Žemlový bramborový knedlík s uzeným masem – příloha, která zahřeje

Knedlíky si spíš spojujeme s konzumací v chladnějším období, a v této době si na nich také více pochutnáme. A stejně tak jako na uzeném, které k české zimě prostě patří. Kus uzeného s dobrým knedlíkem na talíři muži ocení stoprocentně. Ne vždy ale mají jejich drahé polovičky čas si stoupnout k plotně a vařit, servírovat a být k tomu výtečnými společnicemi. Pánům tedy nezbývá, než se zabavit vlastními silami. Jinými slovy, aby si pošmákli, uvařit si sami. Patříte-li právě do této skupiny, zkuste:

Žemlový bramborový knedlík s uzeným masem:

250 g uzené vepřové kýty
500 g brambor
3 housky
100 g jemné dětské krupičky
1 vejce
sůl
malé množství bramborového škrobu

Brambory uvařené ve slupce nechte zcela vychladnout. Doporučuje se uvařit je den předem a nechat chladnout neloupané. V den přípravy knedlíků oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

K bramborám přidejte housky nakrájené na kostičky a nakrájené uzené maso. Osolte, přidejte krupičku a vejce a dobře propracujte. Podle potřeby zahustěte těsto malým množstvím škrobové moučky, aby lépe drželo pohromadě. Možná to ale nebude nutné, to poznáte podle brambor, někdy jsou škobovitější, jindy naopak.

Připravené těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte knedlíkové šišky. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 20 minut. Nebo je vařte 25 minut v páře.

Uvařené knedlíky nakrájejte na plátky a podávejte třeba se špenátem, zelím nebo jinou zeleninou.

Pro radost přidejte i plátek uzeného.

Dobrá rada: nenechte se odradit inovativním receptem a nemějte strach z kroku do neznáma. Při kuchtění buďte v pohodě, vyplatí se to. Uvidíte, že si touto činností nakonec pěkně odpočinete a výsledek bude stát za to. Nejen že si sami pochutnáte, ale doma budete za hrdinu, který je vždy vítán, protože umí vařit!

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz