Martinský houskový knedlík – příloha nejen pro Martina

Období kolem svátku Martina jako by bylo víc o jídle a pití než o tom slavném dni. Možná je to i tím časem, kdy se brzy stmívá, kdy si rád člověk na chviličku sedne, odpočine si a na něčem vydatnějším si pochutná. Jestli jste pekli 11. listopadu husu, určitě vám zbylo i dost sádla na pekáči. Můžete ho použít různým způsobem, třeba do paštiky, anebo jím potřít knedlík. Ten, který si o to říká, se jmenuje Martinský houskový knedlík. Že jste o něm ještě neslyšeli? To nevadí. Zkuste si ho uvařit podle následujícího návodu.

Martinský houskový knedlík:

550 g hrubé mouky
270 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 vejce
4 rohlíky
1 lžička sušeného česneku
hrst hladkolisté petrželky
špetka muškátového oříšku
husí sádlo na potírání
sůl

Do vlažného mléka nadrobte droždí a zamíchejte, aby se rozpustilo. Přidejte vejce a rozkvedlejte.
Směs nalijte do mouky, osolte, přidejte sušený česnek, muškátový oříšek a nasekané bylinky. Dobře prohněťte vařečkou.
Starší rohlíky nakrájejte na kostičky, nasypte k těstu a promíchejte, aby se v něm rovnoměrně rozmístily. Mísu zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 30 až 45 minut kynout.
Pak těsto rozdělte na dva stejné díly a vytvarujte z nich šišky. Potřete husím sádlem, opět uložte do tepla na kratší, asi čtvrthodinové kynutí. Poté vařte nejlépe v páře zhruba 20 minut.

Dobrá rada: Možná jste si z našeho seriálu vybrali právě tento recepis a rádi byste si vyzkoušeli, jak se vám knedlíky tohoto typu povedou. Základní je nebát se toho. Knedlíky opravdu nejsou žádná věda. Když budete postupovat, jak radí šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner, určitě se vám dílo podaří. Pozor na práci s droždím. Dbejte na to, aby bylo skutečně čerstvé. Koupená kostička váží 42 gramů, vyjde zhruba na kilo i více mouky. K výrobě čtyř porcí knedlíků v běžné domácnosti postačí na 550 gramů mouky 15 až 20 gramů droždí, tedy něco méně než je polovina kostky. Nedávejte „pro jistotu“ více, nemá to význam.

Tak ať vám chutná!

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz