Žáci si vyzkoušeli nejmodernější technologie

Základní školy na Vrchlabsku a v dalších regionech, kde má ŠKODA AUTO své výrobní závody, navštívil od srpna do listopadu neobvyklý nákladní automobil s ještě výjimečnějším obsahem. Futuristický návěs ukrýval ojedinělou mobilní laboratoř plnou nejmodernějšího vybavení.

V rámci vzdělávacího projektu EDU.LAB tak ŠKODA AUTO spolu s partnerskými společnostmi Scania, ABB, Průša Research a Západočeskou univerzitou v Plzni představovala žákům 8. a 9. tříd technologie, s nimiž se mnozí seznámili vůbec poprvé. Pro žáky byly připraveny ukázky umělé inteligence, 3D tisku nebo například virtuální a rozšířené reality.

Na vlastní oči tak studenti a studentky mohli vidět přínosy termovize nebo schopnosti spolupracujících robotů. Přítomní experti vysvětlili význam a použití těchto prvků v praxi, například jak slouží moderní algoritmy a umělá inteligence k efektivnímu využití kontejneru, který se používá k přepravě zboží nákladními vozy, vlaky či námořními loděmi.

Ve venkovní expozici si mohli zájemci na autodráze poměřit své síly s autonomně řízeným RC modelem nebo blíže poznat programovatelné roboty. Prezentaci doplňoval plně elektrický vůz ŠKODA ENYAQ iV. EDU.LAB dosud navštívil na tři desítky škol a oslovil přes 2500 žáků, kteří se tak mohli nechat inspirovat k případnému studiu technických oborů. Pro velký úspěch EDU.LAB příští rok navštíví vedle dalších ročníků základních škol i školy střední.

(tz)