Microgreens – zdroj živin 24/7 k dostání v bistRAWveg

Zákazníci restaurací bistRAWveg si nyní nově mohou zakoupit také rostlinky microgreens. K dostání jsou na pobočkách v Praze v Centru Chodov, v Centru Černý most a v Liberci v OC Plaza, případně lze objednat dovoz na stránkách bistRAWveg.cz. Cena jednoho balení je 52 Kč, v nabídce jsou různé druhy.

Pojem microgreens můžeme volně do češtiny přeložit jako mikrozelenina a skrývají se pod ním mladé výhonky bylinek a zeleniny. Nejznámější je v našich končinách řeřicha, ale tyto malé výhonky se vytvářejí také z dalších druhů listové, košťálové nebo kořenové zeleniny. Oblíbená je například také rukola, brokolice, špenát nebo ředkvička.
Výhonky mají podobnou chuť jako konečný plod a obsahují mnohonásobně více důležitých živin a vitaminů než dospělé rostliny.

V momentě, kdy se semínko proměňuje na novou rostlinku, stává se totiž z výhonků ohromná zásobárna vitamínů, minerálů, bílkovin, enzymů. V malém objemu tak přijmete mnohem kvalitnější a chutnější živiny, než jsou například doplňky stravy. Microgreens lze konzumovat přímo, jsou vynikající do salátů, na předkrmy, na sendviče, pomazánky nebo jako kulinářská ozdoba na jídlo.

Jejich přínos tkví v posílení imunitního systému, psychiky i krásy. Rovněž pročišťují krev a cévy, napomáhají detoxikaci organismu a podporují trávení. Znám je jejich silný antioxidační účinek, v zimě je lze využít jako náhradu umělých vitaminových doplňků a pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru.

Rostlinky lze uchovávat v běžných domácích podmínkách na okně, kuchyňské lince nebo v lednici. Stačí je pouze pravidelně zalévat a udržovat substrát vlhký.

Více na https://www.bistrawveg.cz/nabidka-bistraw/microgreens

(tz)