Když si chce živnostník koupit auto

Živnostenské podnikání s sebou zpravidla nese nutnost pořídit si automobil, s nímž je člověk schopen jezdit za zákazníky, být mobilní a stále takříkajíc po ruce. Ať už řeší výrobu plakátů, nebo poskytuje poradenství při zakládání zahrad. Znamená to, že v autě tráví docela dost času, převáží nářadí, materiál, nakupuje, často automobil využívá i k rodinným cestám. Jeho čtyřkolový pomocník musí splňovat řadu požadavků, být mnohaúčelový, k použití pro rozmanité situace. Nabídka značky Kia je v tomto velmi vstřícná. Dokládají to slova Martina Králíčka, vedoucího obchodního oddělení společnosti Kia Czech s.r.o.

Kia má široké spektrum modelů, některé jsou vhodné i pro drobné živnostníky. Které zejména kupuje tato klientela?

Značka Kia patří k výrobcům, kteří nabízí velmi široké portfolio modelů od malých městských vozů přes kompaktní kombíky a crossovery až po malá a velká SUV. Velmi široké zastoupení v naší modelové nabídce mají také vozy s alternativním pohonem, a to od částečných hybridů bez nutnosti externího dobíjení až po plně bateriové elektromobily.
Co se týče rozložení typu našich zákazníků, z bezmála 63 % jde o firmy, kam můžeme zařadit i drobné živnostníky. Naším nejprodávanějším modelem tohoto segmentu je model Ceed ve verzi kombi, který nabízí ideální poměr ceny a užitné hodnoty. Z pohledu specifikace drobní živnostníci volí pohonnou jednotku 1,5 T-GDi, která se vyznačuje výbornými jízdními vlastnostmi a nízkou spotřebou paliva. Podíváme-li se na výbavu, nejoblíbenější verzí je akční výbava SPIN, která v sobě zahrnuje vyhledávané prvky výbavy,
jako je parkovací kamera, vyhřívané sedačky a volant, či klimatizace.
Dalším velmi oblíbeným modelem mezi drobnými živnostníky je populární SUV Sportage. Zákazníci u tohoto modelu oceňují zejména širokou nabídku spalovacích pohonů, včetně nízkoemisní hybridní a plug-in hybridní zástavby. Praktičnost, vysoká ergonomie a ovladatelnost jsou pak faktory, kterými podnikatelé u Sportage nejčastěji zdůvodňují svoji volbu.

Jaké můžete dnes poskytnout financování? Mají podnikatelé na živnostenský list zájem také o operativní leasing?

V oblasti financování můžeme nabídnout hned několik produktů. Od leasignu operativního a finančního až po různé formy financování, které zahrnují jak klasické produkty úvěrů s atraktivními úrokovými sazbami, tak i produkty šité na míru potřebám našich zákaz­níků. Prvně jmenovaný klasický úvěr nese název Kia Nízký úrok s garantovanou úrokovou sazbou 5,99 %, akontací od 30–70 % a dobou splácení od 12 do 60 měsíců. Druhým produktem financování je Kia Select s úrokovou sazbou 3,99 %. Tento produkt, který volí většina našich fleetových zákazníků, kombinuje prvky finančního a operativního leasingu s navýšenou poslední splátkou, díky čemuž se výrazně snižují měsíční splátky.
Operativní leasing je čím dál častěji využívanou formou, a to hned z několika důvodů. U živnostníků, kteří používají vůz jako pracovní nástroj a ročně najezdí desítky tisíc kilometrů, jde v podstatě o jediný způsob, jakým mohou významně snížit své náklady. Navíc, pokud zvolí variantu Full service leasing, řeší pouze doplňování paliva a o další úkony, jako jsou přezouvání, servis a opravy, se nemusí starat. Pro plátce daně do hry vstupuje ještě další velká výhoda – možnost uplatnit celou částku splátky do daňových odpisů, protože operativní leasing je na rozdíl od finančního považován za službu. Kromě výhodných finančních produktů nabízí Kia v České republice firemním zákazníkům atraktivní slevy, a to již od nákupu jednoho vozu.

Podle čeho takový klient volí vybavení, co v autě nutně potřebuje?

Vždy záleží na jeho potřebách, a zejména na tom, na co byl zvyklý ve svém předcházejícím vozidle. Za standardní výbavové prvky tento zákazník obvykle považuje dálkové centrální zamykání, elektrické ovládání oken, klimatizaci, základní konektivitu, vyhřívání předních sedadel a zadní parkovací senzory. Čím dál tím větší zájem pozorujeme u těchto zákazníků o vyhřívaný volant, bezklíčové odemykání a startování vozidla, parkovací kameru, LED světlomety nebo zrcadlení mobilního telefonu na displeji obrazovky navigace. Velký boom pak zažívají nejrůznější asistenční a bezpečnostní systémy, jako je například udržování vozu v jízdních pruzích či adaptivní tempomat. Ti, kteří s těmito systémy nemají osobní zkušenosti, k nim bývají většinou skeptičtí, ale jakmile si na jejich fungování zvyknou, stávají se pro ně povinnou položkou výbavy jejich budoucího vozu.

Čekací lhůty se obecně v důsledku covidu prodloužily. Změnila se situace nějak na začátku roku 2023?

Dodací lhůty modelů značky Kia se během pandemie koronaviru naopak nijak dramaticky neprodloužily, a to zejména díky tomu, že je značka v rámci skupiny soběstačná ve výrobě surových materiálů, některých komponentů nebo díky vlastní přepravě. Aktuálně se čekací doba na náš nejprodávanější model Ceed, který se vyrábí na Slovensku, pohybuje v závislosti na motorizaci a výbavě od tří do šesti měsíců. Podobně jsou na tom i další modely, přičemž nejdéle si zákazníci počkají na elektromobil EV6, který z korejské továrny dorazí za 6–12 měsíců. K okamžitému odběru má pak Kia také několik stovek kusů nejprodávanějších modelů rodiny Ceed, Stonic, Rio či Niro v nepopulárnějších specifikacích.

Nakolik jsou atraktivní ojeté vozy pro tuto skupinu zájemců?

Ojeté a zánovní vozy budou vždy zajímavou alternativou ke zcela novým vozům. Jejich výhodou je zejména cena a okamžitá dostupnost. Na druhou stranu může být omezující jasně daná konfigurace a výbava, což s sebou přináší určité ústupky. Pro zájemce o tyto vozy máme pod hlavičkou programu certifikovaných ojetých vozů připravené prověřené ojeté automobily, které splňují ta nejpřísnější kvalitativní kritéria, včetně podrobně popsaného stavu vozu a se zárukou v délce tři až šest let. Díky tomu má zákazník kompletní představu o historii vozidla a jistotu, že tzv. nekupuje
zajíce v pytli.

Co všechno živnostníkům vlastně můžete nabídnout, čím se snažíte si je získat?

Jsme schopni nabídnout celou škálu vozidel poskytujících řešení pro vozový park malých, středních i velkých firem, včetně jedné z nejširších nabídek alternativních i konvenčních pohonů na českém trhu. Vysoká kvalita a dlouhodobá životnost vozidel značky Kia pravidelně sbírá nejvyšší ocenění nezávislých testů spolehlivosti, úspěchy v prestižních oborových anketách jako například titul evropské Auto roku 2022 udělený modelu EV6. Kia nemá jen vozy s garancí 7leté záruky, ale i řešení na poli firemního financování v čele s produkty Kia Lease, Kia Select nebo Kia Nízký úrok 5,99 %. Nové i ojeté vozy jsme také schopni dodat za atraktivní cenu a v krátkých lhůtách.

ptala se Eva Brixi