Kmín je vynikající i na hubnutí

Nemusíte být mistrem kuchařem, abyste věděli, že kmín je základem spousty pokrmů české kuchyně. Neprahnou po něm jen brambory nebo vepřové či kachna, jeho uplatnění je širší, než si běžně vybavujeme. Málokdo třeba tuší, že se výtečně hodí i pro shazování přebytečných kil. A že ho u nás pěstují farmáři s nadšením a vírou, že právě odrůda Český dvouletý kmín dobyde srdce nákupčích v daleko větší míře, než je tomu dosud. Jmenovaná odrůda domácího kmínu má totiž řadu výjimečných vlastností, proto také získala chráněné označení původu, a to už je přece jen něco. Na podporu pěstitelů právě této odrůdy vzniklo zájmové sdružení Český kmín. Jeho výkonným ředitelem, který má na starost také obchod a marketing, je Karel Jonák:

Kmín se v českých zemích pěstoval i dříve. Jak je to v současnosti? Jsme soběstační, nebo se musí dovážet? A exportuje se také?

Pěstování kmínu v této podobě, tedy jako dvouletá česká odrůda, se datuje od 70. let minulého století, předtím se sklízely opadavé odrůdy, a to již od 17. století.

V současnosti bychom mohli být soběstační s Českým kmínem, ale bohužel převládá nezájem obchodníků, zpracovatelů, pekařů i koncového zákazníka o kvalitní Český kmín, proto se masivně dováží kmín nekvalitní a levný hlavně z Pobaltí. Český dvouletý kmín se exportuje v současnosti jen na Slovensko.

Ledacos se dá změnit, je šance i na to, aby domácí produkci fandilo stále více zájemců?

My doufáme, že ano. Zájem českého zákazníka pomalu roste, avšak náš největší problém je v tom, že nemá téměř žádné informace o místní produkci dvouletého kmínu, byť je například držitelem velmi ceněné značky chráněné označení původu. Náš spolek je velmi malý, a proto nemáme prostředky na nějakou větší propagaci či marketing.

Kolik pěstiletů u nás je? A sdružují se všichni ve vašem spolku?

Pěstitelů Českého dvouletého kmínu je v našem spolku zhruba 20, jsou to farmáři, pěstitelů je však více, všichni ale členy spolku nejsou.

Lze se pěstováním a prodejem kmínu uživit? Co musí mít každý pěstitel na paměti?

Lze se uživit, minimální pěstební plocha musí být alespoň 50 ha. Kvalitní Český kmín se pěstuje jako dvouletá plodina, proto se používá jako podsev do hrachu.

Říká se, že je tato činnost také o velkém know-how, zkušenostech, znalostech…

Ano, Český dvouletý kmín pěstují pouze dlouholetí zapálení srdcaři, kteří se o tuto plodinu zajímají léta a mají dlouholeté zkušenosti.

Na jaké ploše u nás toto koření roste? Kdy se kmín seje a kdy sklízí?

Český dvouletý kmín se pěstuje na ploše 600–700 ha, ostatní výměry do 3000 ha jsou převážně osety ozimou odrůdou, která však obsahuje méně silic. V poslední době se začíná rozšiřovat i kmín jednoletý, který bohužel už má málo společného s tím pravým Českým kmínem, má horší kvalitu vlivem pozdní sklizně. Český dvouletý kmín, který musí splňovat podmínky chráněného označení původu, se vysévá v dubnu až květnu a sklízí se v příštím roce na přelomu července a srpna.

Významné je šlechtění, jakých výsledků bylo již dosaženo?

Hlavním posunem bylo vyšlechtění v 70. letech 20. století panem Procházkou na neopadavý kmín, který se mohl poté začít sklízet mechanizací, čímž došlo ke zvýšení pěstování kmínu a Čechy se staly světovou velmocí v tomto směru, tedy v pěstování kmínu. Bohužel se to po sametové revoluci změnilo, toto výsostné postavení naší země zaniklo, a začal převažovat dovoz kmínu ze Skandinávie, Egypta a Pobaltí.

V čem producentům spolek Český kmín pomáhá?

Především propagací Českého dvouletého kmínu pomáháme s odbytem tohoto koření a agrotechnickým poradenstvím. Díky našim členům, jako je Vitana či slovenská Maspoma, žije Český kmín dál.

Co všechno se dá z kmínu vyrobit? Vím, že olej, likér, ve formě koření se používá od brambor až po guláše…

Dá se vyrobit prostě cokoliv, od slané až po sladkou kuchyni. Málo lidí ví, že právě Český dvouletý kmín má takovou chuť, která přechází až do máty, a tím jej lze upotřebit právě i ve sladké verzi, například v sirupech, limonádách, pivu či v karamelkách a různých jiných cukrovinkách.

Ne každý zná jeho příznivé účinky na lidské zdraví. Zmínil byste ty základní?

Hlavní je samozřejmě trávení a celý trávicí trakt, vliv na laktaci a produkci mléka kojících žen, na hubnutí (má vysoký obsah vlákniny), pro kojence a batolata na žaludeční koliky, skvělý je na průdušky a dýchací systém. Kmínovým olejem lze dezinfikovat ústní dutinu a horní cesty dýchací. Použití je prostě široké.

A je něco, co o kmínu ještě málokdo ví? Kam až sahají vědecké poznatky?

Kmín je vynikající právě na hubnutí, např. odvar z kmínových nažek má neskutečný potenciál v oblasti zdravotnictví. Samotný kmín se již nyní používá ve farmacii a lékařství.

Určitě plánujete v roce 2024 řadu akcí. Nač se mohou příznivci i široká veřejnost těšit?

Ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství se letos zúčastníme v rámci akce Poznej svého farmáře tzv. route show, potom náš čekají tři velké veletrhy v Berlíně, Norimberku a tradičně Země živitelka v Českých Budějovicích. A vrcholem našeho snažení bude šestý ročník Kmínového festivalu 22. června ve Velkém Meziříčí.

ptala se Eva Brixi