Nové konzervativní portfolio ivy money

Unikátní český investiční program ivy inspirovaný strategiemi zhodnocování peněz prestižních amerických univerzit je bohatší o nové portfolio. K dosavadním vyváženým variantám přibyla také konzervativní volba ivy money. Ta představuje alternativu k běžnému bankovnímu spoření, ve srovnání s ním ale nabízí vyšší výnos, navíc bez horního limitu objemu investice. „Portfolio ivy money je určené jak klientům, kteří si přejí dlouhodobě zhodnocovat hotovost s velmi nízkým rizikem, tak těm, kteří vyčkávají na lepší příležitost pro vstup na trhy s dynamičtějšími aktivy a nechtějí, aby jejich peníze mezitím přicházely o kupní sílu,” říká Patrik Novotný, portfolio manažer programu ivy a investiční stratég společnosti Colosseum, která program ivy založila.

Výkonnost nového portfolia ivy money se odvíjí od výše úrokových sazeb ČNB. Cílový výnos aktuálně činí 5,8 % ročně při velmi nízké nákladovosti 0,2 %. Na rozdíl od řady spořicích bankovních produktů se klienti v ivy money navíc nemusejí ohlížet na maximální výši investice. „Od minimální částky 500 korun se u nás celé portfolio zhodnocuje vždy co nejvýhodněji, bez ohledu na to, zda jde o drobného investora s jednotkami tisíc korun či o firmu s investicí za desítky milionů,” uvádí Novotný.

Ivy money je třetím a dosud nejkonzervativnějším portfoliem programu ivy. Navazuje na dříve představené vyvážené varianty. „Naším cílem je postupně pokrýt celou škálu rizikovosti od 1 do 7 tak, aby si v rámci programu ivy přišel na své každý typ investora. Navíc je pak výrazně snadnější v rámci jednoho programu prostředky přesouvat podle dlouhodobé strategie a preferencí každého klienta,” popisuje Novotný s tím, že novinka ivy money na sedmistupňové škále investičního rizika odpovídá nejnižšímu stupni 1.

Portfolio ivy money se v současnosti skládá z depozit a krátkodobých pohledávek za bankami, může ale v závislosti na vývoji podmínek na peněžním trhu využívat i jiná aktiva – například nástroje peněžního trhu či dluhopisové fondy s nízkou rizikovostí. Během příštího roku se pak program ivy rozšíří naopak o portfolia s vysokým podílem akciové složky.

Investiční program ivy je na českém trhu od roku 2021 a svými výsledky se řadí mezi nejvýkonnější v kategorii vyvážených produktů. Jeho strategie vychází z přístupu nejlepších amerických univerzit sdružených do takzvané Břečťanové ligy (Ivy League), které za účelem financování svého chodu spravují majetek v hodnotě stovek miliard dolarů.

Kromě investičního programu ivy mohou investoři v rámci nabídky obchodníka s cennými papíry Colosseum do svého portfolia zařadit například také úspěšný realitní fond NEMO či využít službu TOP ETF, jež umožňuje pravidelný nákup burzovně obchodovaných fondů ETF.

(tz)