Češi mění domácnosti v energeticky šetrnější

V minulém roce Češi více investovali do úsporných řešení v domácnosti. Vyplývá to z dat poptávkového systému ePoptávka.cz, který v daných kategoriích zaznamenal meziroční nárůst o desítky procent. „Obavy z nedostatku plynu a rostoucí ceny energií vedly řadu lidí k přehodnocení stávajícího energetického řešení domácnosti. Ustupovali od plynu a vsázeli zejména na solární energii, krbová kamna nebo tepelná čerpadla. Část se rozhodla jít cestou zateplení. Značný nárůst jsme zaznamenali taktéž u poptávek po palivovém dřevu,“ přibližuje Otto Kočí, ředitel společnosti ePoptávka.cz.

Přechod na levnější energie

V reakci na zvyšující se ceny plynu se řada domácností rozhodla k přechodu na jiné typy energií. Podle poptávkového systému ePoptávka.cz byla jednou z nejčastějších cest solární energie. „V meziročním srovnání jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky po fotovoltaice až o 202 %, u krbových kamen o 133 % a v případě tepelných čerpadel o 86,4 %. Očekáváme, že zájem o úspornější energetické zdroje bude ze strany domácností nadále četný, ať už budou hlavním nebo jen doplňkovým elementem. Vidíme, že lidé hledají praktická řešení, která jsou v dlouhodobém horizontu méně finančně nákladná. Lze předpokládat, že pro některé je motivací nejenom úspora, ale také udržitelnost,“ komentuje Otto Kočí.

Zateplení a izolace

Dalším z častých způsobů, jak se Češi snažili snížit spotřebu energií a ulehčit tak rodinnému rozpočtu, je zateplení a izolace domu. „V roce 2022 jsme v porovnání s předchozím rokem zaznamenali značný nárůst poptávky po zateplení domu o 51 %, v případě izolace o 44,2 %. Data za první měsíc roku 2023 navíc ukazují, že vývoj bude pravděpodobně stejný i v letošním roce. Právě v segmentu zateplení a izolace registrujeme za leden vysoké množství poptávek. Taktéž v meziročním lednovém srovnání vidíme nárůst poptávek po zateplení o 94 %, u izolace o 97,2 %. V případě zateplení navíc významně vzrostla poptávka i v porovnání s prosincem, konkrétně o 96 %,“ uvádí Otto Kočí.

Větší zájem o palivové dřevo

Zvýšený zájem o krbová kamna ovlivnil i segment topiv. Nárůst poptávek po palivovém dřevu vzrostl až o 159 %, u uhlí o 98 %. Z meziročního lednového srovnání navíc vyplývá, že se tento trend u obou zmíněných položek udržuje i v novém roce. Poptávky po palivovém dřevě vzrostly o 162 %, u uhlí o 35 %.

(tz)