Edenred pomáhá restauracím v době krize

Jakub Ryba

Tuzemské restaurace se dostaly do extrémně složité situace. Jejich prodeje se propadly v důsledku koronavirové krize o více než čtyři pětiny. Mnohé bojují o přežití, vydávají jídla z okének nebo je posílají prostřednictvím rozvážkových služeb. Čísla ukazují, že odvětví je v historicky nejhorší krizi. Teď se navíc mnoho hostinských bojí, že jim definitivně zlomí vaz odliv zákazníků kvůli chystanému stravenkovému paušálu. Co s tím? Ptali jsme se šéfa inovací a marketingu společnosti Edenred Jakuba Ryby.

Jak to vypadá s poklesem tržeb od uzavření, daří se situaci stabilizovat? Mnohé restaurace se přeci snaží něco dělat a prodávají jídla z okénka…

Restaurace se nesmírně snaží, a to je velmi sympatické. Bojují, nabízejí jídla z okénka a prodávají je i prostřednictvím dovážkových služeb, ale mají to velmi složité. Většina těch, co začala prodávat jídlo na dálku, v tom pokračuje, protože chtějí zachovat alespoň nějaký provoz. Většinou ale nakupují méně nových surovin, vaří menší počet jídel za den. Musím tady vyzdvihnout chování Čechů. Snaží se restauracím pomoci a podpořit je. I my jdeme touto cestou. Na našem webu www.edenred.cz jsme zprovoznili vyhledavač provozoven, které jídlo přes ulici nabízejí. A do každé z nich jsme poslali pět roušek na opakované použití, které jsme pro ně nakoupili od družstva Snaha. Také jsme se zapojili do iniciativy Zachraň hospodu. V té jde o to, že lidé si již nyní mohou koupit vouchery na konzumace v jimi vybraných podnicích, a podpořit je tak. Restaurace dostanou peníze hned, což jim nesmírně pomůže, lidé půjdou na jídlo po otevření.

Dalším velkým tématem pro restaurace je chystaný stravovací paušál, který plánuje zavést Ministerstvo financí. Jak by na restaurace dopadl?

Zvlášť v současné době, kdy restaurace zápasí s koronavirovou krizí, je paušál pro ně extrémní hrozbou. My jsme si nechali ještě před touto situací zpracovat průzkum od společnosti STEM/MARK, který se mimo jiné na dopady paušálu ptal. Již na přelomu února a března, kdy se dotazy kladly, se čtyři z deseti restaurací vyjádřily tak, že odliv obědových zákazníků v důsledku paušálu pro ně může být doslova likvidační. A teď si vezměte, že to bylo ještě před koronavirem. Jak by hospodští asi odpověděli dnes?

Jsou stravenky pro restaurace opravdu tak důležité?

Opět bych odkázat na aktuální průzkum, který se dělal na vzorku 215 restaurací z celé Čes­ké republiky. U těch, které nabízejí obědy, a o ty jde především, jsou stravenky velmi významnou součástí jejich příjmů. Pro šest z deseti restaurací stravenky zajišťují více než 30 % tržeb v době obědů. Pro pětinu restaurací je to pak dokonce přes polovinu obědových plateb. Odtud tedy jednoznačně pramení existenční obavy restauratérů. Pokud lidé dostanou paušál namísto stravenek, své peníze rozdělí na mnoho aktivit a jídlo z restaurací bude pouze jednou z nich.

Máte podložené, že by lidé s paušálem do restaurací nechodili?

Ano. Je to přeci přirozené. Když dostanete hotové nezdaněné peníze, pak je přeci budete utrácet za všechno možné, a nejen za obědy. Pomůžu si průzkumem Focus, který jsem nyní zaznamenal v novinách. Podle něj by lidé dodatečných 1500 korun k platu využili zejména na spoření a úhradu dluhů a jen 5 % je přesvědčeno, že by s těmito prostředky platili jídlo v restauracích. To je hrozivě nízké číslo. Není tedy divu, že paušál nemá mezi restauracemi podporu. Podle našeho průzkumu u STEM/MARK je pro jeho zavedení vedle stravenek pouhých 14 % restauratérů. Nyní dokonce vznikla petice celkem pěti stovek majitelů, kteří zastupují tisícovku restaurací, s výzvou proti zavedení paušálu.

Dají se nějak vyčíslit negativní dopady, které restauracím hrozí kvůli koronaviru?

Ty základní počty nejsou až tak složité. Roční tržby restaurací se pohybují někde kolem
154 miliard korun, to je na měsíc přes 12,8 miliardy korun. No a my z našich transakcí kartou Ticket Restaurant Card víme, že trh nyní poklesl o 83 %. Pokud by hospody zůstaly uzavřené měsíc, tak to představuje pokles tržeb bezmála o 11 miliard. Problém je ten, že tržby hospodám neplynou, ale náklady jim zůstaly. Něco řeší programy vlády jako kurz­arbeit, ale to samozřejmě jen zmírní krizi. Proto nám připadá logické nezavádět paušál, je to jen další rána.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer