Český lev je jistota, ve zlatě dvojnásobná

Jde nejen o náš národní symbol. Jistotou v tomto případě rozumíme především investici. Během posledních několika týdnů vývoj ceny na světových trzích se zlatem potvrzuje, že zlato je komodita s velkou jistotou návratnosti a zúročení. Za poslední měsíc jeho cena stoupla o 100 dolarů za troyskou unci, poprvé po šesti letech překonala hranici 1400 dolarů.

V těchto dnech dává Česká mincovna do prodeje zlatého uncového Českého lva 2019 raženého v nevšedním provedení „reverse proof“. „Jde o vlajkovou loď naší mincovny v kategorii investiční zlato. Současně je poctou mimořádně významnému výtvarníkovi Jaroslavu Bejvlovi, jeho dílu a životu. S Českou mincovnou spolupracoval po dlouhá léta a pro tuto investiční minci zpracovával koncept. Bohužel zemřel dříve, než jej stačil dokončit. Jeho kresebné návrhy převzal mladý a stejně talentovaný výtvarník Asamat Baltaev,“ přiblížila autory Lenka Klimentová z České mincovny.Reverzní strana mince nese reliéf dvouocasého lva, Svatováclavskou korunu, plamennou svatováclavskou orlici na štítu a lipové ratolesti. Okružní kompozice nese opis Česká republika a uvádí specifikace mince.

Averzní strana vedle ozdobné ratolesti předkládá portrét a jméno královny Alžběty II., letopočet emise 2019 a nominální hodnotu 50 dollars (NZD) – tj. atributy ostrova Niue, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci k ražbě vlastních mincí.„Mince tohoto typu vyrazila Česká mincovna poprvé loni. Jak název reverse proof napovídá, jde o protiklad kvality proof. Plocha takových mincí je matná a zrcadlovým leskem se vyznačuje vystupující reliéf,“ vysvětlila Lenka Klimentová.

Investiční mince České mincovny Český lev se poprvé představily v roce 2017 a záhy se s velkým úspěchem zařadily po bok slavných světových protějšků. Do svých portfolií je zařadili spokojení investoři z České republiky, Slovenska, Maďarska, Německa, Číny, Hongkongu, Jižní Koreje, Kanady a Spojených států amerických. „Do své nabídky si je vyžádal rovněž největší online distributor drahých kovů na světě APMEX a získaly evropskou ochrannou známku,“ doplnil za marketing České mincovny Jaroslav Černý s tím, že vedle investičního potenciálu zaujaly také atraktivním vlasteneckým reliéfem, který se dočkal několika obměn.Investiční zlato má jednu nespornou výhodu – je osvobozené od daně z přidané hodnoty.

Díky značnému potenciálu zhodnocení je investiční zlato bez DPH ideálním prostředkem spoření do budoucna a nemělo by chybět v žádném investičním portfoliu rozumného investora. Při pohledu na cenový graf zlata za posledních 35 let je patrné, že se až do roku 2005 drželo s drobnými propady na úrovni 400 dolarů za troyskou unci, malý vzestup k pětisetdolarové hranici připadá k letům 87 a 88, časově by korespondoval s politickými událostmi ve středu Evropy a ústupu komunistického monopolu v socialistických zemích. Pozvolné stoupání raketově, téměř čtyřnásobně, vystřelily události z 11. září 2001. Krátkodobě cena dosáhla k 1900 dolarů, razantní propady a následné vzrůsty v následujících dvou letech byly nejmarkantnější.

„Zcela přesně vývoj odpovídá tehdejším světovým událostem v souvislosti s teroristickými útoky v Americe. Nikdy už ale zlato nekleslo pod tisíc dolarů za unci z počátku roku 2010,“ komentoval progres ceny Jaroslav Černý. Platí totiž, že ke zlatu se lidé s důvěrou obracejí zejména v dobách, kdy se obávají znehodnocení svých peněžních prostředků. Investoři jej považují za jistotu i během finančních krizí. Je třeba však mít na paměti, že zlato je volatilní komodita – zažívá vzestupy a pády. Ve středně až dlouhodobém horizontu se na něj mohou investoři ale vždy spolehnout.

(tz)