Houbový bramborový knedlík – příloha, která voní

Houby sice letos rostou jen někde, ale je možné, že se počasí umoudří a přinese podzim, který přeje oblíbeným aktivitám člověka českého, tedy houbaření. V košíku se mohou stále ještě ocitnout hříbky, suchohřiby, kováři, holubinky nebo masáci, sem tam třeba i opožděné václavky. Když se vám zadaří, zkuste si připravit voňavou pochoutku, houbový bramborový knedlík. Určitě vám tímto experimentem přibyde zkušenost a strávníkům, jimž budete servírovat, zase vzpomínka na skutečnou pochoutku.

Houbový bramborový knedlík:

300 g čerstvých lesních hub
600 g brambor
100 g hrubé mouky
80 g dětské krupičky
1 vejce
1 malá cibule
1 lžíce sádla
1 lžička drceného kmínu
sůl
škrobová moučka (malé množství podle potřeby)

Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Brambory dopředu uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
Na rozpuštěném sádle nejprve zpěňte cibulku, pak přidejte houby a orestujte. Posypejte kmínem, osolte a bez podlévání opékejte do změknutí. Je potřeba, aby se voda z hub co nejvíce odpařila. Nechte zchladnout.
Uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a osolte. Smíchejte s houbami, krupičkou, moukou a vajíčkem. Z těsta vyrobte dvě knedlíkové šišky. Vložte do vroucí vody a vařte 15 minut.

Dobrá rada: Jestliže nemáte čerstvé houby, nevadí, knedlík lze vyrobit i ze zásob z minulého roku. Dvě hrsti sušených hub dejte dopředu namočit. Až změknou, ještě je krátce povařte. Potom slijte vodu a rukama ji z hub co nejvíce vymačkejte. Houby už neopékejte na sádle. Dále je postup stejný. Konzistenci dolaďte přidáním škorobové moučky. Houbové knedlíky se určitě povedou!

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz