Kynuté knedlíky plněné kořeněnou hruškou – příloha, která patří k podzimu

Říjen je stále ještě měsícem hojnosti. Na zahrádkách sem tam ještě dozrávají poslední rajčata, dorůstá salát, kulatí se růžičková kapusta. A na stromech sládnou jablka a hrušky. A když ne na stromech, tak ve sklepě určitě ano. Je-li hrušek více než dost, vymýšlíme, co s nimi. Zkoušeli jste využít je pro přípravu ovocných knedlíků? Pravda, hruškové nejsou tolik známé, ale ve známost mohou vejít třeba ve vašem blízkém okolí, když se rozdělíte o tuto pochoutku třeba se sousedy. Zkusíte to?

Kynuté knedlíky plněné kořeněnou hruškou:

400 g hladké mouky
250 ml mléka
30 g cukru krupice
15 g droždí
1 vejce
1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
špetka soli

Náplň:

3 až 4 hrušky
půl lžičky mletého koření (směs badyánu, hřebíčku a skořice)
1 lžička cukru nebo podle potřeby
strouhaná čokoláda nebokakao, trocha mlatého koření na posypání
ušlehaná šlehačka na ozdobení

Hrušky omyjte a pečlivě osušte. Vykrojte jádřinec, odstraňte stopku i zbytek kalichu a nakrájejte na malé kostičky. Ovoňte mletým kořením, případně doslaďte lžičkou cukru.

Droždí nadrobte do mouky, přidejte cukr, teplé mléko, vejce, špetku soli a olej nebo rozpuštěné máslo. Vypracujte vláčné hladké těsto. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte vykynout.

Z těsta posléze odtrhávejte kousky velikosti pingpongového míčku. Prsty je roztáhněte na placičku, do středu dejte lžičku nakrájených hrušek a okraje pečlivě spojte. Vytvarujte pěkně dokulata a rozložte na plech. Takto připravené knedlíky opět zakryjte čistou utěrkou a nechte 15 minut v teple kynout. Poté vařte 15 minut v páře nebo ve vodě.

Při podávání posypejte trochou mletého koření, kakaem či strouhanou čokoládou a ozdobte kopečkem šlehačky.

Dobrá rada: Chladnější podzimní dny jako by přitahovaly chutě na sladká moučná jídla. Má to svou logiku. Čas od času se jim nebraňte. Na kynutých ovocných knedlících si v sychravém dni dobře pochutnáte. Když si je vyrobíte sami, určitě se dobře zabavíte, odpočinete si od všemožných schůzek, jednání, od sociálních sítí a vůbec stresujících povinností, které souvisí s vaším profesním životem. Nebojte se toho. Stejně tak se neobávejte používat droždí. Tu nejlepší službu vám udělá jen čerstvé. S ním bude kynuté těsto doslova růst před očima. Koupená kostička váží 42 gramů, vyjde na kilo mouky i více. Pro domácí čtyři porce knedlíků bude na zhruba půl kila mouky stačit polovina kostky droždí.

Tak ať vám chutná!

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz