Základ českého lázeňství se zásadně nemění

MUDr. Eduard Bláha

Jet do lázní znamená naordinovat si kousek zdraví, pohodu v duši, odpočinek. Myslet na sebe v tom nejlepším slova smyslu. Možností, kam zavítat, je u nás mnoho. Jedno slavnější místo než druhé. S MUDr. Eduardem Bláhou, generálním ředitelem Léčebných lázní Jáchymov a.s. a Lázní Luhačovice, a.s., jsem hovořila o tom, co mohou nabídnout právě tato dvě dvě ikonická místa:

Lázeňství v České republice získává na popularitě, lázně mají co nabídnout, a touha strávit dovolenou právě v lázních se stala takřka módní záležitostí. Lidé se přesvědčují, že lázeňská péče, krásné prostředí i síla pramenů mají skutečně blahodárné účinky na jejich kondici. Jakou roli hraje skupina Spa & Wellness Nature Resorts na českém trhu?

Naše lázeňská skupina Spa & Wellness Nature Resorts, kterou tvoří Léčebné lázně Jáchymov a Lázně Luhačovice, je s 2200 lůžky pro dospělé a téměř 300 lůžky pro děti největší v Čes­ké republice. To odpovídá 10 % lůžkové kapacity na českém lázeňském trhu. S celkem 1200 zaměstnanci jsme také významným zaměstnavatelem v Karlovarském a Zlínském kraji. Jedinečnost jáchymovských lázní je dána mimořádnými léčivými účinky radonové vody. V Luhačovicích jsme doslova synonymem lázeňského města samotného. Spravujeme centrální park, kolonádu, architektonické poklady a většinu léčivých minerálních pramenů v čele s Vincentkou.

Co užitečného dokážou nabídnout Lázně Luhačovice, a.s., unaveným podnikatelům a manažerům, přepracovaným šéfům, kteří si životním stylem koledují o civilizační choroby?

Základem je samozřejmě lázeňská léčba od onemocnění dýchacích cest přes pohybový aparát až po nervová onemocnění. Na lázeňskou medicínu klademe velký důraz. Můžeme tak klasické léčebné pobyty doplňovat relaxačními, rekondičními nebo wellness pobyty. Pro načerpání sil a jako prevenci bych doporučil některý z pobytů v našem ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hotelu s největším wellness centrem v Luhačovicích. Unikátní je i samotné místo. Luhačovice lákají jedinečným architektonickým výrazem i bohatým společenským životem. Neopakovatelná atmosféra odlišuje tyto lázně od řady jiných.

Po rekonstrukci je hala Vincentka a v listopadu se můžeme těšit na novou, opravenou kolonádu v Luhačovicích. Proč jste investovali zrovna do nich a jaké benefity lázeňským hostům přinesou?

Podobně jako před pěti lety dokončená revitalizace zeleně v lázeňském parku a následná obnova hlavních komunikací je i současná rekonstrukce kolonády a haly Vincentka dalším „filantropickým projektem“ naší společnosti. Jde o stavbu, která je organizačně i finančně nesmírně náročná. Bez dotační podpory z programu IROP bychom na její realizaci hned tak nedosáhli. Rozhodně ne po zmíněných předchozích investicích. Naším cílem je záchrana objektů kulturního dědictví s rozšířením o výstavní expozici a zkvalitnění prostor pro hosty. Snažíme se této monumentální stavbě lázeňského středu vrátit její původní lesk. I přes dotace vložila naše společnost do areálu během posledních pěti let více než 50 milionů korun a v dalších letech to bude ještě násobně více.

Podzim a zima nebývají pro mnoho lidí obdobím, kdy do lázní jezdí rádi, ale není to škoda? Právě v tento čas si mohou procedury, masáže, koupele i bazén vychutnat do libosti, sluníčko neláká k dalším aktivitám, na ty lázeňské je tedy možnost se
plně soustředit…

Právě nyní na podzim je dobré zvážit výhody, které přináší absolvování lázeňské péče mimo hlavní sezonu. Rozsah a úroveň poskytované léčby se po celý rok nemění. Především pro osoby s chronickým onemocněním dýchacích cest jsou však zimní měsíce zvlášť vhodným obdobím pro lázeňskou léčbu. Na čistém vzduchu v Luhačovicích se lépe překonává zvýšená zátěž v podobě inverzí. Další výhodou zimního období je, že hosté také výrazně ušetří, protože lázeňská péče hrazená zdravotní pojišťovnou je v převážné většině našich kapacit bez doplatku. Tato možnost je sice celoroční, ale v hlavní sezoně je nabídka kapacit, kde se nedoplácí, výrazně menší. Poptávka po lázeňské péči je stále vysoce sezonní, což se potvrzuje i letos, kdy jsme během hlavní sezony nemohli uspokojit z kapacitních důvodů všechny pacienty.

Lázně Jáchymov prosluly jedinečným složením léčebné vody. Nemění se? Pro koho je nejvhodnější? Svého času sem mířily často podnikatelky a manažerky na prodloužené víkendy, když potřebovaly radikálně odhodit starosti za hlavu a trochu si odpočinout. Najdeme v programu těchto lázní i speciální nabídky, které jsou zaměřeny především na odbourání stresu? Zlepšení nálady?

Základní pilířem jáchymovského lázeňství vždy zůstane unikátní léčba radonovou vodou. Její kvalita se dlouhodobě nemění. S úspěchem léčíme nemoci pohybového ústrojí a nemoci nervové. Řada pacientů k nám do Jáchymova přijíždí za léčbou Bechtěrevovy choroby. Největší zájem je o tradiční léčení, kdy pacientům kombinace koupelí v radonové vodě, rehabilitace a fyzikální terapie přináší významnou úlevu od bolesti i sníženou spotřebu léků. Kromě léčebných pobytů nabízíme také programy pro ty, na které doléhá stres a hektický způsob života. Dlouhodobě se také spolu s provozovateli okolních lyžařských regionů snažíme zvýšit atraktivitu našich lázní i Jáchymova pro lyžaře, cyklisty a rodiny s dětmi. Investovali jsme do aquacentra, řady apartmánů a penzionů, a letos jsme pro veřejnost otevřeli úžasný saunový komplex inspirovaný hornickou historií města, a to tzv. Saunový důl Agricola, kterým jsme symbolicky přivítali zápis tamní hornické krajiny na seznam UNESCO.

I v lázeňství se prosazují nové trendy. Mohl byste je charakterizovat?

Je potřeba zdůraznit, že základ českého lázeňství se zásadně nemění. České lázně jsou založeny na využívání přírodních léčivých zdrojů, kvalitní lékařské péči a progresivních léčebných a rehabilitačních metod. Díky této skutečnosti mohou souběžně s využitím všech výhod lázní rozvíjet relaxační, sportovní, antistresové, redukční, beauty a wellness programy. Obecně roste poptávka po lázeňských a wellness hotelech poskytujících komplexní služby pod jednou střechou.

Kdybyste potkal kouzelného dědečka, který by vám mohl splnit jedno velké přání, které by to bylo?

Zajištění dostatku kvalitních pracovních sil. Růst celého oboru je limitován právě aktuální situací na trhu práce. Chybí nejen kuchaři, číšníci nebo pokojské, ale i fyzioterapeuti a lékaři.

Myslíte si, že by firmy měly do svého programu benefitů pro zaměstnance nebo
pro management více zařazovat i pobyt v lázních?

Podle našich zkušeností z Jáchymova i Luhačovic firmy vnímají pobyty v lázních pro své zaměstnance jako prospěšnou formu investice, která přináší nespočet benefitů. S některými firmami navíc spolupráce trvá řadu let.

Do jaké míry využívají lázně v České republice samoplátci? Převažují asi stále klienti zdravotních pojišťoven, tedy lidé trpící chronickými nemocemi, po úrazech a operacích. Mění se poměr těchto dvou skupin?

Tuzemští samoplátci jsou zdaleka nejčastějšími návštěvníky českých lázní. Pojištěnci už řadu let tvoří v tuzemských lázních menšinu. Tedy pokud se na jejich návštěvnost díváme optikou počtu osob. Jezdí ale na nejdelší pobyty, jde totiž v průměru o něco více než tři týdny, a proto se bez nich tuzemské lázně rozhodně neobejdou. Tuzemští samoplátci jezdí většinou na týdenní pobyty a cizinci na pobyty okolo čtrnácti dnů. Většina cizinců navštěvuje ale lázně v karlovarském kraji a pro jiné tuzemské lázně tak významnými návštěvníky nejsou.

Vlastnit a řídit dvoje velké lázně znamená velkou zodpovědnost. Jak business model takových komplexů dovést k dokonalosti, aby přinášel náležitý zisk a návštěvníkům co nejkvalitnější služby?

To jsou přesně otázky, které si den co den pokládám, s větším či menším úspěchem na ně hledám odpovědi a nacházím jejich řešení. Ale ne sám. Bez skvělých a pro věc zapálených kolegů by to nešlo. Musíte si vážit jich i svých hostů. Jen těžko lze generalizovat. Obecně bych asi řekl, že to chce od všech vytrvalost, neusínat na vavřínech, učit se u těch nejlepších v oboru i mimo něj, poctivě pracovat a nic neošidit.

ptala se Eva Brixi