Léto v Krkonoších: proč ne?

Pavel Bednář

Léto otvírá svou náruč a v myslích mnoha z nás jsou plány na báječnou dovolenou. Nemusí být u moře nebo ve víru cestovatelského adrenalinu nedozírných dálek. Přibývá těch, kteří si chtějí užít delšího volna u českých vod nebo na českých vrcholcích. Výjimkou nejsou Krkonoše. Léto na horách se stává módním trendem, zejména v případě, když má člověk kolem sebe přiměřený komfort, jistotu výtečné kuchyně i netušených zážitků. Jednou z dominant našich nejznámějších hor je hotel Horizont. Červenec a srpen se v něm naučili lidé trávit zejména v posledních letech. Co všechno zdejší pohostinnost skýtá, jsem se zeptala ředitele obchodu a marketingu Pavla Bednáře:

Kam byste nasměroval pozornost návštěvníků Krkonoš v letošním letním období, kam by měli vyrazit na výlet?

Určitě z Pece autobusem do Janských Lázní, lanovkou Černohorský expres vyjet na Černou horu a přes Černohorské rašeliniště, Kolínskou boudu, kolem Husovy boudy zpět do Pece.

Čeká je v Peci a okolí také nějaký zajímavý doprovodný program?

Akcí, které se v Peci během celého roku konají, je opravdu mnoho. Na konci června budou moci návštěvníci ochutnat různá místní piva na Krkonošském festivalu minipivovarů, v srpnu se uskuteční tradiční Svatovavřinecká pouť na Sněžku, s koncem prázdnin se děti a jejich rodiče budou moci rozloučit divadlem v Herní krajině Pecka. Velkou gastronomickou akcí bude první sobotu v září soutěž o nejlepší Krakonošův guláš.

Nač se mohou návštěvníci hotelu těšit v hlavní letní sezóně?

Děti i rodiče bych rád pozval na prázdninový animační program, který budou zajišťovat profesionální animátoři. Právě jej dolaďujeme a v rámci něj nebudou chybět ani některé nové věci, které bych nerad prozrazoval. Opět zařadíme pravidelné otužování v Pecké přehradě s plavčíkem Ivanem, jednou týdně chceme organizovat dopolední výpravu dětí za pokladem, aby si rodiče mohli užít chvilku pro sebe, a další osvědčené aktivity.

Připravil hotel také nějaké novinky?

V letošní sezóně nabízíme nově pobytový balíček Afrika na dosah, ve kterém kromě ubytování, výborné polopenze formou bufetu a dalších služeb hotelu dostanou hosté také vstupenky do Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem, který opravdu stojí za návštěvu a může být příjemným zpestřením pobytu v Krkonoších nebo zastávkou na cestě z dovolené zpět domů.

Kdy jsou letní až podzimní Krkonoše nejpříznivější pro aktivní dovolenou plnou turistiky, cyklistiky a dalších pohybových aktivit?

Z mého pohledu je nejlepším termínem září. Počasí je relativně stálé, je slunečno s příjemnými teplotami, okolní příroda se pomalu začíná barvit, a hlavně se hory po letních prázdninách vyprázdní a trochu zklidní.

Jak byste pobyt naplánoval v případě hostů v důchodovém věku, oč je největší zájem?

Inspirací může být náš balíček Hory pro seniory, ve kterém nabízíme jízdenku lanovku na Sněžku, svačiny na túru, zapůjčení nordic walking holí, masáž a kávu a koláč z hotelové cukrárny. Takže výlety po horách, po návratu do hotelu relaxace a regenerace ve sport a well­ness centru v bazénu, vířivce nebo v sauně, které jsou již také zahrnuté v ceně, a k tomu samozřejmě pohodlná postel s nadstandardně vysokou matrací a dobrá gastronomie od snídaně až po večeři. Takový je plán.

Pro rodiny s malými dětmi je toho na výběr určitě mnoho…

V okolí je několik naučných stezek určených právě rodinám s dětmi, nevynechal bych cestu lanovkou na Růžovou horu a odtud výlet do Herní krajiny Pecka na Portáškách, odkud je možné s většími dětmi sjet na terénních horských koloběžkách zpět do Pece. Připomenul bych jednu samozřejmou součást možností, jak si to tady užít, a to s naším animačním programem s kamarádem všech dětí Pecim, který je maskotem našeho hotelu.

Co by do svého itineráře měli zařadit ti, kteří potřebují hlavně načerpat duševní síly a sportu si chtějí užívat střídmě?

Co jiného než naplánovat si wellness víkend ve dvou nebo například s kamarádkami a jen si užívat volna. Třeba procházky na čerstvém čistém vzduchu a po návratu návštěvu bazénu, vířivky a sauny. Naši maséři se postarají o vaše tělo, a vyzkoušet můžete i tradiční thajské masáže prováděné skutečnými thajskými masérkami, zakončené odpočinkem u čerstvého zázvorového čaje. Celý den začnete pořádnou snídaní, lehkou večeři si vyberete z á la carte lístku nebo vyzkoušíte speciality našeho večerního bufetu. A závěr dne – jedině s vynikajícím drinkem ve Sky Clubu 18 v posledním patře hotelu s úžasnými výhledy na okolní horizonty hor. Našim barmanům a jejich umění neodoláte. A kdybyste přece jen chtěli zařadit trochu pohybu, který nabíjí novou energií, můžete zvolit některý z našich víkendů s jógou.

Mohou si firmy i v červnu nebo prázdninových měsících objednat prostory pro své akce? Za jakých podmínek?

Samozřejmě, proč ne? I na poslední chvíli v červnu jsme schopni akci zrealizovat a pár termínů v tomto měsíci je ještě volných. Převážně ze začátku týdne. Firemní akce o letních prázdninách nejsou tak časté, ale pokud je poptávka a volná kapacita pokojů a konferenčních prostor, nic nám nebrání akci uskutečnit. V letních měsících jde spíše o poptávky tzv. family days, kdy pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky spolu s klientem připravíme pobyt a program zaměřený na strávení volného času s rodinou.

A doprovodný program, který pro tento čas doporučujete?

Toto období je vhodné převážně pro akce, kdy účastníci preferují strávit svůj pobyt spíše venku v přírodě na čerstvém vzduchu nebo kombinací jednání v konferenčním sále a venkovních aktivit. Těch, vzhledem k počasí, můžeme ve spolupráci s našimi partnery nabídnout nespočet. Kromě standardních pěších túr po horách, třeba i s využitím lanovek v okolí, je tu i možnost výletů na elektrokolech nebo například horských terénních koloběžkách. Nově máme v nabídce například i zážitkové programy, jako jsou krkonošský survival, venkovní únikovka s autentickým příběhem letecké tragédie z druhé světové války, nebo vás naučíme zajistit si potravu a přežít v divočině jako „lovec-domorodec“. A jmenovat bych mohl mnoho dalších možností.

Můžete létu přizpůsobit i jídelníček, pokud by šlo o skupinu např. 30 hostů, kteří se přijeli vzdělat na téma zdravá výživa?

Ani toto samozřejmě není problém. V nabídce naší kuchyně máme spoustu vegetariánských, veganských, bezlepkových a dalších variant jídel, které můžeme doporučit, ale jsme ochotni se s organizátorem takovéto akce domluvit na jeho představách, a případně se i něco přiučit.

Je uskutečnitelné přichystat pobyt pro školení 40 firemních zaměstnanců třeba tři dny před konáním?

To je samozřejmě výzva. Klient musí mít jasnou představu o průběhu, musí mít vše připraveno, musí se trefit do termínu, kde máme volnou kapacitu ubytování a školicích prostor, a pokud tomu tak je, proč ne. Je to samozřejmě nejvíce náročné na kuchyni, která musí rychle zareagovat na požadavky klienta ohledně stravování. Personálně to také není jednoduché. Je nutné přepsat rozpisy služeb tak, abychom měli dostatek personálu na pokrytí akce, a ještě standardního provozu,
ale myslím, že bychom se tohoto úkolu zhostili se ctí a vše by proběhlo ke spokojenosti klienta i naší.

ptala se Eva Brixi