Výzva Vietnamcům k prohloubení spolupráce

Obracím se na vás vážení vietnamští přátelé žijící u nás a také na vás milí vietnamští přátelé, kteří jste u nás dříve studovali a nyní žijete ve Vietnamu. *Je nutné aktivně prohlubovat vzájemnou spolupráci České republiky a Vietnamu. *Je potřeba přicházet s vlastní iniciativou, nápady a projekty pro zvýšení a zlepšení spolupráce České republiky a Vietnamu.

Například u nás se shání investor pro veřejné vnitrostátní a zatím neveřejné mezinárodní letiště v Českých Budějovicích, což by mohlo zajímat vietnamské letecké společnosti a investory, zejména když začne platit dohoda o volném obchodu EU s Vietnamem (EVFTA).

Česká republika potřebuje nutně zdravotní sestry, protože některé nemocnice zavírají části svých oddělení, neboť jim tyto pracovnice chybí. Průměrná mzda zdravotních sester je 27-30 tisíc Kč, v některých nemocnicích zřízených ministerstvem zdravotnictví 33-36 tisíc Kč. Nemocnice mají i své ubytovny. V Brně dokonce zdravotní sestře a jejímu manželovi lékaři, kteří přijeli z Ukrajiny, přidělili krásný byt v centru města s regulovaným nájmem. Některá zdravotnická zařízení dokonce nabízejí i náborový příspěvek 60 tisíc Kč. V profesním životě se vždy vyplatí mít praxi v zahraničí. Je možné se i ve Vietnamu učit česky díky učebnicím, které vytvořil Ing. Nguyen Quyet Tien z Prahy, ale také za pomoci mnoha těch, kteří u nás v minulosti vystudovali vysoké školy, někteří i lékařské fakulty a nyní žijí ve Vietnamu. Oprávněně je 12. květen mezinárodní den zdravotních sester.

Za 48 návštěv Vietnamu a díky mému 8 měsíčnímu bydlení v Hanoji i mé účasti na 16 největších vietnamských veletrzích jsem mnohé poznal a viděl. V centrech českých měst chybí prodejny vietnamského kvalitního z části ručně zhotoveného nábytku vykládaného perletí a velkých zdobených váz. Rád vám vážení přátelé poradím i pomohu. Můžeme se spojit a spolupracovat ku prospěchu České republiky a Vietnamu. *Musíme být ale aktivní, nikoliv pasivní! Nejdříve musíme něco dobrého a prospěšného pro stát udělat a pak můžeme stát o něco žádat.*

 

Marcel Winter, čestný předseda Česko-vietnamské společnosti

www.cvs-praha.cz