Nahlédněte do tajů zvyklostí, o nichž se na veřejnosti moc nemluví

Manželé Sedláčkovi

Unikátní publikace Toalety, nočníky a jiné souvislosti autorské i manželské dvojice Renáty a Jana Sedláčkových, jimž patří dnes největší sbírka nočníků a toalet na světě, dala zájemcům nahlédnout nejen do historie předmětů patřících k tabuizovanému směru lidské činnosti. Vyšla v červnu letošního roku. Kniha je mezníkem sběratelského úsilí Sedláčkových, které započalo rekonstrukcí tvrze Třebotov nedaleko Prahy začátkem tohoto století. Je výsledkem příběhu, který ještě neskončil, ale průběžně připisuje další kapitolky do dějin oboru, o němž se mluví s uzarděním tváře.

Kdo měl to štěstí a mohl si užít neopakovatelné chvíle prohlídkou jejich muzea, nebyl zklamán. Ba naopak – okouzlen nejen samotnými roztodivnými exponáty, ale zejména informacemi o nich i péčí, kterou jim sběratelé věnují. Nejde jen o okamžiky zábavy a pronikání do světa, který bývá ukryt v cudném uhýbání pohledem, ale také o pochopení souvislostí, jež člověka ne­jen pobaví, ale přivedou k zamyšlení se nad spojitými nádobami života se vším všudy. Nad hygienou, nakládáním s odpady, dostatkem pitné vody, doplňky stravy, nad znečišťováním planety látkami, o nichž víme mnohé kromě toho, jak budou působit na přírodu a generace budoucí. A přimyslíte-li si k tomu dobrou náladu, která provází konzumaci pochoutek až po tělesnou pohodu, která následuje po procesu trávení a vylučování, nelze než tvrdit, že nočníky a toalety jsou mimořádně ostrou dominantou našeho bytí, a to v jakémkoli věku a prostředí. Pozornost si tedy zaslouží, byť s náznakem delikátnosti a respektu k intimitě každého z nás.

Disciplína nočníků a toalet je ve sbírce i knize pojata vskutku všestranně – od historie přes umění až po vědu a delikátnosti i peprné historky z natáčení, tedy ze života. Na fotografiích si prohlédnete skvosty, dědictví po osobnostech dějin stejně tak jako nočníky zdobené osobitými ilustracemi soudobých celebrit, které se před lety dražily ve snaze darovat finanční prostředky k dobrým skutkům. Dovíte se, jak se vyvíjela kultura hygieny tohoto typu, možná se zamyslíte i nad tím, že základní rituály, které k ní patří, mohou významně zamezit šíření všemožných nemocí.
Knížka by dobře mohla posloužit i na lékařských fakultách, studenti by možná s větší chutí pronikali do tajů zvyklostí, o nichž se na veřejnosti moc nemluví.
Kniha je vhodná i jako firemní dárek, ať již pouze pro pobavení, anebo poučení a čerpání informací pro ty, kteří se zabývají ochranou životního prostředí, hospodařením s vodou, nakládáním s odpady, nebo třeba pro odborníky na cirkulární ekonomiku, ve stavebnictví, hodí se dobře také do knihoven od těch školních až po vysokoškolské.
Výjimečnou publikaci lze zakoupit na e-shopu www.muzeumnocniku.cz.

připravila Eva Brixi