Co všechno může narušit velikonoční pohodu

Velikonoce a s nimi spojené delší souvislé volno jsou ve znamení setkávání, rodinných oslav a odpočinku. Nicméně okolo nás číhají speciální rizika spojená právě s tradicemi. Přečtěte si, co hrozí a čeho se vyvarovat.

Ach, ty tradice
A začneme jedním nebezpečím, které hrozí naštěstí jen opravdu jednou ročně, právě o Velikonočním pondělí. Někteří z nás jsou prostě skalní zastánci tradic a nehodlají slevit. I když svět se nepřestává divit našemu zvyku honit děvčata a ženy a šlehat je pomlázkami, mnozí na něj nedají dopustit, protože jen řádně vyšlehaná dáma bude celý rok zdravá. Při honičkách spojených s tímto rituálem, popřípadě s rovněž oblíbeným poléváním vodou, však nechtěně vznikají úrazy. Zakopnutí a uklouznutí je při takových hrátkách docela běžným jevem.

UNIQA dokonce registruje v úrazovém pojištění jednu nešťastnici na Zlínsku, která při návštěvě prvního koledníka utrpěla frakturu zápěstí, protože se snažila utíkat, ale zakopla o práh domu. Po chvíli se přiblížil další koledník, jenž bohužel nevěděl, že je už indisponována, a se vší vehemencí se chystal na ni udeřit. Dotyčná se snažila opět uniknout, u toho si ale bolestivě vymkla ještě koleno. Byla z toho pracovní neschopnost v řádu několika týdnů a doba léčení úrazů si vyžádala 3 měsíce.

Alkohol ve vyšší míře
Asi není třeba připomínat, že je-li ve hře alkohol, kuráž stoupá a rizikovější chování má za následek vyšší pravděpodobnost zranění. Tady pozor: pojišťovna může v takových případech krátit plnění, protože úraz vznikl z nezodpovědného chování klienta.
Souvislé delší volno láká na pořádání večírků nebo prostě na popíjení pro dobrou náladu. V domácnostech je rozšířený zvyk spojit pomlázku s nabídkou alkoholu.
Nikdo by neměl zapomínat, že nelze sedat po konzumaci za volant. A opatrnost musí zachovat i spolujezdci: pokud se ukáže, že někdo si vědomě sedl do vozu s řidičem pod vlivem alkoholu, pojišťovna mu může snížit pojistné plnění za případně vzniklou újmu na zdraví během takové jízdy. Ani z havarijního pojištění UNIQA škodu nezaplatí řidiči, u něhož je zjištěna jízda s následnou havárií „za účasti“ alkoholu.

Míru by ale měli dodržovat i chodci, pohybují-li se třeba mezi obcemi po krajnici. A samozřejmě není asi nutné připomínat, že alkohol obecně omezuje správnost odhadu schopností, což může být rizikem třeba i při řezání dříví nebo práci ve výškách.
Na Velikonoční pondělí nezapomene asi řidič, který pilně koledoval „se vším všudy“. To vycházelo až do návratu domů, kdy chtěl zaparkovat před svým domem. Na sídlištním parkovišti však „svými manévry“ poškodil některá auta sousedů. Těm se jeho „výkon“ úplně nezdál a přivolali policii. Ta mu naměřila v krvi 1,2 promile. UNIQA uhradila z jeho povinného ručení škody na okolních autech jejich majitelům ve výši přes 150 000 korun, nicméně celou škodu po něm požadovala zaplatit, protože se dopustit hrubého porušení svých povinností.

Více aut na silnicích a sváteční řidiči
Velikonoce jsou ve znamení výletů, přesunů se na chatu nebo návštěv rodiny či známých. Na základě dat Portálu nehod je prokázáno, že během prodlouženého velikonočního víkendu je počet nehod na silnicích o desítky procent vyšší než při běžných víkendech. Ohleduplnost, trpělivost a předvídavost jsou tedy namístě.
Během svátků jara vyjíždějí po zimě i tací, které označujeme jako „sváteční řidiči“, třeba na návštěvu nebo na hřbitov. Ti svojí nejistotou a někdy nečekanými reakcemi mohou provoz „rozhodit“, což někdy vede ke karambolům. V tomto případě spíše k menším plechovým škodám, protože nevznikají ve vysoké rychlosti.

V UNIQA evidujeme například událost seniora, jenž narazil na své známé trase na nový kruhový objezd. Znervóznil ho natolik, že se na něj vydal odbočením vlevo, stejně jak byl zvyklý na původní křižovatce. V nízké rychlosti se srazil s náklaďákem, jehož řidič takový manévr nečekal. Nikomu se nic nestalo a plechové újmy vyřídil viník z povinného ručení a havarijního pojištění.

Diskotékové nehody
Podstatně hůře zpravidla dopadají tzv. diskotékové nehody za účasti mladých vracejících se ze zábav: havárie aut, často v žalostném technickém stavu za hranicí životnosti, plných rozjařených chlapců a děvčat, patří pravidelně k těm nejtragičtějším vůbec. A období Velikonoc s delším volnem láká mladé pořádně si zařádit až do pozdních nočních či dokonce brzkých ranních hodin.

Prodloužený velikonoční víkend v cizině
Mnozí z nás jistě budou chtít využít delší víkend pro nějakou turistickou cestu do zahraničí. Důležité je se na takový výlet dobře pojistit, i kdybychom jeli jen na jeden den. Ve většině zemí v EU sice platí náš průkaz veřejného zdravotního pojištění, ale v ambulancích i v nemocnicích se hradí mnohem vyšší spoluúčast pacienta než v ČR, v soukromých zařízeních je třeba zaplatit vše. Tyto výdaje pokryje cestovní pojištění, a to bez jakékoli spoluúčasti. Cestujete-li dál než do Evropy, myslete na přiměřené pojistné částky. Vyplatí se i pojištění odpovědnosti pro případ, že by vznikla nějaká neúmyslná škoda nebo újma na zdraví, již by náš turista v cizině zavinil.

Nezapomínejte, že cestovní pojištění je zapotřebí i pro cesty na Slovensko, chystáte-li se do hor. Zásahy horské služby a případný transport vrtulníkem přijdou minimálně na tisíce EUR a nejsou z veřejného pojištění hrazeny.

Přejeme Vám krásné Velikonoce bez karambolů!