Úspěch pro ležák Holba Premium

Jubilejní dvacátý ročník degustační soutěže České pivo ovládla produkce pivovarnické skupiny PMS Přerov, jejíž piva Holba, Zubr a Litovel zvítězila ve všech kategoriích s výjimkou kategorií Nealkoholické pivo. V těch se naopak dařilo Budějovickému Budvaru a Pivovarům Staropramen. Porota nejprestižnější české pivní degustační soutěže letos hodnotila celkem 73 vzorků v šesti kategoriích. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny 29. září v zahradách Senátu Parlamentu České republiky, kde byl v rámci probíhajících Dnů českého piva naražen také sud vítězného ležáku.

V letošním ročníku přibyla k tradičním pěti kategoriím – Světlý ležák, 11% světlý ležák, Světlé výčepní pivo, Tmavé pivo a Nealkoholické pivo neochucené – jedna nová kategorie, a sice Nealkoholické pivo ochucené. Porota tvořená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce hodnotí především senzorické vlastnosti piva, konkrétně vzhled, barvu, chuť, vůni a texturu.

Tradičně soutěž probíhá jako dvoukolová, v letošním roce, s ohledem na mimořádnou situaci, byla soutěž realizována jako jednokolová. „Piva, která obstojí v této prestižní degustační soutěži, jsou pro konzumenty zárukou nejvyšší kvality a vytříbeným chuťovým zážitkem,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Jsme rádi, že se nám i za současné situace podařilo zrealizovat jubilejní dvacátý ročník degustační soutěže České pivo a ocenit tak nejlepší česká piva.“

Nejlepší světlý ležák

V prestižní kategorii světlých ležáků se na prvním místě umístil dvanáctistupňový Holba Premium z produkce Pivovaru Holba. Druhé místo patří Pivovarům Staropramen a jejich tradičnímu Staropramen ležáku. Třetí příčku obsadil Zubr Gradus z přerovského Pivovaru Zubr.

Nejlepší 11% světlý ležák 

Zubr Grand se stal letošním vítězem kategorie jedenáctistupňových piv, když si oproti loňskému roku polepšil hned o dvě příčky. Druhou příčku obhájil Primátor 11° ležák z náchodského pivovaru Primátor. O třetí místo se dělí dvě piva – Bernard světlý ležák 11 z Rodinného pivovaru Bernard a Holba Šerák z Pivovaru Holba.

Výsledky ostatních kategorií

Kategorii světlé výčepní pivo ovládla piva z přerovského Pivovaru Zubr, která obsadila první (Zubr Gold) i dělené druhé místo (Zubr Classic). Na dělené druhé příčce se dále umístil Litovel Moravan, třetí skončil Gambrinus originál 10. Nejlepším letošním tmavým pivem je Litovel Premium Dark, který vloni skončil třetí. Druhé místo po roce obhájil Bernard Černý ležák 12° z Rodinného pivovaru Bernard, třetí příčku obsadil Braník černý z Pivovaru Ostravar. V kategorii nealkoholické pivo neochucené zvítězil Budweiser Budvar Free z Budějovického Budvaru. Historicky prvním vítězem nové kategorie nealkoholické pivo ochucené se stal Cool Lemon z Pivovarů Staropramen.

Kompletní výsledky degustační soutěže České pivo 2020

Světlý ležák
1 HOLBA Premium; Pivovar HOLBA, a.s.
2 Staropramen ležák; Pivovary Staropramen s.r.o.
3 ZUBR Gradus; Pivovar ZUBR a.s.

11% světlý ležák
1 ZUBR Grand; Pivovar ZUBR a.s.
2 Primátor 11 ležák; Primátor, a.s.
3 Bernard světlý ležák 11; Rodinný pivovar BERNARD a.s.
3 HOLBA Šerák; Pivovar HOLBA, a.s.

Světlé výčepní pivo
1 ZUBR Gold; Pivovar ZUBR a.s.
2 Litovel MORAVAN; Pivovar LITOVEL a.s.
2 ZUBR Classic; Pivovar ZUBR a.s.
3 Gambrinus originál 10; Pivovar Gambrinus; Plzeňský Prazdroj, a.s.

Tmavé pivo
1 Litovel PREMIUM DARK; Pivovar LITOVEL a.s.
2 Bernard Černý ležák 12; Rodinný pivovar BERNARD a.s.
3 BRANÍK ČERNÝ; Pivovar Ostravar; Pivovary Staropramen s.r.o.

Nealkoholické pivo neochucené
1 Budweiser Budvar Free; Budějovický Budvar, n.p.
2 ZLATOPRAMEN Nealko; Pivovar Starobrno; HEINEKEN Česká republika, a.s.
3 Litovel FREE; Pivovar LITOVEL a.s.

Nealkoholické pivo ochucené
1 Cool LEMON; Pivovary Staropramen s.r.o.
2 Litovel POMELO; Pivovar LITOVEL a.s.
3 HOLBA Horské byliny; Pivovar HOLBA, a.s.

(tz)