Konec stíracích losů? Poslanci budou hlasovat o rekordním zdanění na 55 %

Uděláte si občas radost a jenom tak pro zpestření si koupíte stírací los? Tato zábava může být již brzy minulostí. Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučil zvýšit loteriím sektorovou daň ze současných 35 % na 55 %, což je v Česku rekordní hranice. Tento zásadní nárůst by znamenal konec běžných stíracích losů, ale také dalších oblíbených her, které by se staly pouhou vzpomínkou.
Zábavní hry jako jsou stírací losy nebo loterie baví Čechy už přes 60 let. Každý rok padají výhry za desítky milionů výher v řádu několika miliard korun. Dlouholetou tradici nyní ohrožuje opakované zvyšování daní, kdy po loňském navýšení daně z loterie z 23 % na 35 %, letos v Poslanecké sněmovně padnul návrh na další zdanění z 35 % na 55 % s platností od nového roku. Již v loňském roce přitom neprošlo sněmovnou například zdanění kasin, živé hry a herních VLT automatů, kdy z celého návrhu nakonec postihnul nárůst daně pouze loterijní společnosti.

Trafiky přijdou o velkou část svých příjmů, někde zcela zmizí

V případě tipovacích soutěží nebo stíracích losů by jejich zánik pocítili především drobní podnikatelé. Přijetí návrhu zvýšení loterní daně by znamenalo uzavření velké části trafik, ve kterých zákazníci využívají právě sázecí terminály. Z mnoha malých měst a vesnic po celé republice by potom zmizela místa, která v těchto obcích se špatnou dostupností nahrazují služby České pošty.

Velká rána pro český sport

Prudký nárůst daně může v nejbližší době citelně zasáhnout také český sport, již tak dost oslabený kvůli situaci kolem koronaviru. Sazkové společnosti již nyní upozorňují, že by kvůli navýšení daně byly nuceni ukončit většinu sponzorských a charitativních aktivit. Například Sazka je dlouhodobě generálním partnerem sportovních aktivit a klubů a při plánovaném zvýšení loterní daně na 55 % je již nyní jasné, že společnost bude těžko hledat finanční zdroje na podporu mládežnického i profesionálního sportu, což by zásadním způsobem ohrozilo také účast českých sportovců na Olympijských hrách v Tokiu.

Adiktologové kroutí hlavou

Návrh ve sněmovně je velmi zarážející také z adiktologického pohledu. Mluvím-li o prevenci proti hazardu, jsou stírací losy, drobné sázky a loterie neškodnou zábavou ve srovnání s tvrdým hazardem, kde dochází ke vzniku závislostí, a jeho zdanění poslanci loni odmítli. Česká republika se tak reálně blíží do stavu, kdy nejvyšší daně budou postihovat paradoxně ty nejméně rizikové hry, zatímco tzv. tvrdý hazard bude zdaněn výrazně méně. Přitom jak se již v loňském roce ukázalo, nárůst daně nepřinese do státní pokladny žádnou zásadní částku. V době výrazného oslabení české ekonomiky lockdownem vypadá náhlé navýšení na rekordní 55% daň jako cílený útok na majitelé loterijních společností, kteří v těchto podmínkách nebudou schopni ve svém podnikání dále pokračovat. Jednání Poslanecké sněmovny, kde by se mělo o návrhu hlasovat začíná již 18. listopadu, tedy v období nouzového stavu, kdy by měl paradoxně stát podporovat ekonomický růst, nikoliv hlasovat o prudkém nárůstu daní.

(tz)