Nabídka ojetin neroste, auta jsou dražší

Trh ojetin v České republice se výrazně mění. Chybí mladší auta,  nabídka neroste, z dovozu se dováží prakticky již jen staré ojetiny, ceny na trhu stoupají. V červenci si kupující mohli vybírat z celkové nabídky 109 000 ojetých aut, nejčastěji ve stáří 9,7 let, s nájezdem 150 000 km a cenou 145 000 korun. Některé kraje jako Vysočina a Liberecký kraj navíc meziměsíčně zaznamenaly pokles v nabídce o více než deset procent. Stabilní nabídka se drží již jen v Praze a okolí. Vyplynulo to z analýzy sítě AAA AUTO, která kontinuálně monitoruje trh ojetých automobilů po celé střední Evropě.
Červencová nabídka automobilů se oproti předchozímu měsíci početně nerozrostla, ojetiny jsou však starší a mají najeto více kilometrů. V červenci tak zákazníci mohli vybírat z celkové nabídky 109 000 ojetých aut. Zatímco v červnu se ojetiny prodávaly nejčastěji ve věku 9,5 roku, v červenci to byla již auta ve stáří 9,7 roku. Nájezd na tachometru se vyšplhal na 150 000 km, tedy o dalších 1 000 km více než v červnu. Cena ojetin se v červenci pohybovala nejčastěji na 145 000 korun a meziročně tak stoupla o 9 000. Ekonomové predikují s nástupem podzimní sezóny další zdražování.

„Pandemie obrátila celý automobilový trh vzhůru nohama. Nevyráběla se auta a prodloužily se již tak dlouhé čekací doby na nový vůz. Kvůli tomu v nabídce chybí obzvláště zánovní automobily, o které je ještě větší zájem. Za vyšší věk nabízených vozů mohou i dovozy ze zahraničí, které na český trh přivážejí ještě starší a méně spolehlivá auta, než před pandemií. Změnily se i zákaznické preference, protože mnoho z nás upřednostňuje automobil před rizikovým cestováním v hromadné dopravě. Díky tomuto všemu pak nabídka nemůže stačit poptávce,“ okomentovala situaci Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele sítí autocenter AAA AUTO. Na trhu začínají docházet některé modely aut, ale i typy karoserií. „Zákazníci začali výrazně zkupovat hlavně kombíky a SUV. Z analýzy trhu to je patrné obzvláště v případě SUV, kdy v případě aktuálně nejžádanějších modelů jako je například VW Tiguan, poklesla nabídka až na polovinu,“ doplnila Topolová.

K výrazným změnám v nabídce dochází i v krajích. Například na Vysočině se nabídka ojetin snížila od června o 11%, v Libereckém kraji dokonce o 12%. V porovnání s loňským červencem pak pokulhává i nabídka v Jihomoravském nebo Moravskoslezském kraji, kde se snížila o 24%, respektive o 17%. K poklesu došlo ve všech krajích kromě hlavního města, kde bylo v červnu nabízeno téměř 28 000 aut, což je naopak více než v červnu nebo i v loňském červenci. „Výhodu mají prodejci s prodejní sítí po celé republice, kteří zákazníkům požadovaný vůz převezou odkudkoliv v rámci celé země. Díky tomu mohou nabídnout i vozy, které v jiných krajích u soukromníků či menších prodejců neseženete,“ poznamenala Karolína Topolová.

Pomyslný žebříček ojetých vozů s největší nabídkou na trhu tradičně vede Škoda Octavia následovaná Škodou Fabia a Volkswagenem Passat. Změna oproti červnu nastala pouze na 9. a 10. místě, kde Volkswagen Touran početně předběhl Ford Mondeo.

((tz)