HSF System získal mezinárodní cenu za architekturu

Stavební společnost HSF System uspěla v architektonické soutěži BigSEE Architecture Award 2021. Mezinárodní ocenění získala její dceřiná společnost HSF System SK za své nové sídlo v Žilině. Architektonický návrh připravilo studio A. R. K. ateliér.

Nově postavené sídlo společnosti HSF System SK se nachází v městské části Žilina-Považský Chlmec. Čtyřpodlažní administrativní budova má zastavěnou plochu 826,9 m2, podlahová plocha činí 1 671,3 m2. Budova s ​​názvem Antracit Point zvítězila v mezinárodní soutěži BigSEE Architecture Award 2021 v kategorii veřejné a komerční architektury. „Naší snahou bylo vytvořit nápaditou a originální architekturu s určitým odkazem na nedávno dokončené ostravské sídlo naší mateřské společnosti. Prostory slouží nejen našim zaměstnancům, ale využívají je také další nájemci, kteří zde mají kanceláře nebo obchodní jednotky,“ říkáTomáš Kosa, jednatel společnosti HSF System SK.

Koncept stavby je založen na přidávání dílů ve tvaru kostky, ale také částečně na „ubírání“ materiálu v rozích 3. patra a nástavby 4. patra. Tato „hra“ s přidanými a odstraněnými krychlovými díly umožňuje kombinaci zajímavých fasádních materiálů a barev, díky čemuž předchází monotónní schématu. Vše je navíc podpořeno barevnými a fasádními materiály. Hlavním motivem budovy je antracitový obal se zajímavou horizontální grafikou, kombinovaný s dřevěným obložením vypouklých prvků.

„Naše dceřiná společnost na Slovensku tímto oceněním navázala na úspěch našeho mateřského sídla v Ostravě, které také v minulosti uspělo v několika architektonických soutěžích. Úspěch zaznamenalo například v soutěži Ostravský dům roku 2016 nebo Stavba Moravskoslezského kraje 2016,“ říká Tomáš Hess, obchodní ředitel společnosti HSF System.

Autorem sídla HSF System SK jsou Ing. arch. Roman Klenovica a Ing. arch. Andrea Klenovičová ze žilinského architektonického studia A. R. K. ateliér, s. r. o. Investorem a generálním dodavatelem stavby byla společnost HSF System SK.

Soutěž BigSEE Architecture Award si klade za cíl zkoumat tvůrčí a obchodní potenciál jihovýchodní Evropy (zapojených je 19 zemí včetně Rakouska, Itálie, Srbska nebo domácího Slovinska) a odhaluje jeho zajímavé práce v architektuře, interiéru nebo produktovém a módním designu. Oceněné projekty poskytují náhled do současné situace v oblasti kreativity a podnikání v tomto regionu.

(tz)