Láska a knedlíky procházejí žaludkem

Muži si čas strávený v kuchyni užívají. Vaří, protože je to pro ně koníček, u kterého si odpočinou, předvedou své schopnosti, a ještě si pochutnají. Mají rádi speciality zahraniční i české kuchyně. S oblibou testují své síly a pouštějí se do takových výzev, jako je inovace rodinných receptů a snaha dosáhnout té chuti, kterou mívala svíčková od maminky. Vzpomínky na pohodu u rodinného stolu dokážou nejednomu z nich vyčarovat úsměv na tváři. Tímto směrem by se tak mohl spolehlivě ubírat valentýnský dárek, který vašemu partnerovi udělá radost.

Na co se ale zapomíná? Na přílohu. Pochutnat si jako v dětství totiž zdaleka není jen o pečeném mase a omáčce. Díky Velké knedlíkové kuchařce mohou obdarovaní klenoty rodinné kuchyně doplnit báječnými knedlíky. Publikace obsahuje 144 receptů, s nimiž inspirace jen tak nedojde. Ke svíčkové tak mohou zkusit hedvábně jemný svatební mandlový knedlík, kynutý knedlík s brusinkami nebo neokoukané pikantní dýňové nočky. K pivnímu guláši zase pivní knedlík nebo bramborový knedlík s chilli papričkami. A pokud budou chtít experimentovat, mohou připravit trevírské vinné bochánky, které se skvěle hodí k hovězím líčkům na červeném víně, tyrolské sýrové knedlíčky k pečenému kolínku nebo ořechovou roládu, jež doplní asijské kari s kachním masem. Recepty na všechny tyto i další hlavní chody kuchařka rovněž obsahuje.

Velká knedlíková kuchařka představuje ojedinělou publikaci, která čtenáře zasvětí do tajů přípravy knedlíků od základů až po tipy, z nichž čerpají zkušení a profesionální kuchaři. Aby ne, mezi autory figurují zvučná jména: Petr Kosiner je šéfkuchařem vyhlášené firmy Knedlíky Láznička a nositelem titulu Rytíř české chuti, Kateřina Bednářová působí v prestižním food časopise a sama je autorkou několika kuchařek, Jana Florentýna Zatloukalová (nyní Pišová) je autorkou blogu Kuchařka pro dceru a řady kuchařských publikací.

(tz)