E.ON, trafostanice a umělci

Budovy trafostanic v řadě český měst slouží jako veřejné galerie. Na konci srpna v Brně přibyly další dvě, které oživili velkoplošnými malbami autoři z ateliéru Malujemejinak a Nikola Vavrous vystupující pod uměleckým jménem KHOMA. „Umělcům jsme dali k dispozici dvě trafostanice. První se nachází přímo ve dvoře společnosti E.ON v brněnské Lidické ulici, druhá stojí v lužáneckém parku. V sobotu 31. srpna jsme uspořádali pro veřejnost den otevřených dveří, kde lidé viděli, jak taková velkoplošná malba vzniká,“ uvedla Božena Herodesová ze společnosti E.ON.

Nápad pomalovat zařízení na distribuci elektrické energie vznikl v rámci projektu E.ON Smart City, do kterého se zapojují obce a města na celém distribučním území od Šumavy po Bílé Karpaty. Oslovováni jsou nejen umělci, ale také děti, senioři nebo tělesně postižení, díky nimž vznikají originální malby na různá témata.Na fasádě trafostanice v Lidické ulici vznikla malba, která ukazuje, jak energetici osazováním speciálních konzol výrazně snižují riziko zranění ptáků.

„Poměrně dlouho jsme přemýšleli, co na trafostanici namalujeme. Nakonec jsme se rozhodli připravit sestavu z ohrožených druhů ptáků, jako je moták, orel, čáp nebo výr velký. Ptáci jsou v technické kompozici, není to realistická malba a vyzařuje z toho energie,“ prozradil jeden z autorů díla Lukáš Veselý z ateliéru Malujemejinak.

Autoři velkoplošné malby spotřebovali přibližně 60 litrů fasádních barev a třicet až čtyřicet sprejů. S tvorbou umělců z atelieru Malujemejinak se Brňané mohou setkat i na dalších místech. Například zeď u zastávky Ondrouškova v brněnské Bystrci nedávno oživil obraz na téma 150 let hromadné dopravy, graffiti zdobí garážový dům v Brně-Líšni a velkoplošná malba zase trafostanici na Kolišti.Trafostanice v parku Lužánky upozorňuje na problematiku týraných dětí v Česku. O tomto problému se na veřejnosti moc nemluví, přitom nahlášených případů ročně napočítáme mnoho. Nikola Vavrous spolupracuje s nekomerční iniciativou Bytůstka.cz, což je webová stránka, která na týrání dětí upozorňuje.

„Tematická malba pokryje celou trafostanici. Využili jsme prvky z grafiky stránek Bytůstka.cz, aby došlo k propojení toho, co lidé vidí v ulicích, s tím, co je na webu. Trafostanice je umístěna v lužáneckém parku v Brně, kde se pohybuje spousta rodin, které chceme na problém týraných dětí upozornit,“ sdělil Nikola Vavrous.

Grafiku připravoval autor malby spolu s ilustrátorem Janem Augustou, který vytvořil vizuál zmíněného webu. Další díla Nikoly Vavrouse mohou lidé vidět například na trafostanici na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou nebo na bývalém cukrovaru v Praze Modřanech.

(tz)