Dvě patra historického interiéru a luxusní křišťál

Největší a zároveň nejluxusnější prodejní galerie Moser v České republice slaví. Od jejího prvního otevření v paláci Černá růže, významném skvostu české meziválečné architektury, uplynulo 95 let. Jedná se tak o nejdéle otevřenou prodejnu s původním sortimentem v Praze.

Dvě bohatě zdobená podlaží nabízí nádherný interiér plný ručně vyrobených děl mistrů sklářského řemesla Moser. V centru Prahy se tak nachází unikátní spojení skvostné architektury a tradičního umění. K vidění zde jsou jedinečné kolekce, limitované edice i nádherné sběratelské kusy.

Komplex budov Černá růže je pojmenován podle starobylého domu s průčelím do dnešní ul. Na Příkopě a první zmínka o něm se datuje již v roce 1377. Radikální přestavbu v roce 1846 provedl František Frenzel. O rok později architekt Jan Jindřich Frenzel postavil hlavní třípatrovou budovu s romantickou fasádou do dnešních Příkopů a dlouhá nádvorní křídla. V letech 1884-88 nechal majitel Bohumil Bondy upravit interiéry klasicistní budovy podle návrhů architekta Josefa Fanty v novorenesančním stylu. Na počátku 30. let 20. století pak byl podle návrhu architekta Oldřicha Tyla vybudován dům Panská 4, který byl napojen na historický dům Na Příkopě průchozí pasáží ve stylu funkcionalismu. Vznikl tak komplex obchodního domu s byty. Zajímavý je interiér pasáže s unikátní sklobetonovou klenbou a s ochozy. Objekt je zapsán ve Státním seznamu nemovitých památek jako důležitý doklad meziválečné moderní architektury.

„Pasáž Bondy je jedinečná svým objemem a vyniká i řadou působivých detailů, jako například skleněná zábradlí, skleněná madla dveří nebo kulovitá svítidla z bílého skla. Celá dílo je tak trochu reklamou na sklo. Je logické, že první pražskou prodejní galerii otevřel Moser v roce 1925 právě zde,“ uvádí Pavel Krajčík, obchodní ředitel společnosti Moser a dodává: “Moser působí v prostorách nepřetržitě. Historické místnosti jsou památkově chráněny, prodáváme tedy ve stále původním interiéru, který nikde jinde neuvidíte”.

V současnosti v paláci Černá růže Moser nabízí široký sortiment klasických i moderních váz, nápojových setů a objektů (například kolekce Splendid, Royal, Papež, Paula, Hamilton, Beauty, Purity, Cool Velvet, Bouquet či Bar). Umístěny jsou zde i unikátní díla slavných výtvarníků a designérů – například rytců Tomáše Lessera, Vladimíra Skály, Milana Holoubka, Vlastimila Selingera nebo designérů Kateřiny Doušové, Lukáše Jabůrka, Ronyho Plesla, Jiřího Šuhájka a řady dalších. Expozice obsahuje i vzácné sběratelské kusy z edice “Masterpieces”, která je určena pro náročné sběratele. K dispozici jsou například limitované série unikátních rytin Dáma s hranostajem, Dívky na pobřeží, Herkules a další.

(tz)