Vezměte si zastavěný prostor zpět!

Tomáš Medřický

Až dvě třetiny prostoru všech garáží, sklepů, dílen, ale i komerčních skladů jsou zaneseny odloženými věcmi. To je spousta cenného místa, které lze získat zpět, tvrdí český podnikatel a inovátor Tomáš Medřický z firmy REPONIO s.r.o. Na český a evropský trh přišel se závěsným řešením stejného jména – Reponio, které díky své variabilitě vyhoví potřebám domácností i průmyslových hal.

Kde jste se inspiroval při vývoji systému?

Úklid garáže nebo dílny mě osobně vždy rozčiloval. Ať jsem věci v krabicích a na policích jakkoli přeskládal, praktický efekt byl téměř nulový. Během chvilky mi vše rozházely děti, které hledaly třeba míč, anebo já sám, když jsem ve změti krabic poskládaných na sebe opět po něčem pátral. Závěsný systém jsem objevil v USA a Kanadě, kde je zaběhnutý přes deset let převážně v domácnostech. My ho přizpůsobili evropskému trhu především příslušenstvím k základním panelům – různé háky, držáky, jejich design a barevné provedení. Slibný potenciál má systém také v komerční a průmyslové sféře, které vyžadují účinné využití prostoru a životnost.

Vaším mottem je „pověste to výš“. Co všechno lze na stěnách uskladnit?

Ve většině skladových prostor je podlaha zastavěná odloženými věcmi, které se nikam jinam nevejdou. Zavěšení na zeď přitom nemá téměř žádné limity. Díky závěsným panelům a rozmanitému příslušenství můžeme mít na očích a hned po ruce vše, od titěrných maličkostí po objemné neskladné předměty.

V případě domácností třeba jízdní kolo nebo střešní box na auto?

Ano! Nosnost panelu je až 200 kilogramů na metr čtvereční a jeho instalaci pomocí závěsných lišt zvládne každý, kdo vlastní vrtačku. Na panel se následně skládá další příslušenství jako háky, držáky a police. Díky nim lze přehledně pověsit téměř vše, ať už jde o sportovní náčiní, zahradní nábytek a vybavení, nářadí, hračky a další, cokoli podle fantazie.

V čem je takové uskladnění výhodnější než klasické úložné boxy a police?

Nápad rozmístit věci po stěnách není nic nového. Regály a skříně má v garáži či dílně každý. Vtip je v tom, že závěsný systém funguje jako skládačka, která maximálně reflektuje aktuální nároky úložných prostor. Teď potřebujete uskladnit kolo nebo kajak, za pár let to může být dětská houpačka a zahradní nábytek. Zatímco police napevno navrtané do zdi přestanou dřív nebo později stačit, závěsný systém umí „růst“ s potřebami majitele. Jak se časem mění koníčky, domácí zázemí, vybavení pro business, tak se také snadno přeskupí držáky, háky a koše v drážkách na závěsném panelu.

Jak by mohlo nové úložné řešení pomoci obchodníkům?

Pro komerční účely se dosud využívaly závěsné systémy z těžké dřevotřísky. Ty jsou náročné na manipulaci, a když se poškodí, nenávratně ztratí svůj vzhled a barvu. Systém Reponio uvádíme na trh ve třech vysoce odol­ných materiálech, ze stoprocentně recyklovaného plastu s možnou antibakteriální úpravou. Cenově se základní panely pohybují od 590 do 1490 korun, příslušenství pak kolem desítek až nižších stovek korun. Systém je vhodný pro vnitřní i venkovní užití, panely jsou snadno omyvatelné a k dostání ve všech základních barvách. Tedy kromě červené, na kterou má nyní přislíbenou exkluzivitu firma zastupující značku Ferrari v České republice. Ta chce svým klientům nabídnout tuto efektivní výbavu do garáží.

S jakými dalšími požadavky na možnosti uskladnění se setkáváte?

Plocha nemovitostí, ať už jde o byt, či sklad, je drahá, a nikdo si ji nechce zbytečně zastavovat věcmi. U novostaveb kupující velmi hledí na dispozice a praktické využití úložných prostor, které by neměly ubírat na obytné ploše. Spolupracujeme s developery, jejichž klienti závěsný systém v kumbálech či garážích velmi vítají – jednoduše jim šetří cenné metry čtvereční, a tím i peníze. Nejčastěji monitorujeme požadavky na závěsný systém na míru v garážích, dílnách a sklepech, přibývají poptávky po lepším uspořádání technických místností a komor. Možnosti systému však sahají mnohem dál a pro domácí či obchodní prostředí se specifickými požadavky vyvíjíme a vyrábíme komponenty podle individuálních potřeb.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer