Jak vydělat na zlatu, stříbru a platině

Michal Spurný

Inflace nás nutí přemýšlet, co s penězi, půdou, drahými kovy. Investování je cestou, která má logiku. Každý má ale trochu jiné preference. Úloha zlata, stříbra či platiny je nyní velmi aktuální. Na trhu se v souvislosti s těmito kovy objevil produkt nazvaný Zápůjčka. Jde o službu, na základě které máte garantované šestiprocentní zhodnocení za rok. Michal Spurný, předseda představenstva společnosti TrustWorthy Investment Holding SE, která s inovativním řešením přišla, vysvětlil podstatu:

Úloha investičních nástrojů roste, mezi nimi stále figuruje zlato jako neotřesitelná hodnota. Jenže – i to by mělo vydělávat, a ne jen čekat na svou příležitost. Vy jste přišli s nápadem, jak na to. Oč přesně jde?

Klienti, kteří u nás kupují zlaté či stříbrné slitky nebo si v naší rafinérii nechají „vyrýžovat“ zlato nebo stříbro z vyřazené elektroniky, nás na tento nápad přivedli sami. Nakoupili si drahé kovy, ale doma je schovávat nechtějí – a trezory v bance dnes není snadné sehnat, navíc se za ně musí platit. Přitom je po zlatě a stříbře mezi investory stále veliká sháňka. Proto jsme přišli se Zápůjčkou: drahé kovy v podobě certifikovaných slitků si u nás lidé uloží, my je dáme do oběhu, a tím je dále zhodnotíme. Službu můžeme nabízet proto, že drahé kovy současně vykupujeme i prodáváme. Zlato, stříbro a platinu tedy držíme stále v podobě zboží, nesměňujeme je za peníze, které dnes rychle ztrácejí na hodnotě. Můžeme to udělat i díky tomu, že máme vlastní rafinační linku, kde drahé kovy získáváme z elektroodpadu, starých šperků a dalšího materiálu. Zároveň spolupracujeme s mezinárodními rafinériemi, které jsou schopné nám recyklované zlato a stříbro směnit za certifikované slitky. Na obchodech s drahými kovy tak vyděláváme. A výdělek můžeme umožnit i těm, kteří nám toto dnes velmi žádané zboží k obchodování zapůjčí. Proto nabízíme investici, která našim věřitelům garantuje 6 % ročně.

Meze novinkám se nekladou, lze v tomto ohledu ale opravdu vymýšlet ještě něco nového?

Chtěli jsme klientům, kteří od nás nebo jinde zlato či stříbro koupili, nabídnout i něco navíc, na čem by mohli oni, ale samozřejmě i my, dále vydělat. Snažíme se starat o naše současné klienty, aby nás doporučovali dál. Kromě prodeje mincí a slitků nabízíme například i spoření do drahých kovů pomocí pravidelných investic. V dnešní nejisté době jde o ideální způsob rozkládání nákupu. A i z dlouhodobého hlediska si člověk vytváří rezervy, které mu nebere inflace. Námi garantovaný šestiprocentní roční výnos je ve srovnání s jinými bankovními produkty naprosto bezkonkurenční. Ukládat si u nás mohou navíc nejen současní zákazníci, ale i ti, kteří si drahé kovy pořídili jinde nebo o jejich koupi teprve uvažují. Podmínkou je jen to, aby šlo o certifikované slitky, které k Zápůjčce přijímáme už od pár gramů.

Když si u vás zájemci drahé kovy uloží, vy je dáte do oběhu, a to přinese šestiprocentní výnos klientovi. Jak si to mám představit? Co se s mým zlatem bude dít?

Fungujeme v podstatě jako „zlatý bankovní dům“, který svým klientům nabízí pevný roční výnos podobně, jako kdyby k nám na účet vložili peníze. Vaše zlato k podobě slitků investujeme a „otáčíme“ ho, podobně jako banka otáčí peníze svých střadatelů. A na konci vám vedle slíbeného výnosu opět vracíme slitek – ze stejného drahého kovu, ve stejné ryzosti i gramáži. Jen jeho výrobní číslo je jiné, protože ten váš jsme pustili do oběhu. Proto se k obchodování nehodí šperky, ale ani mince nebo medaile: určit jejich ryzost je složitější, a hlavně bychom je z trhu už těžko získávali zase zpět. U certifikovaných slitků, které jsou všechny stejné, to ale funguje.

Jak mi zaručíte, že o zapůjčené slitky nepřijdu nebo že se jejich cena skutečně navýší? Připustíme-li, že i vaše společnost se může dostat do problémů, mám nějakou jistotu?

Slitky, v jakékoli gramáži či z jakékoli rafinérie, které k nám přinesete, nejdříve posoudíme a určíme jejich aktuální cenu. Pak sepíšeme smlouvu. Od okamžiku podpisu smlouvy je garantován zmíněný roční výnos z aktuální ceny uvedené na smlouvě. Domluvený výnos dostáváte jednou ročně na uvedené číslo účtu. Výpovědní doba je 60 dní od doručení písemné výpovědi. Při výpovědi mimo období výročí podpisu Smlouvy je vám – podobně jako u dluhopisů – vypočten alikvótní výnos. To je úrok přesně za období, v němž nám drahý kov zapůjčíte.
A jistota? Na trhu fungujeme už od roku 2012, náš obrat dosahuje stovky miliónů korun. A díky recyklaci zlata a stříbra ve vlastní rafinérii, kterou plánujeme rozšířit o další technologie za pomocí dotací, máme a budeme mít stálý přísun drahých kovů.

Proč program Zápůjčka může fungovat?

Protože zlato a stříbro byly, jsou a dále budou velmi žádané komodity. Není je ale snadné získat a jejich těžba je náročná i ekonomicky. A my máme vlastní rafinační linku, což je doslova zlatý důl pro 21. století.

A co poté, až se ekonomiky zemí stabilizují a panika, nejistota ustoupí? Cena drahých kovů bude klesat a investorům budou sympatičtější jiné cesty, jak volné prostředky zhodnotit…

Co bude, je jako věštba z křišťálové kole. Do budoucnosti nevidí nikdo. Můžeme se ale podívat do minulosti. Zlato a stříbro bylo v neklidných dobách vždy bezpečným přístavem, který nabízel ochranu před inflací. Vždyť i Čes­ká národní banka dnes uvažuje o posílení svých zlatých rezerv. Vlastnit zlato a drahé kovy je jistota, na kterou sázeli již naši předci. Já sám věřím tomu, že třetina majetku by měla být uložena právě v drahých kovech.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi