Čerpadla na zahradu i robustní čerpací řešení pro vodohospodářské společnosti

Martin Křapa

Vyseli jste a vysadili na zahradě všechno možné a v srpnu už nebylo čím zalévat? Došla voda dokonce ve vlastní studni? Máte potravinářskou firmu a spotřeba vody je skoro neuvěřitelná? Ani v jednom z uvedených případů nejste sami. A stejně tak jako v ostatních i ve vašem případě slouží k rozvodu vody čerpadla. Dost možná, že je právě dodala a servisuje společnost Pumpa, a.s., která působí na českém trhu od roku 1991 a již přes 30 let čerpadla prodává, poskytuje jejich servis a montáž. Je rovněž významným dovozcem čerpadel, armatur a příslušenství z celého světa.

Na českém trhu společnost Pumpa výhradně zastupuje například značky Calpeda, Stairs, Umbra Pompe, Speroni, Zenit, Franklin Electric, Leo nebo GWS. Ve svém portfoliu nabízí také čerpadla, vodárny a tlakové stanice vlastní značky. Pumpa, a.s., dále zajišťuje záruční a pozáruční servis, včetně uvádění zařízení do provozu. Zákazníkům již od roku 1996 nabízí servisní službu 24 hodin denně
365 dní v roce. Prodejny Pumpa, a.s., najdete celkem v pěti krajích ČR – v Praze (Stodůlky a Hostivař), Středočeském kraji (Říčany), Jihočeském kraji (Strakonice), Jihomoravském kraji (Brno) a Olomouckém kraji (Držovice). O významu dobrého hospodaření s vodou a možnostech čerpadel jsem se podrobnosti a zajímavosti dověděla od Martina Křapy, člena představenstva a ředitele divize maloobchod a velkoobchod jmenované společnosti.

Planeta se mění. Obavu o zdroje pitné vody projevili moudří daleko dříve než o dodávky plynu či ropy nebo výrobu elektřiny. Vaše firma si před 30 lety začala pohrávat s myšlenkou, že nabídnete každému spotřebiteli vody způsob, jak ji získat, transportovat a využívat. Podařilo se to?

Podařilo se to více, než jsme očekávali. Když jsme se společníkem Pavlem Sedlákem řešili, v jakém oboru začneme v 90. letech podnikat, čerpadla byla přirozenou volbou. Měli jsme v této oblasti vzdělání i zkušenosti. Ale hlavně jsme se shodli na tom, že ať se bude dít cokoliv, ať nastane jakákoliv krize, vodu lidé budou potřebovat vždy. Jakýkoliv jiný výdaj bude odsunut na vedlejší kolej v momentě, kdy bude nezbytné pořídit zařízení na zásobování vodou. A tento náš předpoklad se naplňuje dodnes. Například covidová krize pro nás znamenala komplikace, ale rozhodně se negativně nepodepsala na zájmu o naše služby nebo produkty. Spíš naopak. Jak se lidé častěji uchylovali kvůli pandemickým opatřením na chaty, chalupy, zahrádky a zvelebovali si je, zájem o čerpadla byl velký.

Dnes čerpadla prodáváte, poskytujete montáž a servis a zákazníkům jste k dispozici každý den v roce. Nepřestalo vás to bavit?

Sídlo společnosti Pumpa

Nepřestalo. Servis je pro nás klíčový. Musí být. Úzce to souvisí s tím, co jsem řekl. Máme výhodu, že se nám jako firmě vyhýbají krize, které postihují jiné segmenty, protože zajišťujeme řešení na dodávky vody. Ale ruku v ruce s touto výhodou jde i velká odpovědnost. Dám příklad: V momentě, kdy přestane fungovat čerpadlo v nemocnici, tak vykládat primáři, že musí počkat 30 dní na opravu, je naprosto nemyslitelné. Nebo když je havárie na farmě a stovkám zvířat hrozí úhyn, protože nemají přístup k vodě. Nebo když v srpnu vypoví službu zavlažování fotbalového areálu a mohou nastat statisícové škody kvůli tomu, že zaschnou travnaté plochy… A takto bych mohl pokračovat dlouho. Zkrátka musíme umět reagovat okamžitě. Samozřejmě, některé velké podniky nebo kritická infrastruktura státu se na výpadky vody připravují. Mají záložní čerpadla. Ale řada míst, podniků a rodinných domů je bohužel nemá. Proto jsme k dispozici nonstop i o svátcích, abychom mohli rychle pomoct. Často postačí i dobrá rada po telefonu, která problém vyřeší.

Přibývá zájemců o vaše zboží a služby?

Klimatické změny mají nesporný dopad na dostupnost a objemy vody, takže klientů je hodně. Ale nejeví pouze zájem o produkty, hlavně mají zájem o celkové řešení. Návrh, realizaci, technologie, servis. Proto jsme rozdělili firmu na samostatné divize, kdy každá zvládá jinou oblast. Abychom zájem z různých segmentů efektivně pokryli a měli specialisty na různé realizace. Největší růst i potenciál vnímám jednoznačně v oblasti nakládání se špinavou vodou. U projektů pro koncové zákazníky zase registrujeme zvýšenou poptávku po smart technologiích – ovládání domácí vodárny prostřednictvím mobilního telefonu a podobně.

Dříve bývalo samozřejmostí nejen postavit domek, ale zřídit i studnu. Dnes je takový majetek pokladem. Ale je nutné často studnu prohloubit, opravit, osadit novým čerpacím systémem. To všechno můžete zařídit?

Spolupracujeme s celou řadou firem, které poskytují dodání vrtu či studny na klíč a v rámci takové dodávky pak figurujeme jako dodavatel a servis dodaných technologií. A naprosto souhlasím, že rodinný dům, u kterého je studna či vrt s dostatkem vody, má obrovskou hodnotu. Protože zřídit nový vrt není kvůli nutnému stavebnímu povolení rychlá záležitost. Ani levná. Třicetimetrový vrt s dostatečným množstvím vody a dostatečnou akumulací vás bude stát okolo 130 000 korun. A pozor, nejde jen o to, že ušetříte na vodě z řadu. Lidé oceňují, že mají vlastní zdroj vody. Stejně jako řada lidí považuje za výhodu vlastnit záložní zdroj vytápění na tuhá paliva, fotovoltaickou elektrárnu jako zdroj vlastní elektřiny, tak jsou zákazníci rádi za nezávislost na vodě z veřejného řadu. Protože k čemu vám je například bazén, když vám ho obec zakáže napouštět „obecní vodou“? A tyto případy budou čím dál častější.

Nejen rodinné domy, ale také velké firemní objekty mají své studny. Třeba výrobci nápojů, hotely, lázně, producenti potravin. S nimi rovněž spolupracujete?

Jde o stovky menších i větších firem. Máme hodně klientů v pivovarnictví, potravi­nářském průmyslu, energetice, zpracovatelském průmyslu. Málokdo si například dokáže představit, jaké obrovské množství čerpadel se nachází v továrních provozech. Jde o stovky čerpadel, které fungují paralelně nebo jako záložní zdroje. A jestli se na něco v továrnách dbá, tak je to spolehlivost. Výpadky ve výrobě znamenají prodlevy v zásobování, znehodnocení surovin, finanční ztráty. A jsme zase u toho, co jsem zdůrazňoval. O naše služby je a bude zájem, ale tlak na kvalitu a rychlost servisu bývá velký. V průmyslu a energetice obzvlášť.

Jak se změnila čerpadla za poslední roky? Pracují na stejném principu jako dříve, ale mají určitě mnohá vylepšení. Jaká a co přinášejí?

Čerpadlo dělíme na dvě části. Hydraulickou, kudy čerpadlem teče voda, a elektrickou část. Konstrukce čerpadel jsou známy desítky let a troufám si tvrdit, že hydraulické komponenty jsou na maximu své účinnosti a moc je již vylepšit nepůjde. Kde ale dochází k výrazným pokrokům, jsou zmíněné elektrické části. Motory jsou čím dál účinnější a řízeny frekvenčními měniči, což vede k tomu, že čerpadla na svůj provoz spotřebují výrazně méně elektrické energie než dřív. A to je mimořádně důležité! Protože – a možná to někoho překvapí – čerpadla na celém světě spotřebují zhruba 15 % veškeré elektrické energie, kterou na této planetě vyrobíme.
To je obrovské číslo.

Existují i taková čerpadla, která dokážou hlásit, že se v pitné vodě objevilo například více vápníku, železa nebo jiných prvků, než je povoleno?

Bohužel neexistují. Proto zákazníkům doporučujeme, aby si nechali vypracovat rozbor vody a pořídili si i úpravnu vody. Toto zařízení vodu, která proudí do domácích spotřebičů, jako je pračka nebo boiler, změkčí a zbaví vápníku i jiných nečistot. Ušetří tím velké peníze za opravy a prodlouží životnost celé řadě přístrojů, které doma mají.

Čerpadla, tlakové nádoby a tlakové stanice také vyrábíte. Hodláte sortiment dále rozvíjet?

Rozvíjíme portfolio podle potřeb trhu. Nejdůležitější pro nás byly v poslední době čerpadla do jímek na splaškovou a dešťovou vodu. Hodně jsme se zhruba před pěti lety zaměřili na tlakové kanalizace a technologie určené k jejich osazení, a ukázalo se to jako velmi dobrý krok.

Jímání dešťové vody se stává nutností. I s tím můžete žadateli pomoci. Myslíte si, že časem bude povinné, aby například rodinné domy dešťovou vodu využívaly? Ať již na zalévání, nebo k provozu bazénů, či na splachování toalet?

Prodáváme kompletní sety na dešťovku, včetně nádrže, čerpadla i sestavy na dopouštění, která v případě sucha doplní do nádrže vodu. Využívání dešťovky je již povinné u nových staveb a je také správné, že stát pořizování nádrží u stávajících rodinných domů podporuje formou dotací. Zalévání zahrady dešťovkou jednoznačně doporučuji, s bazénem je to už trochu komplikovanější. Tam by musela probíhat filtrace. A tu doporučuji i v případě využívání dešťovky na splachování toalet. Když se totiž například pyl dostane na střechu domu a smyje ho déšť, objeví se logicky i v retenční nádrži. V momentě, kdy doma spláchnete, pyl může zabarvit a znehodnotit toaletní mísu, výrobce vám nemusí uznat záruku atd.

Co byste změnil na pořádcích v hospodaření s vodou u nás? Čemu a jak by se měla přizpůsobit legislativa? A jak je potřeba upravit myšlení běžného spotřebitele?

Myšlení je zásadní. U nás je zakořeněno, že důležité jsou tři kapaliny – krev, pivo a voda. V tomto pořadí. O prvním místě nemá cenu moc diskutovat, ale na druhém musí být jednoznačně voda. Je nezbytné, aby lidi pochopili, že bez vody nepřežijeme, nic se bez ní nevyrobí. To pivo už vůbec ne. Kvalitní voda a její dostatek jsou základ.
Další věc je retence vody ve městech. Kdyby bylo povinné jímat vodu u velkých objektů, jako jsou nákupní centra, tak by to byla obrovská pomoc. Skvělé by taky bylo, kdyby města myslela na retenci i při rekonstrukci městských objektů, aby se pak dešťovka mohla využívat například na zavlažování městských parků. Seschlý park vám město příliš neochladí. Nedávno jsem četl o projektu v brněnské městské části Nový Lískovec, kde vytvořili umělé jezero, které je napouštěno dešťovkou zachycenou na tamním sídlišti. To je paráda! Problém je, že málo lidí ve státní správě přemýšlí jako starostka Nového Lískovce.

Ve svém portfoliu máte významné reference. Do jakých projektů pro firmy se pouštíte? A tušili jste v době, kdy jste začínali, jak moc Pumpa vyroste?

Ročně dodáme firmám i koncovým zákazníkům více než 10 000 čerpadel. Jsou to sudová čerpadla pro zahrádkáře v hodnotě pár tisíc i robustní čerpací řešení za milióny do elektráren nebo vodohospodářských společností, které zásobují vodou Brno i jiná města. Tato různorodost nás baví, a i díky ní rosteme. Loni jsme expandovali na Slovensko a v nejbližší době se chystáme i do Německa a na další trhy. Jasně, nějaké věci se nám za těch 31 let, co jsme na trhu, nepovedly. Ale výrazně převažují pozitiva nad negativy a věřím, že nám to vydrží i do budoucna.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi