V IT se práce z domova stala standardem

Pixabay.com

Co bylo v předkovidových letech především benefitem, je dneska v segmentu IT standardem. Home office převálcoval práci ve firemních kancelářích. Potvrzují to statistiky zakázek IT společnosti Integra EMEA za roky 2019-2022.

„Zatímco před kovidem v roce 2019 jsme obsazovali pouze tři procenta pozic na plně remote práci, loni se to otočilo na 47 %. Naopak výhradně do kanceláří jsme před třemi lety potřebovali 46 % lidí, zatímco loni to byla jenom čtyři procenta,“ uvádí Tomáš Vyklický, account manager Integry.

Největší změnu trendu zaznamenal region Ostravska, kde v roce 2019 nabídky na práci z domova představovaly pětinu všech pozic, zatímco nyní je to 91 %.

„V regionu je velký nedostatek volných IT specialistů, firmy si přitom vyzkoušely, že i práce na dálku je stejně efektivní, mnohdy dokonce i více,“ vysvětluje Tomáš Vyklický.
Na Brněnsku práce z domova má nyní 72% podíl, zatímco v Praze jenom 35 %. „V hlavním městě je velký trh expertů a navíc kvalitní hromadná doprava, firmy tak vnímají větší šanci obsadit pozici i při onsite práci,“ říká manažer IT společnosti.

Častý je i hybridní model práce kombinující práci v kanceláři s prací z domova. Pro Ostravsko je nejtypičtější varianta jeden až dva dny ve firmě a čtyři až tři dny offsite, na Brněnsku je nejsilnější kombinace dvou dnů v práci a tří dnů doma a v Praze kralují varianty se dvěma až třemi dny v kanceláři.

(tz)
::