Vraňanské jahody: emoce šťavnaté a plné

Milan Hanč z Farmy Vraňany.

Milan Hanč

Vložíte do úst, zavřete oči, skousnete. Pocit absolutní slasti se dostaví okamžitě. Chuť čerstvých jahod je mámivá. Nic ji nenahradí. Je to první úsměv léta, pro který stojí za to velebit sluneční paprsky i lidské úsilí, jehož výsledkem jsou plody pohádkové vůně, tvaru a barvy, jež vyvolávají emoce šťavnaté a plné. Vraňanské jahody se pěstují kromě těch na poli pod širým nebem také celoročně ve fóliovnících, a to unikátní metodou, která umožňuje pochutnávat si na nich zpravidla už od dubna a až do listopadu, kdy stále dozrávají navzdory lezavým mlhám a krátícím se dnům. Je to takový malý zázrak. Kdo to neviděl, neuvěří. I když, jak se to vezme.

Do Vraňan na Mělnicku se naučilo jezdit už mnoho lidí. A to nejen za jahodami, ale také si tu nakoupit mladé stromky, sadbu zeleniny a bylinek, poctivé farmářské potraviny. Proto se jahodárna postupně mění na farmu, kde v létě seženete báječné okurky nakládačky, na podzim zase cibuli jablka i hrušky, brambory a dýně. A vždy je to zážitek. Procházet se mezi sazeničkami, obdivovat muškáty všech barev, koupit sušené ovoce, když jsme jahod přesyceni. Pozorovat tu nepřebernou směsici energie, tvarů a barev, která je tu pro nás, zákazníky. Aby uhranula duši a vybídla k pravdě rajské ochutnávce.
Farmu Vraňany Hanč (dříve Jahodárna Vraňany) založili v roce 1998 bratři Milan a Radek Hančovi, kteří tak navázali na rodinnou tradici zemědělského hospodaření a zahradnictví. Dnes jsou Hančovi největšími pěstiteli jahod v České republice, které mají na ploše 40 ha. Jahody pěstují přírodní metodou na slámě v polní technologii a od roku 2018 jsou také jediní, kteří u nás využívají speciální stolní termínovanou metodu ve fóliovnících. Díky širokému výběru odrůd nabízí ty nejsladší čerstvé jahody skutečně až osm měsíců v roce.
Majitelé Farmy Hanč Milan a Dagmar Hančovi mají v genech snít, plánovat i jednat. Dosahovat nemožné a vidět dál, až za hranice fyzických možností. Jejich nadšení i houževnatost prýští z úcty k půdě, která člověka spolu s usilovnou prací živí. A rádi prezentují to, co je užitečné. Plody svého snažení, čerstvé ovoce a zeleninu, mošty z prvotřídních surovin, kvalitní sadbu jahod. V roce 2015 začali přemýšlet nad tím, že postaví větší nákupní prostory, než skýtá prodejna uprostřed areálu. Jak proměnili své představy ve skutečnost, o tom vyprávěl Milan Hanč na nedávném setkání novinářů ve Vraňanech při příležitosti otevření nadčasové a krásné budovy, kam se soustředil prodej potravinářských výrobků, ovoce a zeleniny, sadby i nejrozmanitějších doplňků. Slavnostně se otvíralo 30. dubna 2022:

Jaká byla vaše prvotní představa?

Chtěli jsme důstojné zázemí pro naše zákazníky i zaměstnance. Původní prodejna svými parametry opravdu nevyhovovala, zenit měla za sebou. Také se tam spousta zboží, které jsme chtěli prodávat, nevešla. Snili jsme o dřevo­stavbě, rovněž o ovocné kavárně, cukrárně nebo něčem podobném, kde by lidé mohli ochutnat dobroty z našich polí a sadů, připravované podle našich receptur. Toužili jsme po něčem originálním, udržitelném, krásném, kde by se design potkal s funkčností i našimi finančními možnostmi. Z původně uvažovaných 20 mi­liónů jsme se nakonec dostali na stovku.

Na klidném spaní vám to asi nepřidalo…

Ze začátku ne. Spolupracovali jsme s architektem Ing. Janem Lapčíkem ze studia Fusion Architects, naše vzájemné názory byly předmětem velkých diskuzí. Ale to k věci patří. Také jsme jezdili křížem krážem Evropou, zkoumali, hledali inspiraci, dívali jsme se kolem sebe. A nacházeli, tříbili představy. Máme za sebou troje výběrové řízení, překvapení nad konečnými cenami, které oproti původnímu rozpočtu vždy dvojnásobně vzrostly. A aby toho nebylo málo, bagrovat se tu začalo zároveň s příchodem covidu.

Ani ten vás neodradil?

Nakonec ne. Ale stavba se zkomplikovala hned na začátku. Zjistili jsme, že se na pozemku nachází staré slovanské pohřebiště. Podle zákona se práce musely stopnout a probíhal archeologický průzkum. Podle zákona, pokud se tak děje na pozemku právnické osoby, platí průzkum tento subjekt. Přes milión korun bylo rázem pryč. Naštěstí se vše odehrálo poměrně rychle a my mohli pokračovat.

Stavba je nádherná, milovníci čistých linií, ovoce a zeleniny se sem budou jistě sjíždět z širokého okolí. Jste na velký zájem připraveni?

Myslím, že ano. Je to vše totiž o tom, že chceme nejen nabízet naše produkty, ale předávat radost z práce všem ostatním. Ukazovat, že zemědělství je sice stále dřina, z home office jahody nevypěstujete, ale má hluboký smysl pro život lidí. Děti učit, že hrášek neroste v mrazáku a jablka že zrají na stromech, ne v supermarketech. Hodláme připravit návštěvníkům zážitek, nastolit pohodu a vyvolat dobrou náladu. Chceme, aby si to tady užili, aby si dobře nakoupili, třeba i košíky nebo keramiku, hnojiva nebo džemy i vajíčka. Chceme poskytnout co možná nejvíce výrobků z mnoha českých farem. Aby měl zákazník pod jednou střechou vše, aby si měl z čeho vybírat a radovat se.

Čím se vyznačuje nadčasový objekt?

Nová budova je zároveň i unikátní dřevostavbou s minimálním dopadem na životní prostředí. Minimalizuje svůj dopad na ně a vrací se k původním hodnotám hospodaření na farmě, mezi kterými je zásadní udržitelnost. Jedním z důležitých prvků je nakládání s dešťovou vodou, aby byla stoprocentně využita. Částečně je akumulována na zelené střeše prodejny a část je jímána v retenčních nádržích, a následně využívána pro závlahu farmy. Objekt Farmy Hanč je tvořen čtyřmi částmi, které jsou vzájemně propojené a tvoří jeden celek. Prodejna s kavárnou a bistrem je jednopodlažní celek s plochou zelenou střechou, na který navazují dva domy se sedlovými střechami spojenými s prodejnou, kde se nachází multifunkční prostor pro pořádání workshopů a přednášek a administrativní zázemí farmy. Poslední částí je skleník, který rozšiřuje a doplňuje prodejní plochy. Naše požadavky se týkaly především obnovitelnosti, názorem na životní prostředí a také jsme si přáli, aby stavba lidem skutečně sloužila. Chtěli jsme pro naše zákazníky posunout návštěvu farmy a nakupování na nevšední zážitky. Zároveň jsme postrádali příjemný prostor pro workshopy a přednášky, které dlouhodobě pořádáme. Nyní máme komfortní a multifunkční prostory, které přesně splňují naše představy.

A budou současné prostory stačit?

Dnes už víme, že ne. Máme spousty dalších nápadů, jak to tady zatraktivnit, vylepšit, proměnit, ale víc zatím nebudu vyzrazovat. Plyne to patrně z toho, že nás práce nás nesmírně baví, propadli jsme jí, naplňuje nás. I když, abych byl upřímný, moc jsme toho za poslední měsíce nenaspali… Kromě toho, že jsme finišovali se stavbou, a nemohli jsme zanedbat běžné jarní činnosti, jsme žili dalšími vizemi. Je to totiž moc příjemné a přináší to pozitivní energii. A té se nikdy nebráníme.

Nový komplex bude mít hned několik funkcí. Oč přesně půjde?

Kromě velké prodejní plochy jsme vybudovali kavárnu – bistro Café na výsluní, kde si zájemci budou moci vychutnat občerstvení na základě sezónních plodin, také naši vlastní zmrzlinu, hlavně jahodovou. Chystáme se na ovocné poháry, ovocné zákusky… Samozřejmostí budou domácí koláče se sezónním ovocem. Podávat se budou také zeleninová jídla, jichž jsme velcí fandové. V patře se pak rozkládá menší konferenční sál s terasou plnou nejrůznějších rostlin. Toto zázemí bude sloužit nejrůznějším prezentacím, setkáváním, mohou se zde odehrávat semináře firem, školení, předváděcí akce, obchodní jednání.

Čím má být ojedinělá nabídka zmrzlin?

Určitě je nač se těšit. Mezi hlavní speciality našeho bistra bude patřit mimo jiné odrůdová jahodová zmrzlina, kterou budeme připravovat podle právě zrajících odrůd jahod tak, aby zákazník poznal různé jahodové chutě, a podle toho si mohl i zakoupit takovou odrůdu k domácímu pěstování, která bude podle jeho gusta. Je to naše další služba, jejímž prostřednictvím bychom rádi milovníkům jahod zprostředkovali další přidanou hodnotu. Orientovat se v nabídce rychleji a snadněji, koupit podle vlastních chuťových preferencí.

Otevřením této největší farmářské prodejny v regionu jste také zahájili vaši letošní farmářskou sezónu, a to 30. dubna. Na druhé straně jste patrně uzavřeli významnou etapu podnikání…

I tak by se to dalo popsat, ale nejsme nastaveni na to, abychom přemítali o tom, co bylo. Čerpáme ze zkušeností, hodnotíme, ale v hledáčku máme dny příští. Naším sloganem jsou slova: Jít životem s radostí. Snažíme se dívat kolem sebe optimisticky, řešit, nepodléhat strachu či panice. Věříme v dobro, v něm hledáme smysl.

Pořád si hodláte zakládat na kvalitě a výjimečnosti?

Je to pro nás na prvním místě. Ročně k nám dosud zavítalo v průměru 150 000 návštěvníků. Pokud jich přibyde na základě stále se rozšiřujícího sortimentu a pořádání zajímavých akcí, bude to pro nás velkou poctou. Zájmu veřejnosti si totiž nesmírně vážíme. A nechceme zklamat.

Jak velké plochy obděláváte?

Je to 320 ha orné půdy ve Vraňanech a Mlče­chvostech, k tomu 40 ha jahodníku a 15 ha brambor. Pěstujeme jablka, hrušky, borůvky, okurky, cibuli, dýně. Chceme být hlavně pěstiteli, abychom měli co prodávat, zpracovávat i prezentovat na tematických akcích, hodně se orientujeme na spolupráci se školami a školkami, ale ani dospěláci nebudou ošizeni. Chystáme například speciální dny okurek. Naše výpěstky a výrobky prodáváme výhradně u nás na farmě s výjimkou dodávek do Rohlíku.cz. Ročně vypěstujeme na 500 tun jahod nebo třeba 100 tun okurek nakládaček.

Otvíráte jednu výzvu za druhou. Zvládnete vše?

Uvědomili jsme si, že náš život je krátký na to, abychom stihli vše, co chceme. Přesto se našich snů nevzdáváme. Před více než 20 lety náš příběh začal jahodami, propsal se až k otevření unikátní farmářské prodejny a zařazování edukačních projektů. Od naší sedlácké filozofie se nevzdalujeme. Pořád plujeme na jahodové vlně. Je to naše celoroční dovolená.

připravila Eva Brixi