Zaměstnanci řeší především finance a rodinné vztahy

Především finanční otázky jako oddlužení nebo exekuce, ale také rodinné vztahy trápily loni zaměstnance chudeřické AGC Automotive Czech. Vyplývá to ze souhrnných údajů zaměstnanecké HELP linky, kterou firma ve spolupráci se Sociální agenturou již několik let bezplatně umožňuje využívat zaměstnancům. Celkově se zájem o pomoc ze strany zaměstnanců loni meziročně snížil na polovinu.

Lukáš Vavřina, personalista AGC Automotive Czech: „HELP linka je jedním z důležitých pilířů péče o naše zaměstnance. Jsme rádi, že ji využívají při řešení osobních nebo rodinných problémů. Na druhé straně nás těší, že vytížení linky se loni snížilo, což může, ale také nemusí, znamenat zlepšení celkové situace v rodinách našich zaměstnanců. Díky spolupráci se Sociální agenturou se nám daří dlouhodobě snižovat dopady nepříznivých životních situací na naše zaměstnance a jejich rodiny, což je velmi důležité.“

Pracovníci Sociální agentury řešili se zaměstnanci AGC Automotive Czech loni celkem 40 případů. V roce 2021 to přitom bylo více než 80. „Plná polovina konzultací, telefonátů a chatů s odborníky ze Sociální agentury se týkala oblasti financí, především řešení oddlužení a exekucí,“ vypočítává Lukáš Vavřina. Zhruba čtvrtina pomoci se pak týkala rodinných vztahů, hlavně rozvodů a péče o děti. Pouze jednou řešili zaměstnanci oblast zdraví.

Linka není určena jen pro přímé zaměstnance, ale mohou ji využít i členové rodiny, což se také v minulosti stalo. „To ukazuje, že linka může fungovat jako stabilizační prvek i pro ostatní členy rodin našich zaměstnanců,“ doplnil Lukáš Vavřina.

HELP linka poskytuje několik forem podpory zaměstnanců. Jde o telefonní hovory, chaty ale také osobní konzultace s odborníky Sociální agentury na pobočkách v Teplicích nebo Ústí nad Labem. Linka, která získala jako projekt několik ocenění, je zcela anonymní a bezplatná, provoz hradí AGC Automotive Czech. Projekt se rozšířil i do dalších firem v regionu i mimo něj.

Závod v Chudeřicích patří mezi největší a nejkomplexnější evropské výrobce autoskel a je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC. Zaměstnává více jak 1800 lidí. Firma patří do skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla.

(tz)