Kytice pro muže: přísnější, tvrdší, s neobvyklým detailem

Lukáš Tvrdý

Když po schůdcích sestoupíte do květinového ateliéru luka:sh na pražských Vinohradech, pár kroků od Náměstí Míru, ocitnete se v jiném světě. V prostoru, kde neplyne čas, ale voní vesmír. Kde nepřetržitě vznikají květinová aranžmá překypující fantazií, energií, potřebou vymýšlet si, zkoušet, překvapovat i sebe sama. Těžko slovy vyjádřit to, čemu se trendově říká kreativita. Tady je to něco víc: hromy a blesky v poezii ticha a klidu. Květy, barvy, tvary, vůně, pokusy, vášeň, i dřina, kdy Lukáš Tvrdý nevnímá rozbolavěné ruce, protože potřeba duše vykouzlit kytici jinou než před chvílí, to je jeho zaříkadlo dne. Florista a spolumajitel květinové dílny a obchodu květinami rád experimentuje a přináší do našich dnů pohodu:

Proč jste založil květinový ateliér v Praze? A proč vás zajímají kytičky, keře, stromy, aranžování přírodnin?

Je to splněný sen. Květinovou dílnu jsme založili v centru Prahy právě proto, že skvěle kontrastuje s městem jako takovým. Chceme vnést do městského prostředí více přírody, rostlin, květů… Dát klientům možnost užít si tvorbu s materiálem a zapomenout na každodenní shon. Nebo se jen přijít podívat a trochu vstřebat tu naši atmosféru.

Vaše práce přináší lidem radost. Poznáte to na první pohled, když někoho kyticí potěšíte?

Dělat lidem radost a předávat ji dál prostřednictvím květin je jeden ze silných motorů, proč to děláme. Většinou je na klientech poznat, když odcházejí s kyticí, že jsou spokojeni. I když občas mají z počátku obavy, jak z té skrumáže materiálu může vzniknout něco působivého. Málokdy se stane, že kytici doupravujeme. Možná proto, že se každého snažíme nejprve vyzpovídat, kdo je obdarovaný a co má rád, podpořit ho ve výběru. V případě, že si kytici chce uvázat sám, a to je u nás možné, pomoci mu ji vytvořit.

Několikrát jsem u vás v prodejně byla a vždy jsem odcházela přímo nabitá energií a s chutí měnit svět. Čím to, že je to místo tak okouzlující? Vybírali jste je podle určitých, nebojím se tvrdit, magických prvků, jež by mělo splňovat?

Moc mě těší, že na vás takhle pozitivně naše centrum působí a doufám, že ho tak vnímají všichni. Byli bychom rádi, aby to tak zůstalo. Ono to místo vlastně přišlo do cesty náhodou, když jsme sídlo pro naši květinovou dílnu hledali. A Vinohrady jsou srdeční záležitost. Je pravda, že prostor má své limity, ale jinak je velmi příjemný. A ta okouzlující atmosféra je určitě zapříčiněná tím, že máme kolem sebe spousty květin a rostlin, a troufám si tvrdit, že také naším vztahem k nim i lidem, kteří k nám zavítají.

Nespoutanou fantazii rozdáváte vazbami z řezaných květin, také si umíte zahrát s těmi hrnkovými a zákazníkovi je nabídnout s noblesou a velkou přidanou hodnotou. Jak si poradíte s přáním, jež se vymyká zvyklostem, pravidlům, zkušenostem? Snažíte se zájemci vysvětlit, že volí špatně a doporučit jiné řešení? Anebo hledáte kompromis, aniž by to poznal?

Myslím, že jsme otevření, a pokud je něco špatně, snažíme se vysvětlit, proč. Pokud však klient trvá na svém, pak přichází na řadu hledání kompromisu. Musíme mít čisté svědomí, že jsme udělali maximum a produkt bude klientovi fungovat. Ať je to kytice, rostlina, či věnec. Jinak bychom to raději nedělali.

Pořádáte i malé prezentace s rozmanitými náměty, třeba svatební stůl, velikonoční variace, budete připravovat kytice pro říjnové vyhodnocení soutěže Česká chuťovka. Nač se můžeme těšit na podzim a před Vánocemi?

Od září bychom rádi zavedli na každý měsíc téma. Bude se týkat nejen květin, jejich druhů a barevnosti, ale i stylu vazby, doplňků a dekorací. Jednotlivé měsíce budou v rámci trendových barev se specifickým akcentem. Jsme napjatí, jak to klienti přijmou.

Výhledově byste rádi organizovali komorní semináře, výstavy a setkávání zajímavých osobností mezi květinami. Už je koncept hotový?

Je tolik věcí, na kterých pracujeme, a tak se bohužel zahájení jednotlivých projektů v luka:sh stále posouvá. Tohle je jeden z případů. Ale věřím, že se nám podaří první event brzy.

Připravujete spe­ciální výzdobu také na firemní akce, večírky, obchodní jednání? Jsou na programu i kytice pro muže? Čím se vyznačují?

Samozřejmě i dekorace společenských akcí je naše práce, která nás nesmírně baví. Protože vždy jsou jiná témata, barvy, přístup a celé to vymýšlíme od začátku až do konce. Kytice pro muže? To je stále mezi klienty velká neznámá, ale myslím, že je zbytečné se jich bát. Neřekl bych, že je to změkčilost, dát muži květinu. Obzvlášť, pokud je milovníkem flóry, pak není co řešit. Většinou jsou to kytice přísnější, tvrdší, jednodušší, případně s neobvyklým detailem.

ptala se Eva Brixi