Startujeme s novým konceptem Happy

Nejen podnikatelé a manažeři si zakouší, zač je toho loket, jak se říká. Odpovědnost, kterou mají, povinnosti, kterým se nelze vyhnout, sliby, které dali a rádi by jim dostáli. Den přináší stovky otázek, výzev, problémů, změn. A má stále jen 24 hodin. Jak se z toho nezbláznit? Jak na to reagovat? Jak stihnout vše, co je třeba? Výbornou organizací práce? Ne vždy se to daří. Tlak doby útočí. Dnes už i na děti, po nichž toho chceme stále více. Informační smršť číhá neúprosně na každého, požadavky na to
či ono se stupňují. Lidský organizmus však unese jen určitou zátěž. Když překročíme hranice, dává nám to jednoznačně najevo. Jak se s obtížemi vypořádat? Jak utlumit nespavost, jak zahnat nepřetržitý tok myšlenek, jak mít lehkou a veselou mysl? Kromě vědomé změny životního stylu a pracovního nasazení mohou pomoci doplňky stravy. Jeden takový se právě nyní objevil v nabídce firmy RAPETO a.s., jež proslula jako letitý producent Pangaminu. O novince, která je začátkem nového směru tohoto českého výrobce, jsem hovořila s Radkem Sajverou, jednatelem:

Na trh vstupujete s novinkou, která určitě zaujme všechny, kteří pociťují tzv. tlak doby, zejména, myslím, bude vhodný pro lidi z businessu. Čím je váš produkt odlišný od těch, které již vyrábíte a čím na dosavadní produktovou řadu navazuje?

Jde o první přípravek našeho nového konceptu. Na trh ho uvádíme pod názvem Happy Speed s podtitulem Wellness pro vaši mysl a psychickou pohodu. Jak název napovídá, jde o výrobek k udržení duševního zdraví a pozitivní nálady. Určitě osloví lidi z businessu, ale nesmíme zapomenout, že deprese, stres a úzkost, nespavost, poruchy paměti nebo pocit vyhoření spolu souvisejí a že jimi trpí nejen dospělí, ale stále častěji také mladí dospívající a děti. Právě u nich je nárůst psychických poruch nejmarkantnější a souvisí s vysokými nároky, které jsou na ně kladeny, obavami ze selhání, životem na sociálních sítích a podobně.

Jak jsem zmínil, jde o zcela nový koncept, který není na rozdíl od Pangaminu vyráběn z pivovarských kvasnic. To, co mají společného, je maximálně možný důraz na složky přírodního původu a použití surovin s ověřenými fyziologickými účinky.

Kde všude si ho lze koupit?

Je na trhu teprve pár týdnů, ale i tak věřím, že v každé dobré lékárně nebo na www.happyspeed.cz, kde jsou i další informace o naší novince.

Kdo po něm bude sahat častěji? Ženy, nebo muži?

V tomto případě je to poměrně vyrovnané. Přesto budou podle mého soudu ženy v mírné převaze, protože jsou více vstřícné k řešení svých problémů a jako maminky dohlížejí na zdraví svých dětí, a to nejen to psychické.

A je vhodný také pro starší generaci?

Samozřejmě. Depresi a nespavost často způsobí ztráta partnera, osamělost či různé zdravotní neduhy.

Lze přípravek kombinovat třeba s léky na vysoký krevní tlak nebo s koenzymem Q10?

Ano, lze. Přesto bych podle závažnosti kardiovaskulárních onemocnění doporučoval konzultaci s lékárníkem nebo lékařem. Informace o omezeních v užívání jsou na www.happyspeed.cz.

Co všechno jste museli zvládnout na cestě od nápadu až po první výrobek?

První je průzkum trhu. Pokud se ukáže, že by o produkt vyrobený na základě určitého nápadu byl zájem, že je pro něj dostatečně velká cílová skupina, pak přichází na řadu obvyklé kolečko: zajištění surovin, příprava receptury, zkoušky tabletování, mikrobiologické rozbory a stanovení obsahu těžkých kovů, a následně posouzení zdravotní nezávadnosti ze strany Státního zdravotního ústavu. Mezitím se ladí texty na obal, jeho vizuál, a samozřejmě i marketing. To celé zabere asi rok… Vlastně nejjednodušší je pak vlastní výroba a adjustace.

RAPETO je firma, která stojí za mnoha skvělými doplňky stravy, základem je Pangamin. Co se prodává nejvíce a jak jdou na odbyt nejnovější zástupci sortimentu?

Stálicí je Pangamin klasik, Pangamin bifi a Pangamin bifi plus. Pangamin přírodní B komplex, Pangamin imunita a Pangamin ostropestřec, které jsme zákazníkům představili poměrně nedávno, jsou stále více v popředí jejich zájmu.

Když srovnáte hospodářské výsledky z doby předcovidové, covidové a loňské, kdy se vám nejvíce dařilo?

Určitě během covidu, ale to byl extrém. Máme radost z toho, že mnoho nových zákazníků, kteří si za pandemie naše výrobky koupili, u nich i zůstalo. Poznali zdravotní přínos přírodních přípravků a přesvědčili se, že stojí za to je užívat i v časech, kdy nás neovládá panika a strach.

A byl rok 2023 něčím výjimečný?

Ano, určitě tím, že jsme se rozhodli vedle zaběhnutých výrobků z pivovarských kvasnic – tradičních Pangaminů – začít připravovat, a nakonec i vyrábět zcela novou a ojedinělou řadu doplňků stravy.

S inovativními myšlenkami přicházíte vy sám? Nebo je to dílo náhody, někdy celého týmu, jindy vám nápad vnukne zákazník?

To je krásná příležitost říct, že za vším stojí jen má maličkost! Po pravdě to je ale od každého kousek. Hodně mi pomáhá, že jsem farmaceut, konečný výsledek je však pokaždé týmová záležitost.

Přežili byste bez inovací?

Těžko, vývoj jde kupředu stále rychleji, a to nelze ignorovat. Navíc přináší látky, suroviny, jejichž účinek byl prověřen řadou studií a které dokážou lidem pomoct – a to je právě to, co nás baví!

Čím se budete zabývat letos především?

Postupným rozšiřováním konceptu Happy například o přípravky na výživu pleti a na pomoc při redukci hmotnosti. Opět půjde o inovativní suroviny a opět v maximální míře přírodní, naplňující naši vizi S láskou k sobě, blíž přírodě.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi