Robotům se u nás vede dobře

Máme je vítat s otevřenou náručí, nebo se jich bát? Roboty k nám už přicházejí a záleží jen na nás, zda budou dobrým sluhou. Více o tom nabízíme v rozhovoru s Jakubem Kaufmanem. Je v české rodinné firmě Profika, která letos oslavila 30 let od založení a která se soustředí na prodej, servis a školení u CNC strojů, zodpovědný za rozvoj sekce robotizace a automatizace.

Jak se daří robotům v zemi, která jim dala jméno?

Možná by byl pan Čapek překvapen, jak dobře se jim vede. Tím, že jsme stále velmi průmyslově a strojně zaměřeni, se podle mého názoru robotizaci jako takové u nás daří slušně, a to nejenom v oboru strojírenství, ale i ve zdravotnictví nebo například v automatických skladových systémech. Veřejnost by se možná divila, kde všude by roboty našla a jakou škálu aktivit dokážou zastat – od spíše rutinních úkolů, na kterých se cení především rychlost a přesnost, až ke skutečně náročným aplikacím, kde robot spolupracuje s člověkem, využívá kamerové průmyslové vidění nebo
autonomně cestuje po výrobní hale.

Kde se může robotika nejvíc uplatnit?

Osobně se v Profice soustředím hlavně na vývoj robotických buněk, tedy na použití robotů ve strojírenském průmyslu, nicméně robotika má své neotřesitelné místo i ve zdravotnictví, zpracovatelském průmyslu nebo například v logistice. Velmi se mi líbí aplikace v automatických skladovacích systémech, kde automatizace plně zastává těžkou manipulační práci a vkládá i vydává zboží ze skladu.

Co robotům brání v rozvoji?

V první řadě si myslím, že je to obava menších firem, které s robotizací nebo automatizací nemají velké zkušenosti. Jsou nervózní z úplně prvního nasazení, trvá je přesvědčit, aby po tomto řešení sáhly. Jde ale o běžnou obavu z neznámého, kterou se i my snažíme u zákazníků zlomit jednoduchým ovládáním robotizace, školením a konzultacemi. Firma Profika je na trhu již 30 let, a podobné strachy jsme vnímali i po revoluci, kdy měly české společnosti obavu nasadit dnes již naprosto běžné CNC stroje.

Nevezmou roboty lidem práci?

To je celkem rozšířené chápání robotizace ze strany zaměstnanců. Neodpovídá to ale skutečnosti. V dnešní době se robotizace nasazuje převážně kvůli nedostatku zaměstnanců. A díky použití robotizace dochází spíše k postupnému navyšování výroby, a tedy je nutné si zaměstnance držet. Navíc robotizace také potřebuje zaškolenou obsluhu, a tím se po pár školeních může stát z běžného pracovníka odborník na robotizaci, a jeho postavení ve firmě a na trhu práce je pak diametrálně odlišné. Robotizace tak řadové pracovníky zbavuje otravných a rutinních činností a umožňuje jim profesní růst.

Čím pomáhá využití těchto technologií vaše společnost?

V Profice vyvíjíme naše vlastní robotické buňky, které dokážeme klientům upravit přesně na míru jejich provozu a potřebám. Zrychlíme tak jejich práci i produkci, navíc platí, že je práce robotu výrazně přesnější. V některých oborech, jako je třeba automobilový průmysl, je přítomnost robotizace zásadní pro to, aby se firmy vůbec mohly ucházet o zakázku v segmentu.

Vyplatí se investovat obrovské částky do dalšího rozvoje robotiky?

Určitě ano, i přesto, že se může zdát vstupní investice vysoká, tak to dává již z krátkodobého hlediska smysl. Stačí si spočítat návratnost takové investice. Díky vyšší efektivitě výroby pomocí robotizovaného pracoviště dochází v mnoha případech k tomu, že investice do stroje s robotizací se vrátí dokonce rychleji nežli investice pouze do samotného stroje.

ptal se Pavel Kačer