Dýchání nosem vede k atraktivnějšímu vzhledu 

Dýchání nosem je v mnoha ohledech zdraví prospěšnější než dýchání ústy. Nosní sliznice funguje jako přirozený filtr, krev je při nazálním dýchání okysličenější, snižuje se stres i vysoký krevní tlak. Přínosy má však další: díky stimulaci správných obličejových svalů může vést k atraktivnějšímu vzhledu tváře, zapojením bránice a tím i svalů pánevního dna zase přispěje k lepšímu sexu.

Přestože bychom měli správně dýchat pouze nosem, existuje nemalé procento lidí, kteří častěji dýchají ústy, případně se drží mýtu, že správné dýchání se skládá z nádechu nosem a výdechu ústy. Dle odhadů expertů alespoň po část dne dýchá ústy 30 až 50 % lidí. Často se tak stává ve spánku i během fyzické aktivity. Dýchání výhradně nosem však přináší velké benefity.

1) Atraktivnější vzhled

Například podle Madse Tömörkènyi, dánského vědce zabývajícího se dlouhověkostí a biomechanikou, může dýchání nosem změnit strukturu svalů v obličeji, což vede k atraktivnějšímu vzhledu. „Dýchání ústy naopak způsobuje nedostatečnou stimulaci dolní čelisti a nadměrnou stimulaci lícních svalů, takže obličej vypadá delší a neatraktivních změn může doznat i nos,“ tvrdí vědec.

Dýchání ústy rovněž negativně působí na ústní dutinu. Nejenže zhoršuje stav zubů, ale také dásní, vede k častějšímu praskání rtů a ústa vysychají. To vše může vyústit v chronický zápach z úst, který člověku značně ubírá sebevědomí.

2) Kvalitnější sexuální život

Dýchání nosem může také výrazně zlepšit sexuální život. Při nazálním dýchání je prostor pro přívod vzduchu menší, a proto se do něj zapojuje také bránice. Její vyšší aktivita pak posiluje další součásti takzvaného hlubokého stabilizačního systému, k němuž patří i svaly pánevního dna.

„Posílené svaly pánevního dna prokazatelně zlepšují sexuální prožitek, a to nejen u žen, ale i mužů. Oslabení těchto svalů se u mužů pojí například s problémy s erekcí, u žen může způsobovat bolest při penetraci. Naopak posílené pánevní dno vede k lepšímu sexu a častějšímu i snazšímu dosažení orgasmu,“ popisuje Veronika Kubíčková ze společnosti Ruzovyslon.cz, která prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

3) Pevnější zdraví

V neposlední řadě se díky dýchání nosem mohou lidé těšit lepšímu zdraví. Zvyšuje totiž příjem kyslíku a zlepšuje krevní oběh, zvětšuje plicní kapacitu a zvyšuje průtok krve do tepen, žil i nervů. Řasinkový epitel nosní sliznice funguje rovněž jako filtr prachu, nečistot, mikrobů, virů i alergenů, takže se celkově redukuje nemocnost i riziko alergií a senné rýmy. Techniky pomalého dýchání nosem také prokazatelně snižují stres a vysoký krevní tlak.

Zdroj: TZ ruzovyslon.cz