Svářeči z Jarova patří k nejlepším

Žáci Střední odborní školy Jarov

Celkem 44 škol a 89 žáků bojovalo ve druhé polovině dubna o Zlatý pohár Linde ve Frýdku-Místku. Mezinárodní soutěži ve svařování dominovali žáci ze Střední odborné školy Jarov z Prahy 9.
Zatímco většina řemeslníků vystuduje svou profesi v rámci samostatného studijního oboru, obor svářeč v Česku neexistuje. Navíc je jich v tuzemsku nedostatek. „Svářečská profese bývá v různých přehledech chybějících profesí uváděna jako nejvíce nedostatková. Svářeč navíc není učební obor, svařování je ale součástí výuky v některých učebních oborech, na naší škole konkrétně v oborech strojní mechanik a instalatér. Všichni žáci v těchto oborech u nás povinně procházejí svářečským kurzem, ale jenom ti nejlepší si zvládnou udělat na závěr svářečský průkaz. Škola jim tedy umožní zdarma získat svářečský průkaz, který má cenu i několika desítek tisíc,“ řekl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Své soutěže, ve kterých mohou ukázat nabyté dovednosti, ale svářeči mají. Poslední z nich se konala mezi 17. a 19. dubnem ve Frýdku-Místku. Po tříleté pauze způsobené pandemií se 89 žáků utkalo už po 24. o Zlatý pohár Linde. „Soutěž patří k velmi prestižním, o čemž svědčí i účast škol ze zahraničí, letos jich bylo celkem devět. Konkurence je tedy obrovská a o výhercích rozhodují naprosté detaily. Samotná soutěž je rozdělena do dvou kategorií. První je národní část soutěže, kde mezi sebou soutěží žáci z Česka, a to z teorie a následné praktické části. Druhá část soutěže byla mezinárodní, kde už se soutěžilo pouze ve svařování. Soutěžilo se ve čtyřech metodách svařování a naše škola měla v každé zastoupení,“ popsal Miloslav Janeček.

Výsledky žáků Střední odboré školy Jarov:
1. místo v národním kole: svařování elektrickým obloukem v ochranném plynu. Václav Roztočil, žák oboru strojní mechanik.
1. místo v národním kole a 2. místo v mezinárodním kole: metoda TIG. Ondřej Holák, žák oboru strojní mechanik.
2. místo v národním kole a 2. místo v mezinárodním kole: svařování obalenou elektrodou. Marián Vrána, žák oboru strojní mechanik.
2. místo v národním kole: svařování plamenem. Ondřej Švub, žák oboru instalatér.

(tz)