Počítačové hry si našly i důchodce

Lukáš Pazourek

Nejen láska kvete v každém věku. Stejné platí o hrách, ať už jsou reálné, nebo virtuální. Avšak dnešní počítačové a mobilní hry neslouží jen k ukrácení volného času. Zejména u těch „dříve narozených“ pomáhají udržet, a dokonce rozvíjet mentální a emoční zdraví.

Zdaleka nejoblíbenější jsou mezi seniory jednoduché logické hry. „Každý večer hraju na mobilu Candy Crush. Tam je potřeba spojovat bonbony stejné barvy. Někdy mi docela trvá, než se mi podaří pokročit na další úroveň obtížnosti, ale jsem ráda, že se pořád posouvat dokážu,“ popsala svoji oblíbenou hru například dvaasedmdesátiletá Marie Horáková. „Senioři jsou hraví, rádi se do podobných aktivit zapojí. Mnohdy ale moderní hry neznají, je proto potřeba jim je ukázat. Pro starší lidi je důležité, aby jim ti mladší vytvářeli příležitosti k zábavě i dalšímu vzdělávání,“ uvedla Zdeňka Dubová, ředitelka sdružení Mezigenerace, které se soustředí na zkvalitňování života seniorů. Více o možnostech počítačových her napověděl Lukáš Pazourek, marketingový ředitel netboxu, který provozuje firma SMART Comp. a.s.

Jsou počítačové a mobilní online hry
populární jen mezi dětmi a dospívajícími?

Pro většinu českých dětí se staly počítačové a mobilní hry nepostradatelnou součástí života. Hledají rozdíly na obrázcích, oblékají princezny nebo hrají pexeso. Rodiče jim do počítače, tabletu nebo chytrého telefonu mohou stáhnout stovky podobných her. Pozadu ale mnohdy nezůstávají ani ti nejstarší. V době, kdy je moderní technika všude kolem nás, si dlouhou chvíli hraním počítačových nebo mobilních her krátí stále více seniorů.

Lze oblibu her mezi starší generací nějak vyčíslit?

Podle průzkumu americké neziskové organizace AARP 44 % Američanů mezi 60 a 69 lety hrálo za uplynulý měsíc alespoň jednu videohru. Aktivními hráči je pak také 39 % lidí starších 70 let. Ti dokonce patří k těm nejnáruživějším gamerům. Na 77 % z nich hraje denně, nebo alespoň několik dní v týdnu.

Hry jsou tedy pro seniory zábavou?

Podle odborníků to není pouze zábava. Mnohé studie dokazují, že starším lidem hry pomáhají s udržením mentálního zdraví. Senioři se jejich prostřednictvím učí, hry je nutí přemýšlet. Tím procvičují mozek a udržují ho v kondici. Podle posledních průzkumů mohou videohry dokonce mírnit průběh demence. Studie, kterou vedl Jason Allaire, navíc zjistila, že senioři hrající počítačové hry se emočně cítí lépe než důchodci, kteří hry nevyhledávají. Podle průzkumu od AARP dokonce 72 % hráčů starších 70 let hraje videohry proto, aby si udrželi mentální kondici.

V čem dalším důchodcům pomáhají?

Videohry jsou mezi seniory oblíbené také pro svůj sociální aspekt. Mnoho starších lidí díky nim navazuje alespoň online kontakty se svými vrstevníky. Zmírňuje se tak pocit osamělosti, který důchodce často sužuje. V některých domovech pro seniory se lidé pravidelně scházejí, aby hry hráli společně. Ve Spojených státech amerických pak dokonce vznikla národní liga, ve které senioři soutěží v hraní bowlingu na herní konzoli Wii. Liga sdružuje téměř 1400 lidí a 280 týmů.

Jaké hry jsou mezi starší populací nejoblíbenější?

Zdaleka nejoblíbenější jsou mezi seniory jednoduché logické hry, například Candy Crush, Tetris, Angry birds a podobné. Populární jsou také kvízy, sudoku nebo puzzle. Jejich výhodou je kromě jiného i technická nenáročnost. Podobné hry nevyžadují žádné speciální vybavení. Jsou většinou online, ale nekladou velké nároky na připojení k internetu, stačí klasická rychlost, kterou má většina lidí doma.

za rozhovor
poděkoval
Pavel Kačer