Plazi jsou naše rodinné stříbro

Ing. Jan Vašák

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. V posledních letech dostala Zoo zcela novou tvář díky výstavbě mnoha nových pavilonů a atraktivních expozic. Ročně jejími branami projde v průměru přes 300 000 návštěvníků a toto číslo každoročně stále stoupá.

Ing. Jan Vašák se v prostorách Zoo Jihlava pohybuje více než 25 let, není proto divu, že je pro něj, s nadsázkou řečeno, druhým domovem. Letošní rok je však pro tohoto odborníka a manažera v jednom přece jenom trochu jiný. Od července totiž zastává roli ředitele této zoologické zahrady. A tak jsme se ho zeptali:

Z role hlavního zoologa jste šéfem celé jihlavské zoo. Nač se chcete nyní zaměřit? Co uděláte nejprve?

Přestěhuji se do nové ředitelské kanceláře! Nyní však už vážně: Rád bych v naší zoo dlouhodobě pozvedl chov primátů, protože se v současnosti trochu ztratili ze scény. Což je škoda, protože jejich chov je v naší zoo tradicí. A jak známo, tradice se mají dodržovat. Jen na doplnění – zejména starosvětští primáti bohužel mizí ze zoologických zahrad všude po světě. Velice rád bych se také zaměřil na chov takových druhů zvířat, která si to tzv. zaslouží a pro která je zoo v mnoha ohledech alternativou pro jejich přežití. Jako příklad mě napadá třeba teď hojně zmiňovaný tygr sumaterský.

Jakým zvířatům vaše zoologická zahrada nejvíce fandí?

Jde převážně o kočkovité šelmy, plazy a už zmíněné primáty. Třeba malých kočkovitých šelem máme nejvíce v republice – zhruba 12 druhů. Na špici v rámci České a Slovenské republiky jsme také mezi drápkatými opicemi. A co se týče plazů… tak ti jsou takové naše rodinné stříbro a my si je hýčkáme, tedy především ty druhy, které se málo chovají a v přírodě jsou poměrně vzácní. Jako třeba leguán fidžijský nebo hroznýšovec portorický.

Nejde z pohledu návštěvníků až o moc klidná zvířata? A jsou vůbec návštěvnicky atraktivní?

To byste se divili, jak dokážou být akční! Přijeďte a my vám to celkem jednoduše dokážeme. Třeba při krmení krokodýlů nebo i dalších druhů plazů.

Která z mnoha rolí zoologických zahrad je podle vás tou nejzásadnější?

Mezi naše hlavní poslání určitě patří komunikace o tom, jaké je postavení člověka vůči přírodě. Vždyť kolik druhů zvířat by se vůbec nemuselo ocitnout v našich záchranných akcích, kdyby se člověk nechoval tak, jak se k planetě chová… Určitě chceme návštěvníkům ukázat ty druhy zvířat, se kterými by se normálně za svůj život třeba vůbec neměli šanci potkat, protože žijí na obrácené polokouli Země a pozorování jejich chování je pro mnohé z nás zábavou, poučením a velice příjemným únikem z dnešního přetechnizovaného světa. Shrnuto: ctíme principy udržitelnosti, snažíme se pomáhat k harmonii ve vztahu člověka a prostředí, v němž žije. Myslím, že to stojí za to.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer