Inovace jsou pro nás zdrojem velké radosti a hrdosti

Jiří Hanus

Rodinná firma z jihočeského Milevska začínala na konci devadesátých let jako dovozce zahraničních tepelných čerpadel. Dnes vyrábí vlastní špičková zařízení, jejichž kvality si všímají nejen klienti, ale i odborná veřejnost. Jak těžké byly jejich začátky a jak se jim podařilo mezi zahraniční konkurencí uspět, popisuje Jiří Hanus, generální ředitel a zároveň jeden z majitelů společnosti ACOND:

Jak začal váš podnikatelský příběh?

Původně jsme tepelná čerpadla jen dováželi ze zahraničí. První vlastní zařízení jsme si vyrobili pro sebe v podstatě ze zvědavosti, další pak pro známé a od té doby postupně rosteme. Časem jsme přišli na to, že je dokážeme vyrobit levněji, ale přitom kvalitněji a lépe. Zprvu jsme přitom jako základ použili venkovní klimatizační jednotku kvůli jejím nízkým pořizovacím nákladům, jenže se ukázalo, že má několik zásadních nevýhod. Aby takové tepelné čerpadlo splňovalo naše požadavky, museli bychom nahradit většinu hlavních součástek. Naším cílem byl vždy spokojený zákazník, nikoliv nízká cena na úkor vlastností, a tak jsme velmi rychle přešli na výrobu tepelných čerpadel od základu. Nakonec se ukázalo, že jsme vsadili na správnou kartu. Dnes je výroba a instalace vlastních tepelných čerpadel prakticky základem naší činnosti.

A co se zdá být na této dobrodružné cestě nejsložitější?

Těžké jsou vždy začátky. Získávat první zákazníky a prosazovat se proti etablovaným značkám není jednoduché. První roky v podstatě jen pracujete, generujete přinejlepším kladnou nulu a doufáte, že to jednou překonáte. Naší výhodou je, že od samého začátku je pro nás skutečně prioritou spokojený zákazník. Proto u čerpadel vždy dbáme v prvé řadě na kvalitu, tomu podřizujeme vše, a to již při vývoji. Zcela zásadní je podle nás co nejtišší provoz čerpadla a jeho dlouhá životnost. Avšak instalací čerpadla to pro nás nekončí, důraz klademe i na navazující služby. Chceme klientům dopřát co nejvyšší komfort při užívání, proto například naše čerpadla při montáži připojujeme na náš dispečink, který vyhodnocuje jejich provoz. Ze stejného důvodu u nich poskytujeme plnou záruku, a to jak za produkt, tak i za instalaci. Za našimi výrobky si stojíme, což se nám dnes vrací v podobě krásných referencí. Většina našich nových zakázek je právě na doporučení těch, kteří s námi již mají zkušenosti.

Máte za sebou i bezesné noci?

Bezesné noci a šedivé vlasy! Ale také spoustu úspěchů a radosti. Před časem jsme uvedli na trh řadu čerpadel ACOND PRO, která sklízí úspěchy jak u klientů, tak i u odborné veřejnosti. Naposledy jsme například za čerpadlo ACOND PRO R získali ocenění Grand Prix na veletrhu For Arch. Vypnout starosti ale úplně nejde.

Úspěchy však přišly a přicházejí. Jak moc jsou inspirující pro další krok dopředu, třeba v inovacích?

Inovace jsou pro nás zdrojem velké radosti a hrdosti. Překonávat velké značky v tichosti, v úspornosti provozu, v patentované chytré regulaci, včetně připojení na dispečink výrobce přes internet, je skvělé. Snažíme se ale nedívat moc zpět a soustředit se na budoucí úspěchy, kterých chceme dosáhnout, nikoliv na ty minulé.

Dnes instalujete v České republice v porovnání s konkurencí nejvíce tepelných čerpadel. Spočítáte, kolik jich je od začátku vaší výroby?

To si netroufám odhadovat. Zákazníci obecně oceňují, když jim tepelné čerpadlo dodá a profesionálně nainstaluje přímo výrobce. Je rozdíl, pokud instalatér montuje několik tepelných čerpadel za rok, často dokonce od několika značek. U nás zkušení montéři denně instalují to samé špičkové zařízení, a to se odráží na spokojenosti zákazníků.

Čím jsou jednoznačně přínosná, chceme-li například v rodinném domku dobře hospodařit s energiemi?

Tepelná čerpadla se z rarity pro fajnšmekry stávají nejběžnějším zdrojem vytápění, a to hlavně kvůli úsporám za energie, komfortu a dlouhé živostnosti. V dnešní době, kdy ceny energií nekontrolovatelně rostou, stále více lidí hledá způsoby, jak náklady na vytápění snížit. Právě to jim kvalitní tepelné čerpadlo dokáže zajistit. Také se blíží zákaz neekologických kotlů na tuhá paliva, což pro mnoho lidí znamená výměnu topného systému. Oproti vytápění dřevem nebo uhlím je výhodou čerpadla jeho téměř bezúdržbový provoz. Nemusíte kupovat topivo, pravidelně přikládat, vynášet popel nebo řešit opakující se revize komínu. Člověk také není závislý na libovůli dodavatele plynu z Ruska. Tepelná čerpadla navíc patří mezi nejekologičtější způsoby vytápění. My například u našich čerpadel používáme chladivo propan R290, který nenarušuje ozonovou vrstvu a zároveň má lepší termodynamické vlastnosti, umožňuje vyšší efektivitu a úspory v provozu.

Jaké benefity mají právě vaše zařízení kromě toho, že je vyrábíte na domácí půdě?

Zákazníci oceňují zejména to, že nejsme prodejci levných, nekvalitních „krabic“, ale výrobcem, který se za každých okolností postará. Tepelné čerpadlo se dnes dá pořídit klidně i přes internet za pár kliknutí, avšak kvalita může být tristní. Zákazník potřebuje jistotu, že až bude za 15 let potřebovat vyměnit součástku, bude mít na koho se obrátit. Navíc jde ze své podstaty o poměrně zásadní investici, která ovlivní komfort našeho bydlení na mnoho let. Proto si zakládáme na dlouhé životnosti, které dosahujeme důrazem na kvalitní komponenty a jejich vhodným dimenzováním. Díky tomu se nám podařilo podstatně snížit hlučnost našich čerpadel, než je dnes běžné. Kupříkladu u čerpadla ACOND PRO R dosahujeme akustického výkonu jen 49,3 dB, průměrné hodnoty na českém trhu se přitom pohybují kolem 55–65 dB. Právě český původ je navíc důležitý pro stále větší skupinu zákazníků. Stáváme se hrdým národem a také máme proč.

Vize a sny jsou hnací silou jistě i pro vás. O čem nyní přemýšlíte, co byste si rád
splnil třeba za pět let?

Naším plánem je být stále napřed ve vývoji tepelných čerpadel a ve službách zákazníkům. V poslední době prudce roste zájem o naše tepelná čerpadla i na ostatních trzích. Za pět let budeme významným výrobcem tepelných čerpadel nejen v ČR, ale i v celé Evropě.

O rodinných firmách se tvrdí, že jsou stabilnější než jiné. Pružněji se v nich komunikuje, je v nich méně administrativní práce, úkoly se plní beze slov a přemlouvání. Platí to i pro ACOND?

Rodinná firma má zpravidla podstatně dlouhodobější cíle. Můžeme si dovolit upřednostnit dlouholetý a pohodový vztah s klienty, který je pro nás zcela zásadní. Nejsme pod tlakem kvartálních výsledků kvůli bonusům, jako tomu zpravidla bývá ve velkých společnostech, kde je nutné plnit plány a dosahovat co nejvyšších zisků. Zaměstnáváme kolegy se zkušenostmi z korporátů, a naše pružnost a rychlost rozhodování je někdy až šokuje. Schválení dobrého nápadu je u nás otázkou minut, nikoliv měsíců. Díky tomu se ale posouváme rychle dopředu a také to podněcuje iniciativu, protože dobré nápady nezapadnou. Většina kolegů, kteří u nás nastoupí, už nikdy neodejde. Zůstávají s námi.

O čem bývají diskuze mezi otcem a dvěma syny? A jsou mírné, nebo plné emocí? Shodnete se na strategických záležitostech?

U nás je ochota naslouchat rozhodující. Máme tak skvělé vztahy, že spolu jezdíme každoročně i na dovolenou. Táhneme za jeden provaz. Nedokážu se představit, že bych byl na vše sám.

Co byste si přál, aby přinesl rok 2022?

Otevřenou fungující ekonomiku a veselé lidi.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi