Vítězové Rozpočti si to! užívali hlavní ceny – workshopu v Paralelní Polis

Ve středu 9. října se v Paralelní Polis v pražských Holešovicích odehrál workshop Paralelní poznávání pro vítěze středních škol on-line hry Rozpočti si to! 2019. Zúčastnilo se ho dvacet pět studentů ze třetích ročníků z Vyšší odborné školy a Střední školy v Českých Budějovicích a Hotelové školy z Brna. Pořadatelem soutěže je společnost yourchance a její projekt Finanční gramotnost do škol. Každoročně se hry účastní přes tisíc žáků z celé ČR.
Cílem celodenního workshopu Paralelní poznávání bylo mladé generaci zábavnou a interaktivní formou představit témata jako je 3D tisk nebo hydroponické pěstování rostlin. V pestrém programu nechybělo představení celého konceptu Paralelní Polis nebo přednáška o základech kryptoměn. Součástí odpolední části byl workshop digitální sebeobrany, jehož cílem bylo poukázat na skryté hrozby, které mohou na internetu potkat každého z nás.

“Akci hodnotím pozitivně, vzdělávací systém bohužel nestihne pokrýt témata, kterým se v Paralelní Polis věnujeme a která jsou den ode dne aktuálnější. Věřím, že jsme zvládli v dětech vzbudit alespoň malý zájem o osobní internetovou bezpečnost a že se budou i nadále sebevzdělávat,” říká Kateřina Mareková z Paralelní Polis. “Pro Paralelní Polis to byla vůbec první akce podobného druhu, ve vzdělávání studentů chceme ale určitě pokračovat i do budoucna,” dodává.

„Workshop byl pro nás všechny přínosem. “Svět Paralelní polis” je opravdu hudba budoucnosti. Zdokonalili jsme se v kryptoměnách a kluci již sledují vývojové křivky bitcoinu. (smích) Hydroponie je pro většinu studentů novinkou, kterou by mohli někdy v budoucnu vyzkoušet. Nejvíce studenty zaujal 3D tisk a stavba domů. Přednáška o digitální sebeobraně byla jako třešnička na dortu. Domnívám se, že takové informace by měly být také součástí výuky,“ shrnula akci Hana Pospíšková, učitelka Hotelové školy v Brně.

„Bylo to super, dozvěděli jsme se toho spoustu nového. Líbilo se mi, že se workshop týkal aktuálních témat a bylo to zajímavější než jen přednášky v lavicích ve škole,“ hodnotil akci student Vašek.

„Den strávený v Paralelní Polis byl příjemným zpestřením vyučování. Všechny přednášky nás zaujaly, ale nejzajímavější byla přednáška o virtuální bezpečnosti, kde se s námi Mario podělil o své zážitky a zkušenosti z virtuálního světa. Mohli jsme si zkusit, jestli nás někdo „neheknul“ a získali jsme přístupy na nové weby,“ sdělily po akci Kačka a Verča z Českých Budějovic.

První ročník on-line hry Rozpočti si to! se uskutečnil v roce 2013 a za uplynulé ročníky se soutěže zúčastnilo více než 7000 žáků ze základních a středních škol. V posledním ročníku se v kategorii středních škol ne nejvyšším stupínku umístil právě tým KUBISGANG z Vyšší odborné školy a Střední školy v Českých Budějovicích.

Smyslem interaktivní hry Rozpočti si to! je rozvinout finanční gramotnost účastníků – žáků, rodičů a učitelů, a to zejména v tématu domácího hospodaření. Soutěž je postavena na hře, která běží ve webové aplikaci. On-line hra je rozdělena na tři kola. Soutěží se v týmech o dvou až čtyřech žácích a jedné dospělé osobě. Alespoň dva členové týmu musí být z dané věkové kategorie. Týmy mohu být školní i rodinné, kdy je dospělou osobou jeden z rodičů nebo oba rodiče a jejich děti. Registrace probíhá přímo ve webové aplikaci na www.rozpoctisito.eu

Cílem týmů je nasbírat co nejvíce virtuálních zlatých herních mincí „chechtáků“. Úspěch ve hře záleží na vědomostech, aktivitě týmu a na zvolené strategii. Kromě toho musí týmy myslet i na spokojenost členů herní domácnosti. Nejúspěšnější týmy postoupí do velkého pražského finále, které se uskuteční v dubnu 2020.

Více informací o soutěži najdete na stránkách hry www.rozpoctisito.cz

yourchance o.p.s. prosazuje potřebné změny v oblasti výuky finanční gramotnosti projektem Finanční gramotnost do škol, v principech podnikání a rozvoji podnikavosti žáků základních a středních škol. Podporujeme učitele ve výuce finanční gramotnosti, aby školy opouštěla mladá generace s pevně zakotvenými principy zdravého finančního rozhodování, a připravuje pro ně i metodickou podporu. Další důležitou oblastí, na kterou zaměřuje yourchance svou pozornost projektem Začni správně, je integraci mladých dospělých opouštějících instituce náhradní rodinné výchovy a jejich podpora.

Paralelní Polis svou činností propojuje vědu, umění a nové technologie. Experimentuje s kryptoměnami a bitcoinovou ekonomikou, soběstačností a open source technologiemi. Jednou z hlavních aktivit Polis je edukace širší veřejnosti v těchto oblastech. Svými aktivitami se snaží přispívat ke kritické diskuzi nad aktuálními tématy a problémy moderní společnosti. Paralelní Polis nabízí bohatý program, jehož součástí jsou Enviro nebo Bitcoin meetupy, hackhatony, kurzy a přednášky o 3D tisku nebo bezpečnosti na internetu.

(tz)