Chytrá krabička předvídá závady na strojích

Vítězem mezinárodní startupové soutěže Connect Visions to Solutions se stal český 4dot Mechatronic Systems. Vybrala ho porota na Winners´ Night v pražské Hauch Gallery ze čtyř finalistů, kteří jí odprezentovali svá řešení z oblasti umělé inteligence.

Přihlášku do čtvrtého ročníku startupového klání Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) poslalo téměř 200 mladých firem z 30 zemí. Finále předcházela konference AI Forum. Experti z globálních společností, univerzit z Německa a Česka i pražského magistrátu na ní představili své vize pro využití umělé inteligence a konkrétní obchodní modely.

„Náš konjunkturální průzkum ukázal, že umělou inteligenci chce do pěti let využívat víc než polovina firem. Často jim ale chybí potřebné know how,“ přiblížil záměr soutěže výkonný člen představenstva a její pořadatel Bernard Bauer z ČNOPK.

Právě v průmyslu může umělá inteligence vytvářet nové obchodní modely, zvyšovat produktivitu a tím i mezinárodní konkurenceschopnost. Pro partnery soutěže Bosch, Siemens, Škoda Auto a hlavní město Praha se letos hledala inovativní řešení na bázi umělé inteligence (AI).

„Chceme navzájem propojit ekosystém průmyslu a startupů,“ říká prezident ČNOPK Jörg Mathew. Výherce soutěže český startup 4dot Mechatronic Systems, kterého do finále nominoval Siemens, pomocí senzorů a následné analýzy sleduje kondici výrobních strojů a pomáhá včas předejít jejich závadám.

„Chytrá krabička sesbírá data ze senzorů, které jsou umístěné přímo na součástkách strojů, a pošle je do cloudu, kde jsou pak vyhodnoceny,“ vysvětlil Martin Podešva z 4dot.

Cenu publika získal německý startup Brighter AI, který se specializuje na anonymizaci dat sesbíraných ve veřejných prostorech a umožnuje tak jejich další využití a analýzu. Čtveřici finalistů završily startupy OmegaLambdaTec z Německa a RoadEO z Nizozemska.

AI ForumFinále startupového klání předcházelo mezinárodní AI Forum. Inovátoři, experti a top manažeři z řad předních, převážně českých a německých průmyslových firem a výzkumných institucí na něm představili své vize pro využití umělé inteligence v průmyslové výrobě, mobilitě i smart city.

Konferenci zahájily bavorská státní ministryně digitální agendy Judith Gerlach a náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR Silvana Jirotková. Obě v umělé inteligenci vidí velkou příležitost pro své země.

„Umělá inteligence je pro mě největší game changer v historii lidstva,“ uvedla bavorská ministryně Gerlach.

Kromě příležitostí ale profesoři Ute Schmid z univerzity v Bamberku a Michal Pěchouček z pražské ČVUT a CTO v Avastu pojmenovali také celou řadu rizik.  „Umělá inteligence musí být vysvětlitelná a fair, aby společnosti sloužila, a ne škodila,“ řekl na fóru AI expert Pěchouček.

Obzvláště citlivé je nakládání s osobními údaji, například při rozpoznávání obličejů. „Právě vysvětlitelnost může AI v Evropě nakopnout,“ myslí si Pěchouček.

O to se snaží také hlavní město Praha, jeden z partnerů soutěže. Radní Vít Šimral představil iniciativu Prague AI a online kurzy, které mají umělou inteligenci občanům Prahy přiblížit.

„Vnímáme obrovský potenciál nových technologií jako je umělá inteligence, blockchain nebo internet věcí nejen pro podnikatelský sektor, ale i pro město a jeho obyvatele,“ řekl Šimral.

Partnerské firmy na fóru odprezentovaly případy užití umělé inteligence, od mobility přes zemědělství a strojírenství až po health care. Co je v současnosti zaměstnává, je hledání řešení na bázi AI, která představují také obchodní modely. Při tom má pomáhat také výměna zkušeností se startupisty a inovátory, která probíhala ve workshopech a one-to-one meetups.

500 startupů a úspěšní finalisté 

Soutěží Connect Visions to Solutions od jejího začátku prošlo už téměř pět stovek mladých firem z celého světa. Vůbec prvním vítězem byl český startup Neuron Soundware, dnes jeden z nejúspěšnějších startupových počinů v Evropě v oblasti predictive maintenance.

Industry + AI = Competitiveness

Soutěž Connect Visions to Solutions probíhá v rámci top tématu „Industry + AI = Competitiveness“ Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Pod záštitou ČNOPK hledají významné mezinárodní firmy, startupy a města nové nápady a obchodní modely na poli umělé inteligence a společně přispívají k rozvoji jejího tržního potenciálu. Partneři soutěže: Bosch, Siemens, Škoda Auto a hlavní město Praha. Mediálním partnerem soutěže je ekonomický magazín Forbes. Více na www.industryai.cz

(tz)