Kaiserwinkl: zážitkové léto skončilo, zima láká běžkaře

Familienfotos Foto: Kolarik Andreas 07.07.2018

Rádi během dovolené poznáváte jiná místa než v Čechách a na Moravě? Nechce se vám ale jezdit daleko, šetříte drahocenný čas? Baví vás objevovat krásná zákoutí jen kousek od našich hranic? Pokud ještě neznáte Rakousko a jeho turistické možnosti, vyzkoušejte. Prostřednictvím rozhovoru s Gerdem Erharterem, předsedou Turistického svazu Kaiserwinkl, zavítejte spolu s námi do míst, která učarovala již mnohým. V tomto alpském regionu najdete mnoho příležitostí, jak zklidnit mysl rozkolísanou nespočtem pracovních povinností, stresem či nedostatkem času k odpočinku. Všechna roční období mají co nabídnout, mezi atrakcemi najdete mnohé unikáty, spousty vzrušení, ale také ticho strání a luk, čistý horský vzduch.

Váš region je pro rekreaci lidí jako stvořený. Co je zde unikátního?

Čtyři města Kaiserwinkl Walchsee, Kössen, Rettenschöss a Schwendt leží na idylickém místě mezi pohořím Kaiser a Chiemgauskými Alpami. Kombinace přírody, kultury, ale i snadné dostupnosti, tradice, akce a klidu činí náš region pro návštěvníky výjimečným.

Jezdí k vám více i čeští hosté? Nebo krásy Kaiserwinklu teprve postupně objevují?

Přestože Kaiserwinkl navštěvuje řada pravidelných hostů, zejména v zimě, máme velký zájem na tom, abychom mohli inspirovat čes­ké hosty i na léto.

Oč mají především zájem?

Hlavními důvody v zimě jsou lyžování, běžky a zimní turistika. V Rakousku patříme k nejvyhledávanějším oblastem pro běžky vůbec. V létě je to turistika, cyklistika a koupání v krásném přírodním jezeře Walchsee.

Co byste doporučil turistům na podzim?

Rozhodně bych uvedl pěší turistiku nebo horská kola na více než třiceti alpských past­vinách, na podzim a za pěkného počasí je tu nádherně. Když se dostanete nahoru, do hor, můžete se odměnit kulinářskými lahůdkami. Jako tip bych uvedl naše túry s průvodcem, které jsou možné dvakrát týdně až do konce října.

Ano, váš kraj je známý výrobou nejrůznějších regionálních potravin. Lze si některé firmy také prohlédnout a nakoupit si?

Ano, existuje například Kaiserweis Genussrad­route, taková cyklotrasa po místních lahůdkách, která vede přes celý Kaiserwinkl do sousedního Kufsteinerlandu. Na této trase najdete mnoho místních výrobců, kteří na požádání rádi představí své produkty, někteří provozují i ​​farmářské obchody.

Jaká řemesla jsou zachována?

Velkým tématem v Kaiserwinklu je zejména regionální zpracování mléka a masa. Naší specialitou je sýr Kaiserwinkl ze senného mléka. Tak se říká mléku od dojnic, které jsou od května do října pouze na pastvě, a tím pádem se krmí senem a obilovinami, žádnou siláží. Protože tu působí mnoho chovatelů krav, máme v Kaiserwinklu enormní množství sýráren, produkující pochoutky vynikající kvality.

Ne každý turista touží sportovat, je mnoho těch, kteří si chtějí jen na procházce užít čistý vzduch, obdivuhodnou přírodu, dobře se najíst, poznat pár pozoruhodností. Co byste doporučil v tomto případě?

Pro návštěvníky, kteří rádi chodí na procházky a užívají si krajinu, jsme navrhli vlastní Dorf­runden, taková vesnická kolečka. Pod heslem Procházky mezi nebem a zemí jsme vybudovali různě dlouhé trasy se zastávkami, jako jsou například kapličky, kostely atd. Podél těchto cest najdete také dostatek laviček s krásnými výhledy.

Lidé z businessu, vytížení podnikatelé a manažeři, hledají na dovolené klid, ticho, nicnedělání. Mohou ve vašich penzionech využít masáže, jógu, meditační cvičení, speciální programy pro zklidnění mysli?

Velmi oblíbená je například jóga, procházky s lamami a alpakami, v létě bylinkové work­shopy a mnoho dalšího. Máme tu spoustu možností pro to, jak zpomalit.

Najdou zájemci i včelaře a včelí produkty?

Ano, v Kaiserwinklu je několik včelařů, kteří své produkty také prodávají.

O rozvoj cestovního ruchu velmi pečujete. Jakou zkušenost jste zatím udělali? Vrací se vám vložené úsilí?

Cestovní ruch se neustále vyvíjí. Zatímco dříve dovolená trvala jeden až dva týdny, dnes jsou v módě krátké dovolené v délce třech až čtyřech dnů, častěji v průběhu roku. V současné době věnují hosté stále více pozornosti regionálním produktům, a udržitelnost cestování a ubytování je pro ně stále důležitější.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi