Startupper roku je Marek Liška s projektem ProSpolužáky.cz

Marek Liška

Vítězem soutěže Startupper roku se za Českou republiku stal Marek Liška s projektem ProSpolužáky.cz. Toto nové nakladatelství se snaží vysvětlit matematiku a chemii srozumitelně tím, že učebnice pro studenty píší přímo sami studenti. Druhé místo obsadil projekt Lucie Částkové Společenská Hra Olá, která spojuje svět nevidomých a lidí bez postižení. Třetí místo pak Kamil Demuth s projektem Scuk.cz, který je zaměřen na komunitní nakupování a podporu lokálních farmářů a výrobců. Lucie Částková získala navíc ocenění Top Female Etrepreneur (Nejlepší podnikatelka) do 35 let.

Soutěž Startupper roku, kterou pořádá společnost Total v rámci celosvětového projektu „Startupper of the Year by Total“, probíhá v ČR letos poprvé. Je určena všem českým podnikatelům a podnikatelkám mladším 35 let, kteří během uplynulých dvou let vytvořili projekt nebo start-up s dopadem na sociální sféru a komunitu. Projekt musí obsahovat praktický způsob řešení záležitostí v oblasti zdravotnictví, bezpečnosti, vzdělávání, přístupnosti a dalších oblastí, které ovlivňují místní komunity.

Vítěz obdržel částku v korunách rovnající se částce 12 500 eur, druhé místo výhru rovnající se částce 7 500 eur a třetí místo pak 5 000 eur. Všichni získali zároveň další výhry v podobě manažerské podpory od společnosti Total, mentorské podpory od StartupYard a také zviditelnění v rámci publicity a komunikace. Ocenění získali také služby zdarma od partnerů Business Link, StartupJobs a Podnikni to! Projekt ProSpoluzaky.cz se bude navíc ucházet o regionální vítězství ve velkém finále v Paříži.

V porotě, která u jednotlivých projektů mimo jiné posuzovala také jejich proveditelnost, inovativnost a potenciál přinést užitek širší veřejnosti, zasedli: Tomáš Wojcik (2FRESH), Markéta Havlová (Czechinvest), Maxim Dužek (Podnikni to!), Andrea Tkačuková (Foreigners.cz),Tomáš Pačinda (Enern), Lukáš Chmela (Media Buyers), Tomáš Hülle (European Centre for Career Education) a dva zaměstnanci společnosti Total – Darja Perničková a Jan Beneš.

(tz)