Turistů bylo loni meziročně o 71 % víc, méně ale než před pandemií

Pixabay.com

O 9 % víc než před covidovou pandemií v roce 2019 objevovali loni Česko přímo jeho obyvatelé. Tuzemských turistů v hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) bylo 12,1 milionů (62,2 %), hostů ze zahraničí přijelo 7,3 milionů (37,8 %). Celkem podle analýzy Institutu turismu agentury CzechTourism, která vychází z dnes publikovaných dat Českého statistického úřadu, Česko v roce 2022 navštívilo cca 19,5 milionů lidí z celého světa. Kromě rezidentů bylo nejvíc Němců, Slováků a Poláků.

Za turisty ze sousedních států, kdy z Německa jich loni bylo 1,8 milionů (- 11 %), ze Slovenska 780 tisíc (+ 4,0 %) a z Polska 615 tisíc (- 8,5 %), následovali hosté ze Spojených států amerických. Těch loni do Česka přijelo 372 tisíc (-36,3 %). Dalších 316 tisíc cestovatelů pocházelo z Velké Británie (-36,3 %). Procentuální srovnání se vztahuje k předcovidovému roku 2019.

„19,5 milionů turistů, kteří přijeli do Česka v loňském roce, znamená meziroční 71% nárůst. Je to však stále o 12 % méně hostů tuzemských hromadných ubytovacích zařízení než před covidovou pandemií v roce 2019. Tuzemský turismus stále táhli rezidenti, loni jich po Česku cestovalo 12 109 732, což bylo o 9 % víc než před pandemií covidu-19 před třemi lety,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Nejvíc k nám loni jezdili Němci, Slováci a Poláci. Stále však chyběli turisté z Asie. Proto jsou prioritou letošního roku dálková přímá letecká spojení, kdy první avizovanou „vlaštovkou“ je obnovení přímých letů Praha – Soul od 27. března.“

Z tuzemských míst zahraniční hosty, stejně jako turisty z Česka, nejvíc zajímalaPraha a Jihomoravský kraj. Hlavní město se navíc poprvé za deset let dostalo na první místo i co se týče návštěvnosti rezidentů. Pomyslné třetí místo v oblíbenosti lokalit v Česku se liší. Zatímco cizinci preferovali Karlovarský kraj, domácí turisty v roce 2022 zajímal nejvíc region Královéhradecký.

Na podporu příjezdového cestovního ruchu nyní v Belgii, Nizozemsku, Dánsku, Francii, Německu, Polsku, Rakousku, Španělsku a Švédsku běží on-line kampaň zaměřená na lyže včetně zimních měst a Valentýna. Chystá se také kampaň pro domácí trh s cílem podpořit návštěvnost horských středisek v Česku. Aktuálně jsou na tuzemských horách velmi dobré sněhové podmínky, lidé si tak mohou užít jarní prázdniny, které tento týden začaly a postupně se až do 19. března uskuteční ve všech krajích Česka.

„Predikce týkající se cestovního ruchu, které jsou hodně důležité nejen pro plánovaní volného času, stejně jako analýzy toho, co se odehrálo, jsou k dispozici na portálu Tourdata. Dnes jsme tam zaktualizovali podrobné rozbory návštěvnosti HUZ za období 2012 – 2022 a přibyla takénávštěvnost hotelů za loňský prosinec,“ uzavírá vedoucí Institutu turismu agentury CzechTourism Petr Janeček.