Vietnamci zahájili oslavy nového lunárního roku

V sobotu 5. ledna se konala oslava nového lunárního roku 2019 pořádaná Vietnamci v Hradci Králové. Přítomní byli také zástupci Vietnamců z Pardubic, Kolína, Kutné Hory a zástupce Svazu Vietnamců z Prahy.

Měl jsem tu čest po zahájení slavnosti pozdravit ve svém projevu všechny přítomné a ubezpečit je o naší podpoře i popřát jim a jejich rodinám vše nejlepší v novém lunárním roce 2019. I když nový lunární rok 2019 letos začne až 5. února, tak se konají tyto oslavy u Vietnamců v celé ČR dříve, protože mnozí Vietnamci odlétají oslavit „Tét“ ke svým rodičům do Vietnamu. Tradiční setkání s vietnamskými přáteli bylo krásné a velmi přátelské. Atmosféra oslavy byla tak fantastická, že i když mi je 70 let, tak jsem přijal pozvání a šel jsem na pódium s vietnamskými přáteli tancovat. Kulturní vystoupení se zpěvy a tanečními vystoupeními, vynikající vietnamská gastronomie a hlavně opravdu velmi přátelská téměř rodinná atmosféra jsou příčinou, že na tuto oslavu s vietnamskými přáteli v Hradci Králové vždy budu moc rád vzpomínat.

Nový lunární rok 2019, rok „zemského vepře“, který letos začne 5. února a skončí 24. ledna 2020, má být rokem úspěšným, pohodovým a vhodným pro investice, neboť se ponese na vlně štěstí a bohatství. Vepř je totiž znamení pozitivní a činorodé. Znamení vepře je nejčestnějším a nejsvědomitějším ze všech dvanácti zvířat čínského zvěrokruhu. Lidé, kteří se narodí ve znamení vepře mají být poctiví, věrní, svědomití, upřímní, zdvořilí, vtipní i veselí společníci, ale také mají mít důležitou schopnost naslouchat druhým. Proto si moc přeji, aby se nejen u nás v lunárním roce vepře narodilo co možná nejvíce dětí. Další rok zemského vepře bude totiž až v roce 2031.

Marcel Winter
Čestný předseda a tiskový mluvčí Česko-vietnamské společnosti
www.cvs-praha.cz
www.facebook.com/MarcelWinter