Doplňky stravy užívají tři čtvrtiny Čechů. Mezi vitamíny vede C a D, minerálním látkám kraluje hořčík

Dodávají tělu vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky, jež běžná strava neobsahuje v dostatečné míře. Řeč je o doplňcích stravy, které podle nejnovějšího průzkumu společnosti dm drogerie markt využívají 3 ze 4 českých občanů. Více než polovina z nich tak činí každodenně a obvykle je konzumují ve formě tablet. Jednoznačně nejčastější motivací je snaha o posílení vlastní imunity.

Dopřávat si pravidelně vyváženou stravu obsahující všechny látky, které naše tělo potřebuje, je pro většinu lidí složité. Ať už kvůli nedostatku času, či horší dostupnosti některých potravin. Není tedy překvapující, že 77 procent Čechů obohacuje svůj jídelníček o doplňky stravy. Svědomitější jsou v tomto ohledu ženy, lidé z větších měst a s vyšším vzděláním. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost dm drogerie markt provedla v říjnu letošního roku agentura STEM/MARK mezi lidmi ve věku 18 až 64 let.

Zásadním faktorem je imunita. Hořčík v pandemii ztrácel

Z respondentů užívajících doplňky stravy odpovědělo celkem 86 procent, že tak činí kvůli podpoře imunitního systému. Není tedy divu, že se mezi nimi těší velké oblibě vitamínové doplňky. Nejpopulárnější je vitamín C, který konzumuje 65 procent z nich, následovaný vitamínem D (50 %), multivitamínovými přípravky (44 %) a vitamínem B (35 %).

Kromě vitamínů jsou pro tělo nepostradatelné i mnohé minerální látky. Výzkum odhalil, že před zinkem, vápníkem a železem je mezi českou veřejností jednoznačně nejužívanějším minerálem hořčík. Tělu jej dopřává celkem 75 procent uživatelů doplňků stravy. „Paradoxně však v posledním období zájem o přípravky s ním v našich prodejnách lehce poklesl. Vzhledem k tomu, že je hořčík často využíván pro správnou funkci svalů při fyzické zátěži, je pravděpodobně na vině koronavirová pandemie, při které opakovaně docházelo k uzavírání vnitřních i venkovních sportovišť,“ odhaduje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Koupit je lze nejen v lékárně

Celkem 51 procent respondentů deklarujících užívání doplňků stravy nezapomíná na jejich každodenní konzumaci. Dalších 25 procent je svému tělu dodává minimálně několikrát týdně. Jednoznačně nejčastěji volí uživatelé formu obyčejných tablet, a to v 87 procentech případů. Druhé místo obsadily tablety rozpustné ve vodě (27 %).

Nejobvyklejším místem k nákupu doplňků stravy jsou podle průzkumu lékárny, které preferuje 58 procent uživatelů. „Češi však rovněž doplňky pořizují na internetu, v supermarketech či v drogeriích. V případě našich prodejen registrujeme největší zájem o vitamínové a minerální šumivé tablety. V sortimentu ovšem máme přes 260 různých produktů tohoto typu, s jejichž výběrem zákazníkům pomáhá proškolený personál,“ uvádí Peroutka.

Téměř polovina Čechů obměňuje před zimou stravu

Jsou to právě chladné zimní měsíce, ve kterých je naše imunita pod největším náporem. I proto zřejmě 48 procent našich občanů mění v souvislosti se zimou svoje stravování. Nejčastěji do jídelníčku zařazují větší množství vitamínů a více pijí bylinné čaje. Celkem 72 procent dotazovaných dále uvedlo, že se snaží před nejchladnějším obdobím roku dbát o svoje zdraví a předcházet tak riziku onemocnění. „V zimních měsících lékaři doporučují nezapomínat – kromě jiného – na vitamín D. Tělo si jej totiž v tomto období vinou nedostatku slunečních paprsků často není schopno v dostatečné míře samo obstarat. Stejně jako vitamín C je přitom „déčko“ velmi důležité pro naši imunitu. V minulém roce jsme u něj zaznamenali 40procentní nárůst prodeje. Pravděpodobně i proto, že byl odborníky často zmiňován v souvislosti s prevencí proti covidu-19,“ uzavírá Peroutka.

Produkty pro zdraví a imunitu

Mivolis | šumivé tablety vitamín C

Množství: 20 tablet

Cena: 14,90 Kč

K dostání v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

 

Mivolis | šumivé tablety minerály

Množství: 20 tablet

Cena: 14,90 Kč

K dostání v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

Mivolis | šumivé tablety vitamin B12

Množství: 20 tablet

Cena: 14,90 Kč

K dostání v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

 

Mivolis | perly vitamín D3

Množství: 60 perel

Cena: 59,90 Kč

K dostání v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

Mivolis | citrát hořčíku

Množství: 20 dávek

Cena: 119 Kč

K dostání v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

Mivolis | multivitamíny pro děti

Množství: 20 tablet

Cena: 19,90 Kč

K dostání v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

(tz)