Peugeot odhalil model, který nikdo nečekal

Je nečekaný, překvapivý, futuristický. Je první svého druhu. V modelové řadě Peugeot nemá žádného předchůdce, a dokonce ani na současném automobilovém trhu takřka nemá konkurenty. Nový dynamický fastback Peugeot 408 se zkrátka pouští do dosud neprobádaných vod. Čeká ho triumfální plavba? To ukáže čas.

Nový Peugeot 408 je výrazný fastback s odvážnou siluetou, nezaměnitelným stylem a hrdým postojem šelmy. Má v sobě určitou vznešenost a sílu. Za to vděčí hlavně svým rozměrům. Dosahuje délky 469 cm, výška je pouhých 148 cm, což není u vozů se zvýšenou karoserií běžné. Tyto proporce vytvářejí velmi štíhlý a sportovní profil. Naopak rozvor je větší, než bývá v segmentu C zvykem. Profitují z toho hlavně cestující na zadních sedadlech, kteří tak mají k dispozici štědrý prostor pro kolena. Z tohoto hlediska je nový Peugeot 408 nejprostornějším vozem značky. A úctyhodný je také zavazadelník s objemem až 1611 litrů!

Zřejmě vás nepřekvapí, že uvnitř vozu najdete Peugeot i-Cockpit. Toto dnes již ikonické uspořádání interiéru se stalo poznávacím znakem nových peugeotů. Co vás ovšem ohromí, to je nová, ultramoderní podoba interiéru vozu 408. Ergonomie, kvalita, praktičnost i technologie včetně nového systému infotainmentu Peugeot i-Connect… vše bylo dotaženo k dokonalosti. Kompaktní volant mnohanásobně zvyšuje požitek z jízdy. Digitální přístrojový panel má desetipalcový displej. Středová dotyková obrazovka se ovládá stejně intuitivně jako tablet. Doplňují ji plně konfigurovatelné přepínače i-toggles, které jsou uspořádány pod středovým displejem jako otevřená kniha a poskytují jedinečnou estetickou a technologickou úroveň. Každé z elegantních kláves můžete přiřadit funkci dle vašeho gusta. Chcete do jedné z nich uložit příkaz „Naviguj mě domů!“? Proč ne? Ochotně to splní. 3D online navigace navíc vždy poradí nejrychlejší cestu, zjistí ceny paliva v okolí nebo najde volné místo k zaparkování.

O vaše bezpečí a komfort se dokonale postarají asistenční systémy řízení poslední generace. Používají 6 kamer a 9 radarů. Mezi nejzajímavější prvky výbavy patří například světlomety Peugeot Matrix LED či adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go. Užitečným pomocníkem je také systém sledování provozu za vozidlem při vyjíždění z parkovacího místa. Největší pozornost ovšem zasluhuje Night Vision neboli systém nočního vidění. Ten většinou najdete jen v prémiových segmentech. Umožní vám rozpoznat zvířata, chodce nebo cyklisty před vozem v jízdním pruhu dříve, než se objeví v dosahu dálkových světel.

Nabídka pohonů vozu Peugeot 408 zahrnuje dvě plug-in hybridní verze o výkonu 180 a 225 k a benzínový tříválec o výkonu 130 k. Všechny motory jsou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8. Za několik měsíců od uvedení těchto pohonů na trh bude následovat plně elektrická verze. Efektivitu motorů podporuje vynikající aerodynamika a relativně malá hmotnost vozu. Současně ovšem tyto charakteristiky zaručují každodenní radost z jízdy.

Nový Peugeot 408 se už na podzim začne vyrábět ve francouzských Mylhúzách. Na český trh dorazí začátkem příštího roku.

(tz)