Současní „alchymisté“ vykouzlí zlato z odpadu

Michael Spurný

Sen alchymistů o přeměně bezcenné hmoty v drahé kovy se stal skutečností. Zlato, stříbro, platinu někteří dokážou vytěžit z odpadu, a tím je vrátit do oběhu. O tom, jak se to dělá, jsem hovořil s Michalem Spurným, předsedou představenstva společnosti TrustWorthy Investment.

Čím si vás získaly drahé kovy a proč se staly předmětem vašeho podnikání?

Zlato, stříbro, platina se nacházejí všude kolem nás. Naše firma jako jediná v České republice obchoduje s drahými kovy a zároveň má i vlastní rafinační linku. Rafinérie nám umožňuje zpracovat nepotřebný materiál, jako jsou staré šperky nebo elektroodpad, který obsahuje drahé kovy, a následně dodat zlaté a stříbrné slitky se světovou certifikací LBMA. Ty pak díky recyklaci můžeme nabídnout za výhodnější cenu. Investicím do drahých kovů se věnujeme v tuzemsku i v Londýně.

Kde hledáte vzácné kovy a jak se k nim dostanete?

Elektronické výrobky, které už dosloužily, obvykle končí ve sběrných dvorech. TrustWorthy Investment z nich ale dokáže vytěžit maximum, podobně jako například ze starých šperků. Provoz rafinérie na Vysočině teď běží ve zkušebním provozu. Linku máme nastavenou tak, že dokáže recyklovat 100 kg zlata měsíčně. V současnosti je vytížená na 20 %. To znamená 4 kg zlata za týden a 20 kg stříbra za měsíc.

Dá se říci, že takový „zakopaný“ poklad může najít každý, a třeba i doma?

Ano, představte si drahé kovy obsažené v des­kách plošných spojů, ve vyřazeném notebooku nebo mobilních telefonech. Třeba takový tlačítkový mobil obsahuje kolem tří až čtyř gramů zlata. Doporučuji každému podívat se do sklepa. Vždycky se tam najde něco, co lze směnit za drahé kovy. A může vás hřát i vědomí, že tím snižujete zátěž životního prostředí.

Alchymisté při výrobě zlata používali tajuplné znalosti. S jakými technologiemi pracujete vy?

Drahé kovy se rafinují složitým elektrotechnickým a chemickým procesem. Za výsledný cenný granulát pak firma získá díky směně s vybranými rakouskými nebo švýcarskými rafinériemi slitky různých gramáží s označením LBMA. Tuto certifikaci má na starosti právě instituce v Londýně, která kontroluje rafinérie po celém světě. Máme štěstí, na trhu jsme již dlouho a získali jsme si důvěryhodnost. Obchodujeme tak s mezinárodními rafinériemi, které nabízejí nejvýhodnější podmínky.

Jak byste popsal situaci na trhu druhotných surovin vhodných k přepracování?

Zdroje tu máme. Většina elektroodpadů, které obsahují drahé kovy, se však zpracovávají mimo Českou republiku. Chceme to změnit. Snažíme se získat ke spolupráci více partnerů, kteří pracují s odpady obsahující drahé kovy.

Proč jít pro drahé kovy právě k vám?

Většina obchodníků nakupuje zlato a stříbro ve velkoobchodech, a pak zboží prodají. My ale vykupujeme materiál, z něhož kovy získáme v rafinérii. A fungujeme zároveň jako poradenská společnost. Díky tomu se lidé mohou dozvědět, co a jak a kdy nejlépe koupit.

Jaká budoucnost podle vašeho názoru
čeká drahé kovy?

Poptávka po fyzickém zlatě ve formě slitků roste. A my jsme pro koncového zákazníka navíc zajímaví i cenově. Zlato asi svou hodnotu neztratí za žádných okolností. Může zajímat nejen jeho průmyslové zpracovatele a banky, ale i drobné střadatele. Drahé kovy vlastně představují jinou formu peněz. Nelze je pokládat za investice, ale mohou posloužit k uchování hodnoty. Když roste inflace, ztenčují se úspory těch, co mají hotovost pod polštářem nebo jim finanční prostředky leží na bankovním účtu. Drahé kovy, převážně zlato, působí jako pojistka. Nedají se natisknout, namnožit v továrně, proto vždy bude poptávka převyšovat množství nabízené na trhu. Tvrdím, že každý by měl mít část drahých kovů u sebe, pokud chce mít pojistku na stáří.

připravil Pavel Kačer

TrustWorthy Investment Holding SE
je předním obchodníkem s drahými kovy, numizmatikou a diamanty. V České republice úspěšně působí od roku 2012. Jako jediná firma u nás obchoduje s drahými kovy a zároveň má i vlastní rafinační linku. Společnost TrustWorthy Investment se věnuje investicím do drahých kovů v tuzemsku i v Londýně. A letos chystá další obchodní rozvoj. „Abychom byli dostupní všem v republice, plánujeme na jaře franšízy ve všech krajských městech,“ upřesnil Michal Spurný. Podle něj je odpadové hospodářství na vzestupu, a to nejen v Česku. Čím více se budou elektronické odpady zpracovávat, tím menší bude potřeba těžby drahých kovů.
„Většina obchodníků nakupuje zlato a stříbro právě ve velkoobchodech, a pak zboží prodají. My ale vykupujeme materiál, z něhož kovy získáme v rafinérii. A fungujeme zároveň jako poradenská společnost. Díky tomu se zájemci mohou dozvědět, co a jak a kdy nejlépe koupit,“ řekl šéf firmy, která s drahými kovy obchoduje i na mezinárodní úrovni.
Podle slov Michala Spurného roste i zájem o spoření do fyzického zlata, které TrustWorthy Investment nabízí. „Lidé si u nás mohou ukládat hotovost od 600 korun měsíčně do fyzického zlata. Nákup zlata doporučuji právě jen v jeho fyzické podobě. V době krize je dobré rozložit svůj majetek na více hromádek a jedna má být právě ze zlata. Zlato kopíruje křivku inflace, to je důležité si uvědomit. Právě díky vlastní rafinaci mají lidé u nás při fixaci ceny materiálu výhodnější výslednou cenu,“ podotkl Michal Spurný. A doplnil, že u zlata se nehodnotí výnos. Jde hlavně o ochranu majetku. „Raději kilo zlata než milión korun na účtu. Za dva roky si koupím za kilo zlata víc než za milión korun,“ vysvětlil. Podle něj zájem o spoření do fyzického zlata roste čím dál víc. „V tuto chvíli máme tisíce klientů, kteří u nás uzavřeli smlouvy za miliardy korun,“ dodal.
Přestože cena zlata podle některých analytiků na začátku tohoto roku klesla téměř o 4 %, což je nejvíc od roku 2015, zprávy o vývoji ceny jsou podle Michala Spurného potřeba vždy rozebrat komplexně. A je třeba porovnat hodnotu měny, inflaci a kupní sílu peněz. „Z tohoto pohledu se komodity, jako je třeba zlato, jasně vyplatí. Jejich hodnota totiž časem roste rychleji než hodnota peněz,“ konstatoval. Výnosné podle něj jsou mince vydávané v malém množství. Emituje je Centrální banka nebo stát. Např. pamětní mince ČNB Ludmila stála v říjnu loňského roku 47 000 korun a za pár měsíců už to bylo 70 000 korun. Michal Spurný ale varuje před čínskými mincemi, které neobsahují zlato nebo stříbro, a tak často končí právě v rafinérii.
Obrat firmy TrustWorthy Investment byl za loňský rok přes 300 miliónů korun. Společnost ale také investovala značnou část do restrukturalizace firmy a budování franšíz. Ty plánuje mít v každém krajském městě. www.twicz.cz