Kuchařina prostě musí bavit

Petr Klíma

Bude jídelníček bez masa, vajec a sýrů, zato bohatý na hrách, čočku a fazole stále vypadat k světu, a hlavně chutnat? Určitě! Petr Klíma, autor Zeleninové a Luštěninové kuchařky z nakladatelství Smart Press, který z těchto ingrediencí vaří, je toho živým důkazem. Požádali jsme ho o rozhovor.

Jak a proč vznikla Luštěninová kuchařka?

Opět to byl proces… Napsat knihu není lehké, vždy to musí být promyšlené. Fotky jídel musí lahodit oku, recepty musí být dobře napsané tak, aby se podle nich dobře vařilo, doprovodné texty nesmí nudit. Také si myslím, že luštěninové téma od českého autora u nás chybělo, no a kdo jiný by ji měl dát dohromady než ten, kdo s luštěninami pracuje téměř každý den.

V čem byl při psaní největší problém a co vám činilo radost?

Vždy není jednoduché připravit fotky jídel do kuchařky tak, aby čtenáře nalákaly recepty uvařit. Také inspirace přicházela postupně, obsah knihy se několikrát měnil, přibyly stránky o známých i méně známých zeleninách z čes­kých polí, především od farmáře Milana Jambora z Čáslavi. Vše je také doplněno krásnými rodinnými fotkami.

Které luštěninové pokrmy a suroviny máte nejvíc v oblibě?

Já mám rád hodně fazole všech druhů nebo třeba hrách, i když každá luštěnina má něco do sebe. Luštěnin je na trhu asi 20 druhů, tak je vážně z čeho vybírat.

Může být jídlo bez živočišných bílkovin a tuků opravdovým kulinářským zážitkem?

Samozřejmě že ano, kromě luštěnin máme k dispozici mnoho druhů velice známých i neznámých druhů zeleniny, výtečné rostlinné oleje a dochucovadla, nebo třeba obiloviny. U nás v restauraci Country Life hrají velkou roli i bylinky a mnoho druhů koření, vždy se dají zkombinovat tak, že je jídlo chutné a také dobře vypadá.

V čem vidíte příčiny úprku dnešních strávníků od tradiční kuchyně, kde převládala prostá a lehce stravitelná jídla?

Doba je jiná, lidé rádi experimentují a zkouší nové chutě, knedlíkům se zelím pravidelně holduje už málokdo. Ekologicky smýšlející lidé omezují konzumaci masa. Není to jen o tom, že budeme třídit plasty nebo nakupovat české potraviny, důležitá je střídmost a pokora k surovinám. Právě luštěniny jsou skvělou alternativou, jak třeba maso ze stravy občasně vynechat. Koneckonců je to i velice ekonomické z nich vařit.

Čím vás oslovilo veganství?

Pestrostí a objevováním. V klasické gastronomii je už téměř všechno vymyšleno. Myslím, že se surovinami zdravé výživy se dá stále co vymýšlet a donekonečna kombinovat. Sama kuchařina musí prostě bavit, jinak to nemá cenu dělat.

Jak a kdy se zrodil veganský kuchař Petr Klíma a v čem se odlišuje od vyhlášených šéfkuchařů českých hotelů a restaurací?

Jsem prostě jen kuchař, který do restaurace nakupuje vše co ten druhý, s výjimkou masa. Používáme hodně biosurovin, farmářské zeleniny, která je vždy čerstvá. Tímto se snažíme jídla dělat pestrá, aby se zas tak často na týdenním menu neopakovala a lidi si vždy našli něco nového.

Kdo je typickým jedlíkem luštěnin? Mladé ženy, co vyznávají zdravý životní styl?

Ano, ženy převážně, ale také poslední dobou pozoruji, že si je vaří a do restaurací na ně chodí i mladí muži. Jak říkám, je to levné, steak si koupíte za pár stovek, kdežto sáček fazolí, ze kterých vykouzlíte jídlo pro celou rodinu, vás bude stát kolem padesátikoruny.

Stojí před vámi výzvy, na něž se teprve chystáte?

Život je plný výzev, nyní mám na kontě dvě pěkné kuchařky, bylo by fajn v budoucnu
doplnit trilogii, nějakou myšlenku už mám, uvidím, jak to půjde, nikdy není dobré tlačit na pilu.

hodně spokojených strávníků a čtenářů
popřál Pavel Kačer

Petr Klíma
otec dvou dětí, oblíbený šéfkuchař restaurace Country Life v pražských Dejvicích, je tvůrce blogu o bohaté rostlinné kuchyni www.greenwayfood.cz a autor dvou knih.
Už si udělal jméno jako zkušený gastronomický profesionál s mezinárodní praxí i poznatky ze specializovaných kurzů u významných zahraničních šéfkuchařů. Veřejnost ho zná jako odborníka v oboru biopotravin a produktů zdravé výživy.