Nátěr, který účinně izoluje teplo

Foto: Kateřina Marková

Společnost ALPHA CZECH  představila novinku v oblasti termoizolací – reflexně izolační nátěr, který je díky svým vlastnostem vhodný nejen do stavebnictví, ale též do průmyslu a domácností. Tento inovativní nátěr je založen na unikátním pojivu s obsahem mikrosfér, díky nimž dokáže odrazit 93,5 % dopadajícího tepelného záření a zbytek pohltit a snižovat tak teplotu ošetřených předmětů.

Reflexně izolační nátěr THRcoating je ryze český výrobek, vyvinutý společností ALPHA CZECH ve spolupráci s univerzitou v Pardubicích. „S technologií jsem se seznámil v USA, kde jsem v té době pracoval. Když jsem se pak vrátil do Česka, dal jsem dohromady tým lidí a spolu jsme během několika let vytvořili nátěr pro užití v průmyslových provozech,“ říká Peter Vavrda, CEO ALPHA CZECH. Unikátnost tohoto řešení tkví v tom, že je možné nátěr aplikovat bez odstávky provozu na povrchy o teplotě až +220˚C. Tu lze tak účinně snižovat až pod hranici 40˚C, což je dle BOZP bezpečná teplota, aby si člověk nezpůsobil žádné zranění, pokud s nimi přijde do kontaktu. „Podstatné je i to, že se ihned projeví případné úniky médií z potrubí, kde je nátěrová hmota aplikována. Není tedy potřeba rozebírat celou izolaci a hledat místo úniku,“ dodává. Dalšími výhodami v tomto případě jsou i rychlost aplikace, možnost izolovat armatury, malý objem a malá hmotnost nátěrové hmoty.

Funkčnost nátěru byla otestována ve spolupráci s nezávislým odborníkem na nové technologie Ing. Oldřichem Pelikánem, MBA. Dále také ORLEN Unipetrol RPA na rafinérii Litvínov. Ošetřoval se povrch víka průlezu DN600 odplynovače EG-1201 o počáteční teplotě bezmála 125,9˚C. „Celkově se na víko nanesly 3 vrstvy hmoty o celkové tloušťce 3-4 mm a teplota klesla na 25–28˚C a lze tedy říci, že tato technologie plní svou funkci. Zároveň je kovový povrch ošetřen a nedochází k jeho další degradaci,“ doplňuje Oldřich Pelikán.

Reflexně izolační nátěrové hmoty však lze používat i ve stavebnictví pro ošetření fasád i střešních plášťů, přičemž princip je opět stejný. Téměř veškeré sluneční záření dopadající na povrch se od něj odrazí zpět, čímž se zabrání jeho přehřívání. Střešní krytiny se dokážou v horkých měsících rozpálit i na +70˚C. Veškeré toto teplo pak sálá do okolí a v případě městské zástavby velmi rychle dochází k přehřívání prostředí. Nátěry však odrážejí záření směrem do atmosféry a nedochází tak k tvorbě teplotních ostrůvků. A v zimě naopak brání únikům tepla z interiéru ven tím, že neuvolňují teplo do chladného venkovního prostředí. Technologie však dobře poslouží i v interiérech běžných domácností, kde funguje úplně stejně jako klasická tepelná izolace. Zvyšuje tepelný komfort v místnostech tak, že odráží unikající teplo zpět do vytápěného prostoru. „Jedná se o interiérové, fasádní a nátěry střešního opláštění. Nátěry jsou paropropustné, ale tepelně izolující. To způsobuje, že se vlhkost ve vzduchu na ošetřené (teplé) ploše nesráží, čímž se zabrání vlhnutí zdiva a následnému vzniku plísní,“ konstatuje Peter Vavrda.

(tz)