Tajné vitamínové bomby

Špenát, ředkvičky, chřest a lahůdková cibulkaTajné vitamínové bomby? Špenát, ředkvičky, chřest a lahůdková cibulka.
Zájem o sezónní ovoce a zeleninu stále roste. Čerstvé ovoce a zelenina zaručují vysoký obsah minerálů a vitamínů. Na našich polích se nyní sklízí například špenát, ředkvičky, chřest nebo lahůdková cibulka. Pro někoho se jedná o běžné a všední potraviny.

Málokdo ale ví, že v obsahu prospěšných látek pro naše tělo hravě předčí i natolik oblíbené avokádo, které se v posledních letech prezentuje jako superpotravina.
Špenát patří k listové zelenině, která má u nás dlouhou tradici. Většina lidí ho vnímá jako zásobárnu železa a často si vybaví špenát ve spojitosti s kreslenou postavou Pepka námořníka. Jedná se o částečný mýtus, protože neobsahuje tolik železa, jak se dlouhá léta tradovalo. V této zelenině ovšem nalezneme mnoho dalších prospěšných látek. Předně má špenát vysoký obsah draslíku, který pomáhá při problémech s anémií, vysokým krevním tlakem nebo zácpou. Hojně zastoupený je vitamín E, který chrání organismus před karcinogenními chorobami. Pomáhá také proti únavě. Proto se doporučuje do jarních jídel a salátů. K zvýšení imunity přispívá díky vitamínu C, který má důležitou funkci při stavbě a správnému fungování kostí. Špenát se doporučuje i při boji s vysokým cholesterolem.

Jedná se doslova o vitamínovou bombu, která je nejen zdravá, ale také skvěle chutná. Pouze ve sto gramech čerstvého špenátu nalezneme třetinu denní dávky vitamínu B19.[   Vajsejtlová Barbora, Špenát je ohromnou zásobárnou železa aneb největší mýty o zelenině a ovoci, 2010, www.idnes.cz] Jeho energetické hodnoty ocení především ženy. Již zmiňovaných sto gramů obsahuje necelých 20 kcal, a proto je vhodný do jakékoliv diety. Jeho konzumace prospěje postavě, ale díky zinku zajistí i lesklé nehty a vlasy. [   Monika Moorová, Fantastické účinky špenátu na naše tělo. Pomáhá i tam, kde byste to nečekali, 2018, www.styl.denikplus.cz]

Na základě uvedených výživových hodnot doporučujeme vyzkoušet zdravé a chutné recepty např. zapékaná kuřecí prsa s fetou a špenátem, špenátové gnocchi nebo špenátovou polévku s parmazánem. Tělu dodáte nejen živiny, ale především tolik potřebnou energii. Špenát se dá výborně použít i jako příloha. Když se připraví společně s česnekem a trochou smetany, tak skvěle doplní chuť každé ryby.

Obdobně jsou na tom se složením ředkvičky. Jejich konzumace se doporučuje díky glukofinolátu. Ten má positivní antimikrobiální účinky a prokazatelně snižuje riziko nádorových onemocnění (zejména nádoru plic a zažívacího ústrojí). Dále obsahují vitamín C, B1, B2 a B6. Zároveň jsou vhodné pro astmatiky nebo kuřáky, jelikož usnadňují odkašlávání.[ McCance a Widdowson’s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3]

Na trhu neseženeme pouze klasicky kulaté a červené ředkvičky. Existují i bílé, žluté, růžové a fialové. A je ještě mnoho druhů, které našemu tělu poslouží stejně. Energeticky jsou na tom ředkvičky ještě lépe než špenát. Díky tomu je můžeme jíst ve velkém množství. Doporučené dávkování se pohybuje okolo 3 až 4 svazků týdně. Ke konzumaci jsou nejvhodnější čerstvé. Lze je pouze nakrájet na chleba s máslem nebo si můžeme uvařit třeba ředkvičkový krém.[ Hana Primusová, Dopřávejte si ředkvičky i ředkve. Na hubnutí i pro léčivé účinky, 2019, www.idnes.cz]

Další sezónní surovinou je jarní cibulka. V podstatě jde o klasickou cibuli, která se nenechává dozrát. To vysvětluje, proč se každoročně sklízí již v jarních měsících. Díky tomu má jemnou, nasládlou chuť a nepůsobí tak ostře. Pro lidi, kteří mají problém se žaludkem nebo trávením je ideální variantou a v boji proti nachlazení je stejně účinná jako klasická cibule.[ Jana Chmelíková, Jarní cibulka sníží vysoký tlak i cholesterol, 2017, www.prozeny.cz] Když ji nakrájíte, smícháte s kysanou smetanou a posolíte – máte rovnou vynikající snídani, třeba s tmavých chlebem.

Nesmí chybět ani chřest, který si za poslední dobu v našich kuchyních našel své místo. Ještě nedávno patřil především do jídelníčku vybraných gurmánů nebo lidí, kteří preferovali zdravou stravu. Aktuálně je běžnou surovinou v českých domácnostech. Není se čemu divit, protože je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík a také na vitamín C, A, E i B. Skvěle se hodí k jarní detoxikační kúře. [ Simona Procházková, Léčivé účinky chřestu: využijte výhonky i kořen, 2014, www.vitalia.cz] Můžeme ho podávat dušený na másle jako přílohu k masům nebo zapékaný společně se šunkou a sýrem. A jak poznáme, že je chřest čerstvý? Při zmáčknutí by se na konci měla objevit šťáva.

Tipem nakonec je ředkvičkový salát se špenátem. K těmto ingrediencím stačí přidat pouze skleničku ančoviček, sušená rajčata, opečený kváskový chléb a zdravé, lehké jídlo máme na stole. Vše lze posypat hrstkou jarní cibulky.
Více informací na: www.zrozeno.eu

(tz)